Την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, θα έχει περαιωθεί η προανάκριση με την υποβολή και των έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου υπαλλήλου του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και Ρόδου, που χειρίζονται την δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας, όπως αναφέρει η “Δημοκρατική”.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε κατόπιν μεθοδικής έρευνας, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π.
Τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία και η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, με την περαίωση της, για να αξιολογηθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και να ασκηθούν διώξεις για τα περαιτέρω.
Το πόστο -“κλειδί” στο τουρκικό προξενείο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων με καταγωγή από τη Θράκη που συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατασκοπίας, ο 35χρονoς γενικός γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου, τοποθετήθηκε σε αυτό το πόστο με εντολή της Άγκυρας και εκτελούσε χρέη μεταφραστή.
Ο 35χρονος έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν, καθώς συνόδευε τον Τούρκο Πρόξενο στη Ρόδο σε όλες του τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις με τους Έλληνες αιρετούς.
Η ΕΥΠ είχε την πληροφορία ότι υπάλληλος που εργάζεται στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο στρατολογεί άτομα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας, ενώ δεν άργησε να εντοπίσει τα “ίχνη” του 52χρονου μάγειρα από το πλοίο της γραμμής που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο.
Ο τελευταίος φωτογράφιζε τις διατάξεις των πολεμικών πλοίων, στρατόπεδα και άλλα ευαίσθητα σημεία του ακριτικού νησιού και στη συνέχεια παρέδιδε τα στοιχεία δίνοντας ραντεβού με τον 35χρονο σε διάφορες καφετέριες στη Ρόδο.
Νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι από την έρευνα στην οικία του 35χρονου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατασχέθηκαν 4 υπολογιστές και 8 τηλέφωνα.
Δεν είναι όλα λειτουργικά, αλλά θα αποσταλούν στο σύνολο τους στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για έλεγχο. Ο ίδιος δεν ανέφερε ακόμη τίποτε για την εμπλοκή του στην υπόθεση και δεν έδωσε εξηγήσεις έστω και προφορικά.
Τονίζεται ότι ο 35χρονος δεν “απολαμβάνει” διπλωματικής ασυλίας.
Ο 54χρονος ναυτικός, μάγειρας σε πλοίο εταιρείας που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδου – Καστελορίζου, έχει ήδη εξεταστεί και έχει ομολογήσει τα όσα του αποδίδονται, αφού τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί εις βάρος του ήταν συντριπτικά και συγκλονιστικά.
Πιο συγκεκριμένα, περιέγραψε στους επιτελείς της ΕΛΑΣ που διενήργησαν την έρευνα, πως είχε γνωρίζει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή και πως στην πορεία τον “στρατολόγησε” για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία, τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οχυρωματικές θέσεις όσο και κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.
Ο 54χρονος μάλιστα δηλώνει “αφελής”, τονίζοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα και την σοβαρότητα των “εξυπηρετήσεων” του, ισχυρίζεται ότι δεν είχε λάβει αμοιβή για τις “υπηρεσίες” του αυτές και ότι ο 35χρονος έγινε πιεστικός απέναντι του ξεκίνησε να απομακρύνεται από αυτόν και να τον αποφεύγει.
Εχουν καταγραφεί κινήσεις του και επαφές του με τον 35χρονο σε κεντρική καφετέρια της Ρόδου, αλλά και επισκέψεις του 54χρονου σε διάφορα σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος.
Οι έρευνες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2020, ενώ συγκλονιστικά στοιχεία για την δράση του 54χρονου αντλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020. Καταγράφονταν εξάλλου συστηματικά οι επαφές του και οι τηλεφωνικές του συνομιλίες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων της Ρόδου, εδώ και έναν χρόνο υπήρχαν πληροφορίες για τον συγκεκριμένο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου, ενώ για την δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου είχε ανακύψει σοβαρό θέμα τον Φεβρουάριο του 2017 που έφτασε μέχρι και στην Βουλή των Ελλήνων.