Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ

Για κάλυψη λειτουργικών δαπανών και υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας

Σε έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, προς τα ΑΕΙ προχωρεί το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και την υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας.

Τα κονδύλια υπάρχουν, αλλά τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων αναμένονται. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει έκτακτη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ για την υλοποίηση των σχεδίων. Hδη, η προθεσμία που έχει δώσει στα ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας για την παρουσίαση των σχεδίων ασφαλείας τους εξέπνευσε στις 15 Δεκεμβρίου, και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου μιλώντας στην «Καθημερινή» εξέφρασαν τη δυσφορία τους

Για κάλυψη λειτουργικών δαπανών και υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας – Ανακοινώθηκε επίσης η κατανομή 400 πανεπιστημιακών στα ιδρύματα.

για την καθυστέρηση των ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή, μία ακόμη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο τέλος του έτους προχωράει σε έκτακτη χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ ώστε να καλύψουν λειτουργικές τους δαπάνες. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η κατανομή 400 πανεπιστημιακών στα ΑΕΙ. Συνολικά θα δοθούν στα ΑΕΙ 20 εκατομμύρια ευρώ. Η έκτακτη χρηματοδότηση, όπως και η τακτική, δίνεται πλέον στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων (π.χ. ο αριθμός των φοιτητών, ο αριθμός των τμημάτων, η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος). Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας έγινε και υπό το πρίσμα των τριήμερων εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων που είναι σε εξέλιξη και στην οποία η υπουργός Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παραστεί αύριο. Συγκεκριμένα, η έκτακτη επιχορήγηση κάθε ΑΕΙ αφορά κατά το 50% την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά το υπόλοιπο 50% την υποστήριξη των ιδρυμάτων ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον νόμο 4777/2021 για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας και προστασίας και ειδικότερα για την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας κ.λπ.

Πάντως, ενώ τα ΑΕΙ έχουν συγκροτήσει τα τμήματα ασφαλείας και προστασίας του ιδρύματος, καθώς αυτά αποτελούνται από διοικητικούς υπαλλήλους τους ή συμβασιούχους χωρίς μεγάλες αρμοδιότητες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», λίγα πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει τα σχέδια ασφαλείας, τα οποία περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό των ενεργειών σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, αλλά και την τοποθέτηση τουρνικέ και καμερών για τον έλεγχο των εισερχομένων στο πανεπιστήμιο. Τα ιδρύματα καθυστερούν την κατάρτιση των σχεδίων, επικαλούμενα την πολυπλοκότητα του θέματος. Από την άλλη, τα σχέδια ασφαλείας με τουρνικέ και κάμερες αποτελούν «αιτία πολέμου» για φοιτητικές παρατάξεις και τα μητρικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως προς τις 400 θέσεις, η εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου, ήταν το 65% των 400 θέσεων, δηλαδή 260 θέσεις, να κατανεμηθεί αναλογικά με τις αφυπηρετήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 και το υπόλοιπο 35% των 400 θέσεων, δηλαδή 140 θέσεις, να κατανεμηθεί με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είχαν εφαρμοστεί και το προηγούμενο έτος.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ