Quantcast

Διπλωματικές πηγές: Το ΥΠΕΞ ζήτησε από την Τουρκία να δώσει άδεια στον κρατούμενο πατέρα του μηχανοδηγού

Τις απογευματινές ώρες σήμερα, θα λάβει χώρα συνάντηση, για το ίδιο ζήτημα, του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Η ανταπόκριση των ελληνικών αρχών στο αίτημα της οικογένειας του 28χρονου Νίκου Ναλμπάντη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, προκειμένου να ζητηθεί άδεια από τις τουρκικές αρχές στον πατέρα του, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Τουρκίας, ώστε να βρεθεί στην κηδεία του παιδιού του ήταν άμεση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με χθεσινή της επικοινωνία, η οικογένεια Έλληνα κρατουμένου, ο οποίος έχει στενή συγγενική σχέση με ένα εκ των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ζητήσε την συνδρομή του Ελληνικού Προξενείου στην Ανδριανούπολη, προκειμένου να δοθεί άδεια, για ανθρωπιστικούς λόγους, στον εν λόγω κρατούμενο για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του συγγενικού του προσώπου.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Έλληνας Πρόξενος επικοινώνησε άμεσα με αρμόδια τουρκική εισαγγελία και ζήτησε εκτάκτως άδεια να επισκεφθεί τον Έλληνα πολίτη, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας προθεσμίας . Η αιτηθείσα άδεια επισκέψεως δόθηκε κατ’ εξαίρεση και σήμερα το πρωί (03.03.2023) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση.

Παράλληλα, ζητήθηκε και συνάντηση με Προϊστάμενο αρμόδιας Γενικής Εισαγγελίας Ραιδεστού ώστε να μεταφερθεί το σχετικό αίτημα του Έλληνα πολίτη .
Επιπλέον, στο πλαίσιο οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, απέστειλε άμεσα, χθες, Ρηματική Διακοίνωση σε τουρκικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του αιτήματος, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και τηλεφωνικές επικοινωνίες ελληνικής Πρεσβείας, με τις Διευθύνσεις Διμερών Σχέσεων καθώς και Προξενικών Υποθέσεων του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τις απογευματινές ώρες σήμερα, θα λάβει χώρα συνάντηση, για το ίδιο ζήτημα, του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, με τον Γενικό Γραμματέα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι, η αποδοχή ή όχι του αιτήματος «ειδικής αδείας για ανθρωπιστικούς λόγους» εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των τουρκικών αρχών.