Quantcast

Δήμος Αθηναίων: Να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί λόγω της πανδημίας

Με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ζητά να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συμβασιούχοι Covid

Την παραμονή των συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί στο δήμο Αθηναίων λόγω της πανδημίας, ζητεί με ομόφωνο ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, βρέθηκαν συμβασιούχοι του δήμου Αθήνας και εκπρόσωποι της ΠΟΕ – ΟΤΑ που ζητούν να αναγνωριστεί ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μην χάσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Πανελλαδικά υπάρχουν 2.500 εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με συμβάσεις για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών της πανδημίας και αυτή την στιγμή έχει δοθεί μία τρίμηνη παράταση των συμβάσεων τους.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο
«Πού στηρίζεται η λογική μη ανανέωσης, μη συνέχισης της εργασίας τους ενώ ακόμη η πανδημία είναι σ΄εξέλιξη;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης στην παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε τους εργαζομένους για την προσφορά τους, επισημαίνοντας ότι εργάζονται σε τομείς υπηρεσιών που έχουν σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα, όπως αναφέρει και το ψήφισμα. Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν ανάγκες που είχε ο δήμος και προ της πανδημίας και που θα έχει και μετά την πανδημία».

«Τα χιλιάδες κενά στον δήμο πρέπει να καλυφθούν με μόνιμη-σταθερή εργασία, πρώτα απ’ όλους με εκείνους που ήδη εργάζονται στο δήμο», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία σχετική επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών για την παράταση των συμβάσεων και γι αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, είπε μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου.

Οι συμβασιούχοι του δήμου Αθηναίων από τη μεριά τους αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ότι με την τρίμηνη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών παρατείνεται απλώς η ομηρία και για αυτό ζητούν να τους αναγνωριστεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενώ την ίδια στιγμή στους δήμους υπάρχουν κενά οργανικών θέσεων.

Η ανακοίνωση των συμβασιούχων του δήμου Αθηναίων
Η προτεινόμενη 3μηνη παράταση που ανακοινώθηκε (μένει να την δούμε και στην πράξη), προφανώς μας ανακουφίζει αφού μέχρι τώρα υπήρχε ο φόβος να μείνουμε άνεργοι πρωτοχρονιάτικα, αλλά δεν αλλάζει σε τίποτα – αντιθέτως επιβεβαιώνει – την πραγματική αίσθηση ομηρίας που βιώνουμε σαν εργαζόμενοι όλη αυτή την περίοδο. Μπορεί να αποφύγαμε την άμεση απόλυση αλλά στις 31 Μαρτίου 2022 θα βρεθούμε ξανά στην ανεργία, και μάλιστα αυτή τη φορά οριστικά, όπως δήλωσε ο υπουργός Μ. Βορίδης. Στην ουσία αυτό που μας ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης είναι η οριστική ημερομηνία απόλυσής μας.

Η κυβέρνηση αντί να αναγνωρίσει ότι οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα, στην φύλαξη, στη συντήρηση, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στις τηλεφωνικές γραμμές και στα διαμερίσματα, στον ΚΥΑΔΑ και στα ΚΕΠ, στα κοιμητήρια, οι οδηγοί, οι κλητήρες, οι νοσηλευτές, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι επόπτες/πτριες υγείας, όλοι αυτοί οι πάνω από 2.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά που εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή «της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας» καλύπτουν Πάγιες και Διαρκείς ανάγκες, για άλλη μια φορά παρέτεινε την ομηρία.

Μονιμοποίηση
Απέναντι στους δεκάδες Δημάρχους, αντιδημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλιο πανελλαδικά, απέναντι σχεδόν σε όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας, απέναντι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα δεκάδες πρωτοβάθμια και κλαδικά σωματεία και συνδικάτα των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, απέναντι στους χιλιάδες μόνιμους συναδέλφους, στους προϊστάμενους και τους διευθυντές, απέναντι σε όλους όσοι δηλώνουν ξεκάθαρα πως οι Συμβασιούχοι Covid, μπορεί να προσλήφθηκαν σε έκτακτες συνθήκες, αλλά καλύπτουν Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες, για άλλη μια φορά ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης αποφάσισε να κωφεύσει και με νομικούς όρους να προσπαθήσει να αντιπαρέλθει της δίκαιης πραγματικότητας.

Και η πραγματικότητα είναι μία και την αναγνωρίζουν όλοι οι φορείς, σε όλα τα επίπεδα, εκτός από τον κ. υπουργό. Οι Συμβασιούχοι Covid-19, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στην αρχή της εμφάνισης του covid ακριβώς «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας», μετά από 20 μήνες στην εργασία μας καλύπτουμε Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας ξεκαθάρισε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στους ΟΤΑ καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει πως οι Συμβασιούχοι Covid καλύπτουν Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες και να προχωρήσει στην Άμεση Μονιμοποίησή τους.