Quantcast

Έκκληση από τον δήμαρχο Πόρου: Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα -Nοσεί μεγάλη μερίδα της νεολαίας και οι γονείς τους

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK

Δριμύ κατηγορώ προς τον διοικητή του Α.Τ. Πόρου εξαπολύει, εκ νέου, ο δήμαρχος του νησιού. Γιάννης Δημητριάδης.

Σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Πόρου κατηγορεί τον διοικητή του Α.Τ., ο οποίος απομακρύνθηκε, για τη μη εφαρμογή των κανόνων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. «Και για να το θέσω σε νομική βάση, στον τομέα της εστίασης το Α.Τ. δεν εφάρμοσε ποτέ (ούτε μία φορά κυριολεκτικά!) τις Υπουργικές Αποφάσεις για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρει ότι νοσεί μεγάλη μερίδα της νεολαίας και οι γονείς τους, ενώ ενημερώνει ότι σε λίγο καιρό θα ανακοινώσει το «πού και πότε μπορούν να γίνουν δωρεάν τεστ».

Αναλυτικά η ανάρτηση του δημάρχου Πόρου
Φίλες και φίλοι,

Δυστυχώς, από την Πέμπτη 7.8.2020 το νησί μας είναι το πρώτο στο οποίο επιβλήθηκαν από την Πολιτεία ειδικά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Πρόκειται για μέτρα αναγκαία που όλοι πρέπει να τηρήσουμε, τα οποία ωστόσο δεν διακόπτουν την λειτουργία του νησιού μας, ούτε επιβάλουν στους επισκέπτες να φύγουν ή να ακυρώσουν το ταξίδι τους στον Πόρο. Από την άλλη, αναμφίβολα προκαλούν φόβο για την πιθανότητα προσβολής από τον ιό, κακή ψυχολογία, αρνητική δημοσιότητα και οικονομική καταστροφή.

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος μας και εγώ προσωπικά, μέχρι σήμερα είχαμε αναλάβει δεκάδες δράσεις με στόχο να καταστήσουμε το νησί μας ασφαλές. Δεν γνωρίζω άλλο νησιωτικό Δήμο ο οποίος σωρευτικά: έχει ήδη από την Άνοιξη αποφασίσει την αναστολή όλων των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων, έχει θεσμοθετήσει τοπικά πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων, έχει πεζοδρομήσει το κέντρο του για να αραιώσουν τα τραπέζια και να δημιουργηθούν διάδρομοι πεζών, έχει μοιράσει δωρεάν αριθμό μασκών πενταπλάσιο από τον αριθμό του πληθυσμού του, έχει σφραγίσει ο ίδιος κατάστημα που δεν τηρούσε τα μέτρα, έχει επιβάλει πρόστιμα, έχει καλέσει με δημόσια ανακοίνωση την αστυνομία να κάνει ελέγχους και, τέλος, ο Δήμαρχός του έχει θέσει με διαδικτυακές ομιλίες του αυστηρό πλαίσιο υποχρέωσης τήρησης των μέτρων στους επιχειρηματίες, χωρίς να λογαριάζει κανένα πολιτικό κόστος. Κι όμως, το νησί αυτό κατέληξε να είναι το πρώτο στο οποίο επιβάλλονται ειδικά περιοριστικά μέτρα και το πρώτο στο οποίο επιβεβαιώνεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Γιατί επιβλήθηκαν τα μέτρα αυτά; Επειδή ήδη έχουν διαπιστωθεί πάνω από 30 κρούσματα κορωνοϊου (επί 150 περίπου τεστ) και επειδή στην πραγματικότητα -όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι στην μικρή μας κοινωνία- μεγάλη μερίδα της νεολαίας μας έχει προσβληθεί από τον ιό. Η μερίδα αυτή της τοπικής κοινωνίας μπορεί εν δυνάμει να διασπείρει τον ιό στους επισκέπτες του νησιού, αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (ήδη αρκετοί γονείς νοσούν), με τον κίνδυνο η διασπορά να φτάσει τελικά και στην μέχρι στιγμής «στεγανή» ομάδα της τρίτης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες και τότε να αρχίσουμε να θρηνούμε νεκρούς. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά ευτυχώς αποκαλύφθηκε, αντιμετωπίζεται και πρέπει να θεραπευτεί.

Επόμενο ερώτημα είναι, γιατί φτάσαμε στο σημείο να διαπιστωθούν στον Πόρο τόσα κρούσματα; Η απάντηση είναι, επειδή έγιναν τεστ περίπου στο 10% του μόνιμου πληθυσμού. Τι πήγε όμως τόσο στραβά σε ένα νησί που ήταν τόσο συνειδητοποιημένο και καλά προετοιμασμένο σε ό,τι αφορά τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό; Όπως θα είδατε στα ΜΜΕ, έδωσα σαφή απάντηση στο ερώτημα αυτό χωρίς να μασήσω τα λόγια μου. Είπα αυτό που έχουμε διαπιστώσει όλοι, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά ήδη από την εποχή της καραντίνας την Άνοιξη: Δεν υπήρχε αστυνόμευση των μέτρων! Για να μην το περιγράψω με κουραστικό τρόπο, θα πω απλώς ότι με τα μέτρα του κορωνοϊού συνέβη ό,τι συμβαίνει τόσα χρόνια με την απαγόρευση καπνίσματος, με το κράνος, με τα κυκλοφοριακά μέτρα κ.α.: Οι νόμοι αυτοί υπάρχουν, ο Δήμος φωνάζει ότι πρέπει να τηρούνται (αν και δεν είναι καθόλου δική του δουλειά) και οι πολίτες και οι επιχειρηματίες τούς εφαρμόζουν υποδειγματικά όταν ελέγχεται η τήρησή τους. Όταν όμως η αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια, όλα καταρρέουν με νομοτελειακή ακρίβεια. Δεν φταίει η κοινωνία του Πόρου για αυτό, δεν φταίνε (μόνο) όσοι επιχειρηματίες δεν τηρούσαν τους κανόνες και φυσικά δεν φταίει η νεολαία μας (μάλλον θα ήμουν και εγώ μαζί τους στο corona party αν ήμουν 25 χρονών). Ακόμα και στην Βουλή, στο Υπουργικό Συμβούλιο ή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν καταργήσει κανείς τον ρόλο του επιτηρητή της τάξης, ο καθένας θα έκανε του κεφαλιού του και τελικά θα επικρατούσε ο νόμος της ζούγκλας. Στην περίπτωσή μας, ο επιτηρητής της τάξης επέτρεψε τους συνωστισμούς στα μπαρ κάθε βράδυ, την κοσμοσυρροή στα καφενεία όταν είχε ποδόσφαιρο, τα party με λάθος μηνύματα, τους εξυπνάκηδες που καταργούσαν τον πεζόδρομο μετά τα μεσάνυχτα, τις υπερβάσεις καρεκλών από άλλους εξυπνάκηδες τη στιγμή που οι συνάδελφοί τους τηρούσαν τα μέτρα κ.α. Έτσι, οι κανόνες στους οποίους πειθάρχησαν οι Ποριώτες (γιατί για τα άλλα νησιά δεν μπορώ να μιλήσω), ήταν άλλοι από εκείνους που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και υπενθύμιζε συνεχώς ο Δήμος. Και για να το θέσω σε νομική βάση, στον τομέα της εστίασης το Α.Τ. δεν εφάρμοσε ποτέ (ούτε μία φορά κυριολεκτικά!) τις Υπουργικές Αποφάσεις για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Για το ζήτημα αυτό είχα διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα (εγγράφως και προφορικά) στον κ. Διοικητή του Α.Τ. και σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας του και όχι μόνο. Στις 3 Ιουλίου 2020 κατέληγα ως εξής σε τρισέλιδο σχετικό έγγραφό μου: «Ως εκ τούτου, παρακαλείσθε για τις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειές σας, άλλως, για την απευχόμενη εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί του Πόρου, η Υπηρεσία σας θα είναι υπεύθυνη έναντι των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου». Κι όμως, δεν έλαβα απάντηση ούτε καν σε ένα τέτοιο αγωνιώδες έγγραφο και η «αποχή καθηκόντων» συνεχίστηκε. Θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν αποδίδω τις παραπάνω ευθύνες στα όργανα του Α.Τ. Πόρου, καθώς είναι δεδομένο ότι το προσωπικό κάθε σώματος ασφαλείας ενεργεί με βάση τις εντολές της διοίκησής του. Οι ιεραρχικές δομές είναι δεδομένες και δεν αποτελεί δική μου δουλειά να προσδιορίσω σε ποιο επίπεδο διοίκησης βρίσκεται η ευθύνη. Άλλωστε, η άμεση αντίδραση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να απομακρύνει τον Διοικητή του Α.Τ. Πόρου, η οποία και συνιστά ανάληψη ευθύνης των γεγονότων από την Ελληνική Αστυνομία, λύνει κάθε σχετική απορία.

Τι κάνουμε τώρα λοιπόν: Ο Αύγουστος χάθηκε και ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μακάρι οι μέρες που ακολουθούν να καταστήσουν τον Πόρο το πλέον καθαρό νησί από κορωνοϊό. Αυτό πρέπει να είναι ο μοναδικός μας σκοπός. Όχι να ψαχνόμαστε με τις λέξεις, με τους δημοσιογράφους, με το πόσα κρούσματα έχει η Μύκονος, με τις θεωρίες συνωμοσίας, με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου κτλ. Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διεκδικήσει από την κυβέρνηση πακέτα στήριξης για τις επιχειρήσεις του νησιού, σωστή λειτουργία της αστυνομίας και στελέχωση των τοπικών δομών υγείας.

Αλλά, το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα δεν είναι αυτό. Είναι να σταματήσουμε την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία μας! Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ ανησυχητικά δεδομένα και για το λόγο αυτό κλείνω, κάνοντας έκκληση σε όλους για τα εξής:
1) Όσοι έχετε την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να νοσείτε, κάντε το τεστ!
2) Όσοι έχετε δεχθεί οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για καραντίνα τηρείστε τες στο ακέραιο!
3) Όσοι είστε στις παραπάνω δύο κατηγορίες και δεν έχετε ενεργήσει με τον αντίστοιχο τρόπο για να μην χάσετε το μεροκάματό σας, αλλά συνεχίζετε να εργάζεστε και να κυκλοφορείτε διασπείροντας τον ιό, σταματήστε να ζείτε μόνο με βάση το ατομικό σας συμφέρον σε βάρος των συνανθρώπων σας που μπορεί να πεθάνουν από την ανευθυνότητά σας και σε βάρος των συναδέλφων σας και όλης της οικονομικής ζωής του τόπου.
4) Όσοι γνωρίζετε συνανθρώπους σας που μπορεί να τους έχετε εκθέσει στον ιό ή να εκθέτουν εκείνοι άλλους, πείστε τους να πάνε να κάνουν το τεστ.

Σύντομα θα ανακοινώσω πού και πότε μπορούν να γίνουν δωρεάν τεστ, ενώ για άμεση εξέταση μπορεί κανείς να απευθύνεται στα δύο ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν τεστ στο νησί.
Αν δεν τηρηθούν όλα τα παραπάνω, υπάρχει σημαντική πιθανότητα οι δέκα μέρες των έκτακτων μέτρων να πάνε απολύτως χαμένες και να έχουμε χειρότερες εξελίξεις. Και δεν μιλάω (μόνο) για την φήμη και την τουριστική κίνηση του νησιού, αλλά μιλάω πρωτίστως για την επιβίωση των γονιών μας, των παππούδων μας, των γιαγιάδων μας, αλλά ακόμα και νεότερων μελών της κοινωνίας μας. Με την στάση σας σήμερα αποφασίζετε αν σε έναν-δυο μήνες θα βρισκόμαστε ακόμα όλοι μαζί στο νησί μας.

Γιάννης Δημητριάδης
Δήμαρχος Πόρου