Quantcast

Ελέγχονται 137 κτίρια στην Καλαμάτα για σεισμική επάρκεια

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του θέματος

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και την πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Πελοποννήσου, Χαρίκλεια Τσιώλη, Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Δράσεις για υποδομές του Δήμου Καλαμάτας που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας» με α) Υποέργο 1: «Ολοκλήρωση /Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του θέματος, καθώς ο προσεισμικός έλεγχος των δημοτικών κτηρίων αποτελούσε και αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ11 για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον άξονα προτεραιότητας: «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών», με τίτλο: «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», υπέβαλε πρόταση για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, η οποία και εγκρίθηκε.

Στόχος του Πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου ή Ταχέως Οπτικού Ελέγχου (ΤΟΕ), των σχολικών κτηρίων και άλλων υποδομών του Δήμου Καλαμάτας είναι η καταγραφή των υφιστάμενων κτηρίων και μία πρώτη εκτίμηση της σεισμικής επάρκειάς τους, δηλαδή μια ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτηρίων. Ο έλεγχος θα γίνει για συνολικά 137 κτήρια (σχολικές μονάδες και άλλες υποδομές) που στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανήκουν στο Δήμο Καλαμάτας.

Το έργο αποσκοπεί:

  • στη διαπίστωση φθορών της κατασκευής και γενικότερα βλαβών σεισμικού χαρακτήρα και μη σεισμικού, οι οποίες δημιουργούν ανησυχίες και αίσθημα ανασφάλειας (π.χ. ρωγμές, τραυματισμοί υποστυλωμάτων από προσκρούσεις, αποφλοιώσεις δομικών στοιχείων λόγω υγρασίας και οξείδωση οπλισμών, ρηγματώσεις τοιχοποιιών που ενδεχομένως υποδεικνύουν καθιζήσεις θεμελίων κ.λπ.),
  • στην αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας μέσω της οποίας θα υπάρξει αναβάθμιση της αντισεισμικής ασφάλειας έτσι ώστε αυτή να προσεγγίσει, να φθάσει ή να ξεπεράσει το επίπεδο αντισεισμικής ασφάλειας σύγχρονων κατασκευών.

Αντίστοιχα τα αποτελέσματα του έργου αφορούν:

  • στην εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών δημοσίων σχολικών υποδομών και δημοτικών κτηρίων μέσω της λήψης μέτρων και του ελέγχου των σχολικών μονάδων
  • στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής χιλιάδων ανθρώπων και κυρίως παιδιών, τα οποία αποτελούν μια ευάλωτη πληθυσμιακή μονάδα, μέσω της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων
  • στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών που θα περιορίσει σημαντικά τις υλικές βλάβες και θα ελαχιστοποιήσει τυχόν ολοσχερείς καταρρεύσεις σε σχέση με σεισμικά γεγονότα αντίστοιχης εντάσεως στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις του έργου είναι πολύ σημαντικές διότι, μεταξύ άλλων, θα γίνει για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης όλων των σχολικών κτηρίων του Δήμου Καλαμάτας αλλά και διάφορων άλλων δημοτικών κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση και ολοκλήρωση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών (σχολικές μονάδες και άλλα δημοτικά κτήρια) ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας, βάσει των προδιαγραφών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π).