Quantcast

ΕΚΠΑ: Δια ζώσης μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις με τήρηση των μέτρων

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο

Τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές ασκήσεις, οι ανασκαφές και η πρακτική άσκηση των φοιτητών θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης. Οι Σχολές και τα Τμήματα, εφόσον αυτό είναι εφικτό, δύνανται να δημιουργήσουν τμήματα με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, ανακοίνωσε την Πέμπτη, σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεών της, η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά και τη συνεδρίασή της στις 26 Αυγούστου.

 

 

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, σε κάθε υπηρεσία και δομή του ΕΚΠΑ θα ορίζεται ένας υπεύθυνος ή περισσότεροι, όταν απαιτείται από τη φύση, το μέγεθος ή τη διασπορά της νόσου Covid-19, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι υπεύθυνοι αυτοί θα ενημερώνουν και θα προτρέπουν για την εφαρμογή των μέτρων και θα αναφέρουν και εισηγούνται στον επικεφαλής της υπηρεσίας ή δομής.

Η πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια, στις κλινικές, στις ανασκαφές, στις γραμματείες και σε όλες τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, θα πραγματοποιείται με χρήση μάσκας και θα επιτρέπεται σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), καθώς και σε άτομα με αρνητικό αποτέλεσμα αντιγόνου για τον ιό SARS-CoV-2. Αυτά τα tests θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας.

Το ΕΚΠΑ προτρέπει τους φοιτητές, τις φοιτήτριες και όλο το στελεχιακό δυναμικό του Ιδρύματος να εμβολιασθούν, καθώς «επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός. Είναι η μόνη ασφαλής επιλογή – για όλες και όλους – για την επάνοδο στη διά ζώσης καθημερινότητα της ακαδημαϊκής ζωής» αναφέρει.

Τονίζει, επίσης, την ιδιαίτερη σημασία της λειτουργίας τουλάχιστον 4 εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους του για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Παράλληλα, ζητεί την καλύτερη δυνατή προστασία όλου του υγειονομικού προσωπικού, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα Νοσοκομεία. «Είναι σημαντικό να προτεραιοποιηθεί η χορήγηση της 3ης δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού για το υγειονομικό προσωπικό, δεδομένου ότι για αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από την 1η και τη 2η δόση των εμβολίων» επισημαίνει.

Τονίζει και την «επιτακτική ανάγκη, δεδομένων και των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας πλέον των Πανεπιστημίων», να ενισχυθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των κατηγοριών, με την προκήρυξη νέων θέσεων και την άμεση κάλυψη όλων των αποχωρήσεων σε κάθε κατηγορία.

Τέλος, η Σύγκλητος εκφράζει την ανησυχία της για την ανάπτυξη κλινικών Covid και τον περιορισμό της λειτουργίας πανεπιστημιακών κλινικών, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η εκπαίδευση των φοιτητών.