Quantcast

«Εισβολή» τουρκικών αλιευτικών, ψαρεύουν από τη Μύκονο έως το Αγαθονήσι (Βίντεο)

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ… ΜΥΚΟΝΟΥ

Μαζική «εισβολή» στα ελληνικά χωρικά ύδατα φαίνεται πως πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ένας μεγάλος αριθμός από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, τρία εκ των οποίων αυτή την ώρα εντοπίζονται να ψαρεύουν σε μικρή απόσταση (2-3 μίλια) από τις ακτές της… Μυκόνου!

Οι θέσεις των τουρκικών αλιευτικών αποτυπώνονται στο χάρτη πλοίων του MarineTraffic, ενώ υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες κατοίκων αλλά και επισκεπτών στο νησί. Ειδικότερα, πρόκειται για τρία μεγάλου μεγέθους σκάφη τα οποία φέρουν τα ονόματα Tuncay Sagun 6, Guler Kardesler 4 και Cihan Cengiz Karadeniz.

Πέρα από τη Μύκονο ωστόσο, τουρκικά αλιευτικά και μάλιστα σημαντικού μεγέθους, εμφανίζονται την ίδια στιγμή να ψαρεύουν τόσο στα ανοιχτά της Πάρου, όσο και πολύ κοντά στις ακτές του Αγαθονησίου. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά εμφανίζονται μαζικά σε μία τόσο κοντινή απόσταση από τις ελληνικές ακτές (έχουν εντοπιστεί ακόμη και σε απόσταση μόλις ενός μιλίου, κάτι που απαγορεύεται έως και για τις ελληνικές μηχανότρατες), εντούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία μιας και γίνεται μία μόλις ημέρα μετά την υπογραφή του διατάγματος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Το εντυπωσιακό είναι πως η κίνηση των τουρκικών αλιευτικών σε τόσο κοντινή απόσταση από τις ελληνικές ακτές, γίνεται χωρίς να υπάρχει κάποια ενόχληση ή έλεγχος από τις ελληνικές αρχές, κάτι το οποίο, όπως αξιολογείται, οφείλεται είτε στην έλλειψη προσωπικού και μέσων που υπάρχει μιας και το ενδιαφέρον του Λιμενικού Σώματος έχει μετατοπιστεί στα ανατολικά σύνορα της χώρας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής, είτε στην ανησυχία περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συστηματική προσέγγιση τουρκικών αλιευτικών σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από ελληνικά νησιά, ακόμη και σε βραχονησίδες, δημιουργεί μία επιπλέον πλατφόρμα αντιπαράθεσης στα ελληνοτουρκικά καθώς θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις μίας ακόμη επιχείρησης έμπρακτης αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.