Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας προτείνει ενοχή μόνο για τον Ρουπακιά και απαλλαγή των υπόλοιπων για τη δολοφονία του Φύσσα

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

Ενοχή μόνο για τον Ρουπακιά ζήτησε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως δεν υπήρχε σχέδιο και οργάνωση για τη δολοφονία, εισηγούμενη μόνο την καταδίκη του Γιώργου Ρουπακιά για ανθρωποκτονία από πρόθεση και την απαλλαγή όλων των άλλων εμπλεκομένων.

Η πρόταση της εισαγγελέως, αν γίνει δεκτή, θα οδηγήσει σε μαζική απαλλαγή κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κλονίζοντας σοβαρά το βαρύ κατηγορητήριο.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας αναπτύσσοντας την πρότασή της για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα ζήτησε την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά όπως κατηγορείται, δηλαδή για ανθρωποκτονία από δόλο, αλλά και την απόρριψη κάθε ισχυρισμού του, μεταξύ αυτών και ότι τέλεσε το έγκλημα αμυνόμενος. Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας.

Μάλιστα, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Γ. Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ δεν βρισκόταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού. «Μέσα από το αυτοκίνητο αποβιβάστηκε ο Ρουπακιάς, ήταν μόνος στο όχημα, δεν ήταν συνοδηγός του ο Ιωάννης Καζαντζόγλου. Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα», είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του». Μετά την ολοκλήρωση της πρότασης της εισαγγελέως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, φίλοι του αδικοχαμένου μουσικού αλλά και η μητέρα του αποχώρησαν από την αίθουσα εμφανώς δυσαρεστημένοι. 

Κατά την εισαγγελέα, ο Γ. Ρουπακιάς ήταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτέλεσμα των ενεργειών του και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενο μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα δύο φορές στο ύψος της καρδιάς». Η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη, ως αβάσιμου, του ισχυρισμού που προέβαλε ο Γ. Ρουπακιάς, σύμφωνα με τον οποίο εκείνο το βράδυ βρισκόταν σε άμυνα, διότι όπως είπε κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία. «Δεν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του ότι δέχθηκε επίθεση. Είχε αποφασίσει τον εγκληματικό του σκοπό, έπληξε τον παθόντα με απόλυτη επιτυχία», είπε η εισαγγελέας, ζητώντας παράλληλα να απορριφθεί το αίτημα που υπέβαλε ο κατηγορούμενος περί μεταβολής της κατηγορίας του.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο Γ. Ρουπακιάς όπως ακριβώς κατηγορείται, για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Σε ό,τι αφορά στον κατηγορούμενο Ιωάννη Καζαντόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία, και τους λοιπούς κατηγορουμένους, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας ανέφερε ότι «οι ανωτέρω κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση Ρουπακιά. Η εμφάνιση του Ρουπακιά στο σημείο της δολοφονίας ήταν συμπτωματική», ανέφερε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Αν υπήρχε σχέδιο, ο Ρουπακιάς θα ήταν ήδη στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, χωρίς να χρειάζεται προηγούμενο τηλεφώνημα». Ακόμη η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας, επικαλούμενη στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις, ανέφερε στην αγόρευσή της: «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή. Άλλωστε, ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή; Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα, γιατί τη διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποιο άλλο βράδυ σε άλλο, απόμερο σημείο, ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό;».

Η εισαγγελική αγόρευση ξεκίνησε σήμερα το πρωί, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, για την οποία η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου τόνισε ότι ήταν επίπονη και ουσιαστική. Στο δικαστήριο σήμερα ήταν ελάχιστοι παρόντες από τους κατηγορουμένους.

Από το δικαστήριο αποχώρησαν μετά την εισαγγελική αγόρευση η μητέρα και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα εμφανώς δυσαρεστημένοι.