Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν την Παρασκευή οι διανομείς, μετά την εντυπωσιακή μοτοπορεία της Τετάρτης όπου το κέντρο της Αθήνας γέμισε κόκκινα μηχανάκια.
Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) καλεί σε εικοσιτετράωρη απεργία, για αύριο 24 Σεπτεμβρίου, στον κλάδο εστίασης και των διανομέων στην e-food με βασικό αίτημα: «Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την «efood», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας». Αξίζει να σημειωθεί, πως ο αγώνας των διανομέων ενισχύεται από το κύμα συμπαράστασης χρηστών στα social media.
Την ίδια ώρα, τα εργατικά κέντρα της χώρας απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να εξασφαλίσει τα μέτρα στήριξης του κλάδου.
Στην επιστολή καταγγέλλουν πως πολλοί διανομείς δουλεύουν ακόμα και αδήλωτοι, ενώ περιγράφουν το δυσανάλογο κόστος που έχει η συντήρηση μιας μηχανής σε σχέση με τα έσοδα ενός εργαζόμενου σε delivery.
Προειδοποιούν ότι η επιχείρηση ανατροπής στις εργασιακές σχέσεις στην efood «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
«Το διαδίκτυο δεν έστειλε μόνο ένα ηχηρό μήνυμα στη γερμανική Delivery Hero (που ανήκει η efood), αλλά και σε εσάς ως Πρωθυπουργό της χώρας. Ένα μήνυμα που επισφραγίστηκε και στους δρόμους, με χιλιάδες riders να κατακλύζουν όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα κατά τη χθεσινή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, την οποία στήριξαν δεκάδες οργανώσεις και βεβαίως η τριτοβάθμια Γ.Σ.Ε.Ε.
Οι Riders, οι χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της χώρας, ζητούν από εσάς να επιδείξετε μεγαλύτερη ευαισθησία γύρω από τις εργασιακές σχέσεις τόσο στο συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και σε κάθε άλλο εργασιακό κλάδο. Μην αγνοήσετε και μην προσπεράσετε αυτό το μήνυμα διότι…το επόμενο «rating» που θα δεχθεί αρνητική βαθμολογία, ίσως να είναι το Κυβερνητικό “rating”» τονίζουν.
Στην επιστολή οι διανομείς ζητούν από τον πρωθυπουργό «να λάβει άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε:
-Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει το σύνολο των διανομέων της χώρας (εστίαση, εμπόριο, τρόφιμα).
-Να σταματήσει η επιβολή της freelancing εργασίας και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου εξαρτημένης εργασίας,
-Να μην φορολογείται και να μην υπόκειται σε κρατήσεις η χιλιομετρική αποζημίωση για τη συντήρηση των οχημάτων,
-Να μην φορολογούνται και να μην υπόκεινται σε κρατήσεις τα ηλεκτρονικά φιλοδωρήματα ή εφόσον θεωρούνται νόμιμος μισθός να πληρώνονται επ’ αυτών προσαυξήσεις για υπερωριακή απασχόληση, εργασία τις Κυριακές, αργίες και νύχτες.
-Να σταματήσουν τα συστήματα αξιολογήσεων που υιοθετούν οι εταιρείες ως κριτήριο απόλυσης και απειλή στέρησης ημερομισθίων,
-Να συμπεριληφθούν οι διανομείς στα μέτρα πρόληψης διάδοσης του Sars-Cov-2 και να γίνεται η παράδοση στην είσοδο κάθε κτηρίου, με εξαίρεση περιπτώσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα,
-Να προβλέπονται χώροι υγιεινής και στεγασμένοι χώροι αναμονής για τους Riders.
-Να ασφαλίζονται με ευθύνη των εργοδοτών το όχημα, ο εξοπλισμός και τα χρηματικά ποσά, από τον κίνδυνο ληστείας,
-Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης,
-Να σταματήσει η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση προς τους εργαζόμενους και να υποβληθούν σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε μισθολογικές και ανταγωνιστικές διακρίσεις και που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απόλυσης,
-Να διακόπτεται η διανομή με απόφαση κρατικής αρχής σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων (βροχές, χιόνια, παγετοί, καύσωνες)».