Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς, η πρόεδρος του δικαστηρίου πήρε τον λόγο και τοποθετήθηκε απέναντι στην εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.
Ειδικότερα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου ζήτησε από την εισαγγελία να εξετάσει αν είχε εκδοθεί στο παρελθόν βούλευμα για παραβίαση περιοριστικών όρων από τον καταδικασθέντα Γιάννη Λαγό, για τον οποίον η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου στην πρότασή της δεν ανέφερε ότι το 2015 παραβίασε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού υπό προϋποθέσεις και στην τοποθέτησή της είπε πως άπαντες οι καταδικασθέντες είχαν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, επεσήμανε ότι βάσει των όσων είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του Αρτ.Ματθαιόπουλου, υπάρχει βούλευμα που να αναφέρεται σε παραβίαση περιοριστικών όρων κατά το παρελθόν από τον Γ.Λαγό και ζήτησε εφόσον υπάρχει, να προσκομιστεί στο δικαστήριο, «αδειάζοντας» την χθεσινή τοποθέτηση της εισαγγελέως.
Σύμφωνα με το Golden Dawn Watch, η πρόεδρος δήλωσε σχετικά τα εξής: «Ανέφερε η κα Εισαγγελέας ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν όρους διαμονής και ότι τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο συνήγορος του Μαθαιοπουλου κος Ματαλιωτάκης, που ανέγνωσε κάποια έγγραφα [στα οποία – αναφέρεται στη δήλωση Καμπαγιάννη] ότι ο κατηγορούμενος Λαγός σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην εισαγγελική έχει παραβιάσει όρους διαμονής. Το δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να αναζητηθεί επιμελεία εισαγγελίας τυχόν βούλευμα που αφορά παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Λαγό και να το προσκομίσει στο δικαστήριο».
Σύμφωνα με την υπεράσπιση του ευρωβουλευτή πάντως, ορθώς η εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε σε αυτό, καθώς έχει εκδοθεί μεταγενέστερο βούλευμα το 2019, προκειμένου ο κ. Λαγός να ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες, στο οποίο δεν αναφέρεται παραβίαση όρων.
Επιπλέον, η κα Λεπενιώτη παρατήρησε ότι στην πρότασή της η κα Οικονόμου είχε κάνει λόγο για «λευκό ποινικό μητρώο» πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου και ελάχιστων άλλων που είπε ότι έχουν καταδικαστεί για «χαμηλής απαξίας αδικήματα», πλην όμως ξέχασε να αναφερθεί σε άλλους 11 κατηγορούμενους, κάποιοι από τους οποίους έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα.
Η εξέλιξη αυτή, που δηλώνει σαφώς δυσαρέσκεια της έδρας απέναντι στην πρόταση της κ. Οικονόμου, οδήγησε το δικαστήριο να ζητήσει από την εισαγγελική λειτουργό, με επιμέλειά της, να διαβιβαστούν στο δικαστήριο οι φάκελοι των συγκεκριμένων καταδικασθέντων.
Η εισαγγελέας υποστήριξε πάντως ότι οι συγκεκριμένοι έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους, η πρόεδρος της ζήτησε να επανατοποθετηθεί για όσους ξέχασε και τότε η κα Οικονόμου πρότεινε και γι’ αυτούς να έχει η έφεσή τους αναστέλλουσα δύναμη.
Σύμφωνα με το Golden Dawn Watch, η πρόεδρος είπε: «Η κυρία εισαγγελέας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι είναι απίθανο να διαπράξουν νέα εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των βουλευτών είναι λευκά, πλην του Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε το ’89, και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου που έχουν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας πράξεις. Στη συνέχεια αναφέρει ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και οι κατωτέρω: Άγγος, Αναδιώτης, Δήμου, Δασκαλάκης, Καζαντζόγλου, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μαρίας, Μιχάλαρος, Μπαρέκας, Πατέλης, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσαλίκης, Χατζηδάκης. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους κατηγορούμενους που όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, Σιατούνης, Στράτος, Αγριόγιαννης, έχουμε ποινή κάθειρξης και για ληστεία και υπεξαίρεση. Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Ευγενικός, Τσακανίκας, Νικ. Τσορβάς, Παπαβασιλείου και κάποιες που θα μπορούσε να τις πει κανείς ήσσονος αξίας. Κατά τούτο κρίνει το δικαστήριο ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση».
Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο θα μελετήσει όλους τους φακέλους, καθώς το αν κριθεί κάποιος ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι κομβικής σημασίας θέμα για το αν θα του δοθεί ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων που η κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι. Δεν εξειδίκευσε την ποινή των 13 μηνών που είχε επιβληθεί το 1979 στον Νίκο Μιχαλολιάκο για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες.
Τελικώς, το δικαστήριο, που σήμερα ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση διέκοψε και θα συνεχιστεί αύριο στις 11:00.