Quantcast

Δημόπουλος: Καλύτερη επιτήρηση με άνοιγμα σχολείων

Δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση κρουσμάτων

Άνοιγμα των σχολείων σημαίνει και καλύτερη επιτήρηση, επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων.

 

 

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια της περιόδου «πριν από τα Χριστούγεννα, ένα στα τέσσερα κρούσματα, ήταν σε παιδιά σχολείων τα οποία ευρίσκονταν με τα self test. Από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, στην ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών, έχουμε μόνο το 13% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνονται τεστ. Θα χάσουμε την ευκαιρία να υπάρχει και μια επιτήρηση». «Δεν υπάρχει απόλυτη σωστή ή λάθος λύση σε αυτό το θέμα, αυτό το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

Σίγουρα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα

«Δεν ξέρω σε μια εβδομάδα ή σε δύο εβδομάδες τι περισσότερο θα έχουμε, νομίζω σίγουρα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα».

«Oπωσδήποτε κατά τη διάρκεια του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που όμως είναι διαφορετικό από το Όμικρον, τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με μάσκα και τεστ λειτούργησαν. Ελπίζουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί, σε μικρότερο βαθμό, με το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον», σημείωσε.

Δημόπουλος: «Δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων»

«Φαίνεται ότι και στις επόμενες ημέρες δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή θα δούμε ό,τι βλέπουμε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Δημόπουλος.

Όπως εξήγησε, «έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που θα κυριαρχήσει, ελπίζουμε η ανοσία από την Όμικρον να μπορέσει να σκεπάσει τη Δέλτα, να μην έχουμε μια έξαρση της Δέλτα όταν δούμε αποκλιμάκωση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον… Ιστορικά οι πανδημίες εκφυλίζονται σε ενδημίες, ή εξαφανίζονται. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί λόγω εμβολιασμού. Αναμένουμε στους επόμενους μήνες ότι θα επικρατήσει το Όμικρον, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω, δυστυχώς της φυσικής ανοσίας, και δε θα βρίσκει ο ιός περάσματα για να συνεχίσει το κύμα».

«Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε 250.000 με 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά την υποχρεωτικότητα υπάρχει αντίσταση» σχολίασε ακόμα ο κ. Δημόπουλος.

«Προφανώς όταν μιλάμε για ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, προφανώς εννοούμε στους εμβολιασμένους. Αλλά με βάση πρόσφατα δεδομένα στη Ν. Αφρική όπου η ηλικιακή ομάδα βεβαίως είναι νεότερη, είδαμε η νόσος όντως είναι πιο ήπια και σε μη εμβολιασμένους», είπε. «Η επιτάχυνση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης είναι ιδιαιτέρα σημαντική» διευκρίνισε.

«Τα δεδομένα που προκύπτουν ότι όταν γίνουν σωστά τα self test και τα rapid test έχουν σημαντική αξιοπιστία. Ποτέ δε φτάνουν την αξιοπιστία των PCR, αλλά για μέθοδο γενικού ελέγχου του πληθυσμού είναι η μόνη λύση που έχουμε» εξήγησε ο καθηγητής.

Τέλος, ζήτησε να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες προσλήψεων και τοποθετήσεων των ειδικευόμενων και των ειδικευμένων γιατρών των οποίων έχει ολοκληρωθεί η επιλογή λόγω της νόσησης του προσωπικού των νοσοκομείων.