Ομιλία στη Σύνοδο Pharos Summit 2022 πραγματοποίησε νωρίτερα, σήμερα, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.
«Είμαι ευγνώμων για την στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε από την πρώτη ημέρα», δήλωσε ο Πρέσβης Τσούνης στην ομιλία του κατά τη Σύνοδο Pharos Summit 2022. Τόνισε επίσης πως «η Σύνοδος αυτή είναι το επιστέγασμα του έργου των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την προαγωγή των δεσμών μεταξύ των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ για τους κοινούς εκπαιδευτικούς στόχους και το κοινό όραμα για την εκπαίδευση».
Αναφερόμενος στην ιστορική αξία του ελληνικού πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο, ο πρέσβης είπε πως «οφείλουμε στην αρχαία Ελλάδα τόσα πολλά και απεριόριστη ευγνωμοσύνη. Όπως μας δίδαξαν και οι αρχαίοι, οι σοφοί άνθρωποι σπέρνουν καρπούς ακόμα και αν οι ίδιοι δεν θα είναι εκεί όταν φυτρώσουν. Αυτό που γίνεται σήμερα θα ωφελήσει πολλές γενιές στο μέλλον».
Κάνοντας αναφορά στο μακρινό ορίζοντα και τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας, ο πρέσβης Τσούνης δήλωσε συγκινημένος: «Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που θα έχουν μια μέρα τα παιδιά, τα εγγόνια μου και τα δισέγγονά μου και που θα είναι σε θέση να καρπωθούν τα οφέλη που εγγυάται αυτή εδώ η Σύνοδος. Εκ μέρους της οικογένειας Τσούνη σας ευχαριστώ».
«Είμαστε περήφανοι»
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει εργαστεί σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για να στηρίξει την εξωστρέφεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. «Είμαστε περήφανοι που θα είμαστε ο νούμερο 1 εταίρος της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ η Σύνοδος αυτή παγιώνει τη συνεργασία μας».
Σύμφωνα με τη δήλωση του Πρέσβη «για την αμερικανική κυβέρνηση η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί προτεραιότητα. Η διμερής σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή. Είμαι περήφανος που η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις ΗΠΑ για να δοθεί σάρκα και οστά σε ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά έργα».
«Οι χώρες μας μοιράζονται δημοκρατικές αξίες στο θέμα της εκπαίδευσης, της δημοκρατίας, την κοινωνική ευημερία και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Η Σύνοδος αυτή ενισχύει την προσπάθεια για την προώθηση της κινητικότητας των φοιτητών. Σήμερα γράφουμε ιστορία».
Ο Πρέσβης δεν παρέλειψε να τονίσει τη συνεισφορά του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά της Υπουργού κας Κεραμέως λέγοντας πως «τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς το πείσμα της Υπουργού Κεραμέως που κατάφερε να φέρει 30 αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας».
Τριάντα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν υπογράψει επίσημα το πρόγραμμα διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα πραγματικό θαύμα. Η Ελλάδα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αλλά έχει να κάνει με το πνεύμα της ηγεσίας. Εκτός των άλλων, σήμερα η Ελλάδα είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, καθώς η χώρα είναι πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Πρέσβης τονίζοντας και την γεωστρατηγική σημασία της χώρας για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Κλείνοντας, ο Πρέσβης αναφέρθηκε στον καθοριστικό και διακριτικό ρόλο και τη συμβολή της συζύγου του Πρωθυπουργού Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. «Το ξέρω πως δεν της αποδίδονται πάντα τα εύσημα που αξίζει αλλά γνωρίζω από πρώτο χέρι πως πολλές από τις επιτυχίες που σημειώθηκαν σήμερα έγιναν χάρη στην προσπάθεια της Πρώτης Κυρίας, της Μαρέβας Μητσοτάκη. Και θα ήθελα να την ευχαριστήσω προσωπικά που είναι φάρος και μια θετική δύναμη σε αυτή την χώρα».