ΕΕ: Επιστροφή στα πλεονάσματα από το 2024 – Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup, τι ζητά η Κομισιόν

Υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες με τη δημοσιονομική χαλάρωση που ακολούθησε μετά την πανδημική κρίση να φαίνεται πως τελειώνει

Οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες φέρνουν »προσγείωση» στις αυστηρές δεσμεύσεις και επιστροφή στους κανόνες για πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Την ίδια στιγμή, κομβικό είναι το πως θα βγαίνουν τα πλεονάσματα, με το φόβο ύφεσης και λιτότητας όπως τα προηγούμενα χρόνια ή με ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές όπως από το 2022 και μετά.

Συγκεκριμένα, υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες με τη δημοσιονομική χαλάρωση που ακολούθησε μετά την πανδημική κρίση να φαίνεται πως τελειώνει, τη στιγμή που η Κομισιόν ζητά να σταματήσουν οι επιδοτήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

 

Μέχρι τον Μάιο, θα έχει ξεκαθαρίσει:

η τύχη των μέτρων στήριξης: τα «οριζόντια» μέτρα για όλους τελειώνουν και η ΕΕ προτείνει να περιοριστούν μόνον στο 40% των οικονομικά ασθενέστερα πολιτών. Και η συνολική δαπάνη από το 1,2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. που έφθασε το 2022 να μειωθεί στο 0,3%.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για το 2024: θα εξειδικευθούν ανά χώρα και θα αποτελούν την «γέφυρα», από τους σημερινούς κανόνες προς το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας που ακόμη βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης. Τον Οκτώβριο τα κράτη-μέλη θα συντάξουν έτσι τα νέα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ειδικές οδηγίες που θα ισχύσουν ειδικά στις χώρες με πρόβλημα χρέους όπως η Ελλάδα.