Τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων στην ταβέρνα που διατηρεί στο Ναύπλιο, όταν εκδιώχθηκε ένα ομόφυλο ζευγάρι γιατί ήταν διαχυτικό, περιέγραψε ο ιδιοκτήτης.
Μιλώντας στον ANT1 ανέφερε πως «τους κάναμε σύσταση γιατί στα διπλανά τραπέζια ενοχλήθηκαν κάποιες παρέες. Ήταν δύο οικογένειες, δύο ζευγάρια με δύο παιδάκια, ένα αγοράκι οχτώ ετών και ένα κοριτσάκι 10 ετών και αμέσως το μπροστά τραπέζι από αυτούς ήταν ένα νεαρό ζευγάρι με τους ηλικιωμένους γονείς του».
Όπως ανέφερε οι πελάτες που ενοχλήθηκαν του ζήτησαν με ευγενικό τρόπο να κάνει κάτι με το ομόφυλο ζευγάρι τονίζοντας ότι θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν οι ίδιοι.
Όσο για το τι συνέβη όταν το ζευγάρι δέχθηκε παρατήρηση για την συμπεριφορά του είπε:
«Τους έγινε σύσταση, μας αποκάλεσαν ρατσιστές και τους είπαμε ότι πρέπει να φύγετε γιατί δημιουργείτε πρόβλημα στον χώρο. Και τα παιδιά σηκώθηκαν και φύγανε, δεν τους είπαμε κάτι. Ούτε τα παιδιά φωνάξανε, όταν τους είπανε να φύγουνε, φύγανε, δεν μας δημιούργησαν πρόβλημα, ούτε και δημιουργήθηκε όλο αυτό που έχει γίνει».
Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας αναρωτιέται γιατί το θέμα έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση.
«Έγινε μια παρεξήγηση όπως γίνεται σε κάθε εστιατόριο, έχουν γίνει σε πάρα πολλά εστιατόρια διάφορες παρεξηγήσεις όχι τέτοιου είδους. Την παρατήρηση που έκανα στα παιδιά την είχα κάνει και σε κανονικό ζευγάρι, σε ετερόφυλο ζευγάρι όταν είχε παρεκτραπεί. Δεν σημαίνει ότι έχω κάνει παρατήρηση μόνο στη μια πλευρά. Εγώ θέλω σεβασμό στον χώρο που βρίσκεσαι. Έχει χαθεί πλέον ο σεβασμός στην καθημερινότητά μας» εξήγησε ο ίδιος.
Καταλήγοντας σημειώνει πως το ζευγάρι είπε από μόνο του ότι ήταν διαχυτικοί μεταξύ τους.Ο ιδιοκτήτης θεωρεί πως «ενδεχομένως να υπάρχει και δόλος πίσω από αυτό»
Ωστόσο, ζητά συγνώμη από το ζευγάρι τονίζοντας πως «δεν είχαν ούτε αυτοί ούτε εμείς αυτή την πρόθεση, να πάρει το θέμα αυτή την διάσταση».
Η καταγγελία
«Ο σύντροφός μου κι εγώ διαλέξαμε το Ναύπλιο για να περάσουμε το τριήμερο των Χριστουγέννων. Το βράδυ της παραμονής, αποφασίσαμε να βγούμε για φαγητό στη γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης. Ανάμεσα σε διάφορα μαγαζιά, διαλέξαμε τελικά το “Όμορφο Ταβερνάκι” στην παλιά πόλη, όπου καθίσαμε γύρω στις 22.30 σε ένα από τα μέσα τραπέζια. Με το σύντροφό μου είμαστε γενικά αρκετά ανοικτοί και δε μας πειράζει να φαίνεται ότι είμαστε ζευγάρι δημόσια. Έτσι ήμασταν και στο μαγαζί αυτό, εκδηλωτικοί, μα όχι πιο εκδηλωτικοί από ένα συνηθισμένο ετερόφυλο ζευγάρι.
Ξαφνικά, μετά από περίπου 15 λεπτά κι ενώ είχαμε ξεκινήσει να τρώμε τα ορεκτικά, ένας από τους σερβιτόρους, που όπως φάνηκε είναι μάλλον ένας από τους υπεύθυνους του μαγαζιού, έρχεται στο τραπέζι εκνευρισμένος. Ανασηκώνει και κραδαίνει μια από τις καρέκλες του τραπεζιού μας και μας λέει δυνατά και αυστηρά:
Πρέπει να φύγετε, τώρα. Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε σπίτι σας, αλλά όχι εδώ. Κάντε ό,τι κριτική θέλετε online, δε με νοιάζει. Φύγετε τώρα από εδώ.
Σαστισμένοι, μετά από δευτερόλεπτα του απαντάμε, ευγενικά αλλά σταθερά:
Ξέρετε, αυτό είναι διάκριση και πιστεύουμε πως είναι παράνομο.
Ο ίδιος απαντά πιο δυνατά και πιο εκνευρισμένα, κάνοντας έντονες κινήσεις στο χώρο:
Δε με νοιάζει τι είναι. Υπάρχουν παιδιά και ηλικιωμένοι εδώ και δε μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Φύγετε Τώρα.
Τα γύρω τραπέζια βρίσκονται αρκετά κοντά, και φαίνεται να επικρατεί για μερικές στιγμές ησυχία απ’ όλους.
Εμείς αμέσως Φύγαμε, σοκαρισμένοι, είχαμε όμως ο ένας τον άλλο. Βρήκαμε ένα άλλο ταβερνάκι, καθίσαμε. Το διακωμωδήσαμε, αλλά παραδεχτήκαμε πως καλύτερα μάλλον να είμαστε λιγότερο εκδηλωτικοί δημόσια εκεί.
Γιατί σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας σήμερα, παρά τον τουρισμό και τα γιορτινά φώτα, ένα ομόφυλο ζευγάρι μπορεί να διωχθεί ξαφνικά από ένα μαγαζί, για ένα χάδι που ξενίζει και απειλεί, χωρίς να αντιδράσει κανένα/καμιά.
Ο φόβος μαθαίνεται βιωματικά, σε ένα Ταβερνάκι Όμορφο όσο τόσα άλλα!»