Quantcast

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Σήμερα η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό

Την απόφαση των δικαστών του Ειδικού Δικαστηρίου θα μάθουν σήμερα στις 5 το απόγευμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

Η τελευταία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα, αλλά και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για πιέσεις που φέρεται να άσκησε σε βάρος τριών εισαγγελέων.

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή είχε ζήτησε την απαλλαγή τους για όλες τις κατηγορίες. Αναφερόμενη στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας για το οποίο κατηγορείται η κ. Τουλουπάκη και για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σχετικά με τη μη διαβίβαση αμελλητί στη Βουλή, μιας αναφοράς βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τους υπουργούς υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων.

«Αρμόδια για άσκηση δίωξης σε υπουργούς είναι η Βουλή, δεν συντρέχουν κατά συνέπεια τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της κατάχρησης εξουσίας. Δεν περιγράφεται ότι παρέλειψε κάποια δίωξη, αλλά ότι παρέλειψε να διαβιβάσει αμελλητί το φάκελο της δικογραφίας» ανέφερε η κ. Σμυρλή προσθέτοντας ότι «με τις αναφορές αυτές δεν γινόταν αναφορά σε όνομα συγκεκριμένου υπουργού, ούτε καταγγελλόταν συγκεκριμένο αδίκημα».

Υπογραμμίζοντας τη φιλική σχέση μεταξύ της Ελένης Ράικου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που γνωρίζονται από το 2000, η κ. Σμυρλή πρότεινε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την παράβαση καθήκοντος σε βάρος της. «Κατά την ακροαματική διαδικασία η κ. Ράικου υποστήριξε ότι για την καταγγελλόμενη από την ίδια υπόδειξη Παπαγγελόπουλου να φτιάξει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στη Novartis, δεν απευθύνθηκε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά ούτε και στον επόπτη της Δημήτρη Παπαγεωργίου».

Κάνοντας ειδική μνεία στη δήλωση παραίτησης της κ. Ράικου, η εισαγγελέας σημείωσε ότι «στη δήλωση παραίτησης της δεν κατονομάζει τον κατηγορούμενο, αλλά αναφέρεται σε συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου. Σε καμία περίπτωση η επιστολή δεν παρέπεμπε στον κατηγορουμένου Παπαγγελόπουλο». Η εισαγγελέας υποστήριξε πως «με την ενέργεια της Ράικου εξεπλάγην και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, τον οποίο είχε επισκεφθεί μια ημέρα νωρίτερα χωρίς να αναφέρει οτιδήποτε».

Ζητώντας την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση της Ελένης Ράικου, κατέληξε: «το μυστήριο της αιφνιδιαστικής παραίτησης της Ράικου βρίσκεται στην έρευνα για τα εμβάσματα που έφευγαν από τη Novartis προς γιατρούς, μεταξύ των οποίων και ο συζυγος της, εκτός αν υπάρχει άλλος λόγος τον οποίο γνωρίζει μόνο η ίδια η κ. Ράικου».

Για «αποδόμηση» της κατηγορίας σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκανε λόγο η κ. Σμυρλή και συμπλήρωσε: «Είναι αβάσιμο και υπηρεσιακά αθέμιτο να αποδίδει στον Παπαγγελόπουλου ευθύνη για τα πειθαρχικά που ξεκίνησαν σε βάρος της και να πλήττει δημόσια τη λειτουργία των υπηρεσιακών οργάνων του Αρείου Πάγου. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν υπεύθυνος για τη διοχέτευση δημοσιευμάτων στον τύπο».

Κλείνοντας το σκέλος της αγόρευσης της για τις καταγγελίες Ράικου, χαρακτήρισε «αβάσιμη» την κατηγορία και είπε: «Η ίδια εμπλέκεται προσωπικά. Ενέπλεξε αβάσιμα τον κατηγορούμενο, δήλωσε υπέρμαχος του αφηγήματος της “σκευωρίας Novartis” ενώ έχει εκδοθεί βούλευμα».

Για τις παρεμβάσεις στον Παναγιώτη Αθανασίου

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αντιφατικές καταθέσεις απέδωσε η κ. Σμυρλή στον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου αμφισβητώντας την αξιοπιστία του. «Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του στην οικονομική εισαγγελεία και το είχε εκφράσει και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Εκδήλωσε στοιχεία εμπάθειας κατά της Δημητρίου και του Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του. Στις καταθέσεις του έπεσε σε αντιφάσεις» είπε η εισαγγελέας.

Σχετικά με την καταγγελόμενη παρέμβαση για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, η κ. Σμυρλή σχολίασε «είναι αδύνατο να ζήτησε την κατασκευή στοιχείων για τον δημοσιογράφο γιατί ο εισαγγελέας δεν λειτουργεί μόνος του». Κατά την ίδια δεν επιβεβαιώθηκε ούτε η καταγγελία για παρέμβαση στις υποθέσεις των Ανδρέα Βγενοπούλου, Γιάννη Αλαφούζου και Μιχάλη Σάλλα.

«Εκτροπή» χαρακτήρισε την κίνηση της τότε εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη να ζητήσει σκέλος της δικογραφίας για τον Ανδρέα Βγενόπουλο από την εισαγγελία διαφθοράς και πρότεινε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρέμβαση στο έργο της. «Ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, η εισαγγελεας Τσατανη επικοινωνεί τηλεφωνικά μαζί του για να του εξηγήσει όπως ισχυρίστηκε το νόμιμο των ενεργειών της. Φυσικό και καθόλου μεμπτό ήταν να εκφράσει ο κατηγορούμενος την νομική του άποψη για το θέμα».

Κλείνοντας την αγόρευση της με το σκέλος της κατηγορίας που αφορά σε παρέμβαση στο έργο της εισαγγελέως Γεωργία Τσατάνη, η κ. Σμυρλή έκανε λόγο για «πρόκληση» προς τον Παπαγγελόπουλο, καθώς εκείνη του ζήτησε να συναντηθούν. «Είναι αβάσιμη η κατηγορία ότι υπέστη βλάβη από την παρέμβαση Παπαγγελόπουλου, ενώ η ίδια ευθύνεται για τις δικές της ενέργειες. Ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, η εισαγγελέας Τσατάνη επικοινωνεί τηλεφωνικά μαζί του για να συναντηθούν. Φυσικό και καθόλου μεμπτό ήταν να εκφράσει ο κατηγορούμενος την νομική του άποψη για το θέμα».