Quantcast

Ελένη Αρβελέρ: Έγκλημα και βλακεία να μην εμβολιαζόμαστε

Το δικό της μήνυμα σχετικά με την ανάγκη του εμβολιασμού απέναντι στον κορωνοϊό, έστειλε η σπουδαία Ελληνίδα διανοούμενη Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ

Το δικό της μήνυμα σχετικά με την ανάγκη του εμβολιασμού απέναντι στον κορωνοϊό, έστειλε η σπουδαία Ελληνίδα διανοούμενη Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

 

 

«Αν δεν ενδιαφέρεσαι για μία λέξη που είναι μόνο ελληνική, τη λέξη συνάνθρωποςΌταν δεν μπολιάζεσαι σήμερα δεν κινδυνεύεις εσύ, η γιαγιά σου, ο παππούς σου ή ο πατέρας σου κινδυνεύει και ο διπλανός σου. Ο διπλανός σου είναι ακριβώς το μέτρο της ανθρωπιάς. Πόσο ενδιαφέρεσαι για τον συνάνθρωπο».

Αυτό τόνισε η σπουδαία Ελληνίδα διανοούμενη, Ελένη Αρβελέρ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, με αφορμή τη δραματική έκκληση που απευθύνει σε όλους να εμβολιαστούν το ταχύτερο. «Και ένας μόνο να με ακούσει και να πάει να εμβολιαστεί, θα είναι επιτυχία», είπε.

Τι είπε για τις δηλώσεις Τσιτσιπά

Η ίδια, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά, λέγοντας – χωρίς να κατονομάσει τον Έλληνα πρωταθλητή του τένις– ότι «μερικοί, ενώ είναι διάσημοι για άλλα πράγματα γράφουν αυτό που δεν πρέπει να πουν και να γράψουν. Το αρνητικό δικαιολογεί το ότι είναι ανεύθυνοι. «Δεν είμαι εγώ που δεν έχω ευθύνη είναι το πράγμα που είναι κακό”. Είναι η ευκολία αυτών που είναι σκεπτικώς αναλφάβητοι».

Ερωτηθείσα εάν ευθύνεται η «αλαζονεία της νεότητας», η κυρία Αρβελέρ αντέτεινε πως «ό,τι και να είναι, πριν ανοίξεις το στόμα σου για να πεις κάτι, ειδικά όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να έχεις σκεφτεί τις επιπτώσεις. Η λέξη επίπτωση πια είναι άγνωστη και αχρησιμοποίητη. Μικρός ή μεγάλος, νέος ή γέρος, άνδρας ή γυναίκα δεν πρέπει να χάνουμε ώρα». «Όσο και αν είσαι διάσημος και μεγάλος να μην σκέφτεσαι μόνο αυτό που είσαι, εσύ αλλά και τον διπλανό σου», συμπλήρωσε.

«Οι μεγάλοι πολιτισμοί χάνονται μετά από μεγάλες πανδημίες»

Η πανεπιστημιακός υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί χάνονται μετά από μεγάλες πανδημίες, αναφέροντας δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Η επιδημία, την εποχή του Περικλή, έδειξε το τέλος της Αθήνας. Η επιδημία στην εποχή του Ιουστινιανού, έδειξε το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας». Στις μέρες μας, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια παγκόσμια πανδημία. «Το γεγονός ότι όλη η γη υποφέρει και πρέπει να φυλαχτεί από αυτό το κακό είναι η πρώτη φορά. Και πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυτό το όπλο εναντίον αυτού του κακού. Αν δε χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο, και την ανθρωπιά θα χάσουμε και τον πολιτισμό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, πρόσφατη συνομιλία που είχε με φίλο της γιατρό, ο οποίος της τόνισε πως «αν υπήρχαν τα social media στην αρχή του 19ου αιώνα θα είχαμε ακόμη να κάνουμε με την ευλογιά». Αναφορικά με τον εμβολιασμό, η κυρία Αρβελέρ σημείωσε ότι είναι «πρώτα πράξη αυτοπροστασίας και μετά μεγάλη πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Είναι βλακεία το να μην χρησιμοποιούμε το μόνο όπλο το αποτελεσματικό που έχουμε εναντίον της – το εμβόλιο».

Το κάλεσμα στους αρνητές

Κάλεσε τους αρνητές να μην φοβούνται για τον εαυτό τους, αλλά για τους διπλανούς τους. «Έχεις υποχρέωση να υπερασπιστείς το διπλανό σου», επισήμανε.

«Αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να τον λάβουμε υπόψη μας. Και πόσο μας λείπουν οι αγκαλιές που έχουμε χάσει», είπε η κυρία Αρβελέρ.