Quantcast

Δόμνα Μιχαηλίδου: Oι νέες στοχευμένες δράσεις για να έχουν τα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος Child Guarantee - «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον στόχο της μείωσης του αριθμού των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας »

«Με νέες δράσεις, με χρηματοδότηση τόσο από εθνικούς όσο και από ενωσιακούς πόρους, διασφαλίζουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν ίσες ευκαιρίες μακριά από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κάποιες από αυτές είναι: περισσότερα κουπόνια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς άρα περισσότερα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην προσχολική αγωγή, το πρόγραμμα ‘’Κυψέλη’’ για την ενίσχυση δεξιοτήτων βρεφών και νηπίων, η πρώιμη παρέμβαση, η επαγγελματική αναδοχή, ο Προσωπικός Βοηθός, η επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων (αύξηση κατά 40.000 μερίδες, ένταξη 270 νέων σχολείων) και τέλος το νέο θεσμικό πλαίσιο προδιαγραφών για την ίδρυση και τη λειτουργία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση «Ακούμε τη φωνή των παιδιών», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Child Guarantee (Εγγύηση για το Παιδί).

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι: Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας και Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Nicolas Schmit, Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος Child Guarantee ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ενσωμάτωσε την Εγγύηση για το Παιδί στην εθνική της νομοθεσία. «Στο πλαίσιο της Εγγύησης για το Παιδί, τα Κράτη καλούνται να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε προσχολική αγωγή και φροντίδα, σχολική εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας, υγιεινή διατροφή, επαρκή και αξιοπρεπή στέγαση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα τον στόχο της μείωσης του αριθμού των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας κατά 5 εκατομμύρια σε επίπεδο Ε.Ε. έως το 2030. Για εμάς όμως δεν είναι μονάχα αυτά. Μαχόμαστε για την αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας, για την καλλιέργεια μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που τα πιο ευάλωτα παιδιά θα είναι μέρος αυτής, θα είναι η κανονικότητα της. Η παιδική προστασία σε όλες τις εκφάνσεις της είναι προτεραιότητά μας αλλά και ανάγκη μας. Γιατί το να προσφέρουμε στα παιδιά -και δη στα πιο ευάλωτα παιδιά- είναι για εμάς η μεγαλύτερη επένδυση, είναι η βασική μας προτεραιότητα».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε την εκδήλωση μαζί τον 10χρονο ηθοποιό Σπύρο Ντούγια, μαθητή Γ’ τάξης δημοτικού.

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης τα ίδια τα παιδιά τα οποία αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους, μίλησαν για τους προβληματισμούς τους και εκμυστηρεύτηκαν τα όνειρά τους. Στη σκηνή ανέβηκε ο Παναγιώτης Ράπτης, μαθητής Δ’ τάξης δημοτικού, ο οποίος έχει γεννηθεί με κινητική αναπηρία. Μίλησε για τις προκλήσεις της καθημερινότητας πάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο και ευχήθηκε η αναπηρία να μην αντιμετωπίζεται ως αρρώστια. Στη συνέχεια, ο Παρασκευάς Σελείμ Βολονάκης, 24 ετών, Ρομά από τον Δενδροπόταμο, ο οποίος εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και είναι πρωτοετής φοιτητής στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος μίλησε για τα παιδικά του χρόνια αλλά και το πώς η ευκαιρία πρόσβασης στην εκπαίδευση του άλλαξε τη ζωή.

Η Νατάσσα Παπακωνσταντίνου, κοινωνική λειτουργός και διευθύντρια του παιδικού σταθμού του σωματείου «Φίλοι του Παιδιού» αναφέρθηκε στη ζωτική σημασία της προσχολικής αγωγής και την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος «Κυψέλη». Ο Νίκος Φραγκόπουλος, 19 χρόνων, παιδί θετών γονέων που αυτή τη στιγμή υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία, μίλησε για το πόσο η υιοθεσία και η οικογενειακή φροντίδα λειτούργησαν καταλυτικά για την εξέλιξη της ζωής του. Τον λόγο πήρε ο Ανδρέας Κασκανιώτης, Επιστημονικός Υπεύθυνος στην «Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας», για πάνω από 20 χρόνια, ο οποίος τόνισε τη σημασία της αποϊδρυματοποίησης και την εύρεση της κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί. Ο κύκλος των συζητήσεων ολοκληρώθηκε με τον Θανάση, μαθητή Γ’ τάξης σχολείου κωφών και την ανάδοχη μητέρα του, Αργυρούλα Πλύτση, η οποία αναφέρθηκε στον θεσμό της Αναδοχής αλλά και στο πόσο πολύ άλλαξε η δική της ζωή και η ζωή του μικρού Θανάση από τότε που έγιναν οικογένεια.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα για τα παιδιά. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ίσες ευκαιρίες για όλους σημαίνει στοχευμένη στήριξη των πιο ευάλωτων. Στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε τις πολιτικές που ήδη έχουμε ξεκινήσει και ακούγοντας τις φωνές των παιδιών, όπως κάναμε σήμερα, θα συνεχίσουμε. Είναι προτεραιότητά μας, είναι το παρόν μας, αλλά κυρίως είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον μας».

Η εκδήλωση έκλεισε με τη Χορωδία ”El Sistema Greece” η οποία αποτελείται από παιδιά που ανήκουν σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Το εκπαιδευτικό μοντέλο του El Sistema επιδιώκει να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει, φέρνοντας κοντά όλα τα παιδιά και τις διαφορετικές ομάδες που συμμετέχουν, στοχεύοντας στην κοινωνικής τους ενσωμάτωση.