Δικαστήριο Αργυροκάστρου: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη δολοφονία του Κατσίφα (Βίντεο)

Εξέδωσε ανακοίνωση

Χρήστος Μυτιλινιός

Με χθεσινή του ανακοίνωση το Δικαστήριο του Αργυροκάστρου δεν αποδέχεται το αίτημα της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου για να σταματήσει τις έρευνες για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Δρόπολης την 28η Οκτωβρίου του 2018.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο διατάσσει εκ νέου εκτέλεση ορισμένων ανακριτικών ενεργειών, σύμφωνα με τις απαραίτητες νομικές διατάξεις.

Η ανακοίνωση:

«Μετά το ενδιαφέρον ορισμένων μέσων ενημέρωσης για την εκδήλωση της 28. 10. 2018 στο χωριό Βουλαριάτες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αργυροκάστρου, σας ενημερώνει ότι κατόπιν του αιτήματος της Εισαγγελίας για απόρριψη της υπόθεσης, το Περιφερειακό Δικαστήριο, ως αρμόδιο όργανο, αποφάσισε την επιστροφή, διατάσσοντας την εκτέλεση ορισμένων άλλων ανακριτικών ενεργειών σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις. Επί του παρόντος το ζήτημα βρίσκεται στη φάση εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων».

Πατέρας Κατσίφα: «Οι αλβανικές αρχές μας είχαν δώσει χαρτί πως δεν ήταν αυτοκτονία»!

Μετά το ξέσπασμα της μητέρας του αδικοχαμένου 35χρονου, Βασιλικής, ότι «αυτοκτόνησαν το παιδί μου γιατί δεν μπορούν να απαντήσουν γιατί τον σκότωσαν» και ο πατέρας του, μιλώντας στο αλβανικό abcnews.al, υποστήριξε ότι ο γιος του δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Κατσίφας, «δεν πιστεύουμε ότι αυτοκτόνησε με οποιονδήποτε τρόπο. Οι αλβανικές αρχές μας είχαν δώσει χαρτί πως δεν ήταν αυτοκτονία».

Και εξήγησε όπως μεταφέρει το himara.gr: «Έχουμε την πρώτη απόφαση την πρώτη ημέρα που σκοτώθηκε. Μας είπαν να μην ασχοληθούμε. Δεν την πήραμε. Φέραμε ιατροδικαστή από τα Γιάννενα. Ξέρω τι λένε. Μας άφησαν ένα έγγραφο που λέει ‘όχι αυτοκτονία’. Δολοφονία ναι. Αυτό τα λέει όλα. Μας το έδωσαν στο Αργυρόκαστρο όταν πήγαμε να πάρουμε το αγόρι μας είπαν να το πάρουμε αμέσως. Και δεν δεχτήκαμε να το πάρουμε χωρίς να κάνουμε αυτές τις αναλύσεις».

 

Ξεσπά η μητέρα του Κ. Κατσίφα: Αν «αυτοκτόνησε», να δημοσιοποιήσουν το βίντεο

«Αφού δεν μπόρεσαν να «δέσουν» την άδικη δολοφονία του παιδιού μου, τον “αυτοκτόνησαν” μετά από τρία χρόνια» λέει στο protothema.gr η κυρία Βασιλική Κατσίφα, μητέρα του 35χρονου ομογενή -Κωνσταντίνου Κατσίφα- που έχασε τη ζωή του από σφαίρες των επίλεκτων της αλβανικής RENEA, στις 28/10/2918, στο χωριό Βουλαριάτες, αν και η αλβανική δικαιοσύνη μιλάει για… «αυτοχειρία».

Δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου αναφέρουν πως η εισαγγελική έρευνα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα περατώθηκε και πως στο πόρισμα που εκδόθηκε γίνεται λόγος για «αυτοκτονία». Η εξέλιξη αυτή έρχεται ακριβώς τρία χρόνια μετά το συμβάν και αφού οι αλβανικές Αρχές δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν στο ελάχιστο το αφήγημα πως ο Κατσίφας δεν ήταν μόνο «Ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής) αλλά και πως είχε… συνεργούς με στόχο την… «εδαφική ακεραιότητα» της Αλβανίας.

Από πέρυσι -τέτοια εποχή- δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου άφηναν υπονοούμενα πως ο Κατσίφας αυτοκτόνησε προκειμένου να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των ανδρών της επίλεκτης δύναμης της αλβανικής αστυνομίας RENEA. Όπως και τελικά συνέβη, με την έκδοση του σαθρού και κατευθυνόμενου πορίσματος που όμως ακόμη η οικογένεια του θύματος δεν έχει στα χέρια της.

«Εμείς πόρισμα δεν πήραμε στα χέρια μας, Ήρθε ένα χαρτί από την Εισαγγελία που μιλάει για “αυτοκτονία” του παιδιού μας, με δύο τρύπες στο πρόσωπο. Αφού δε μπόρεσαν να δέσουν την υπόθεση, τον αυτοκτόνησαν, μετά από τρία χρόνια. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να λάμψει η αλήθεια και θα φτάσουμε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» λέει η κυρία Κατσίφα, ζητώντας από τις αλβανικές Αρχές να δημοσιοποιήσουν το βίντεο της επιχείρησης. «Αν “αυτοκτόνησε” όπως λένε μπροστά στους άνδρες της RENEA ας δημοσιοποιήσουν το βίντεο από τις κάμερες. Δεν το κάνουν όμως, γιατί η αλήθεια είναι διαφορετική» τονίζει, δηλώνοντας απογοητευμένη και πικραμένη από την εξέλιξη.

Οι γονείς του θύματος δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις μεθοδεύσεις των αλβανικών Αρχών προκειμένου να μην αποδοθεί δικαιοσύνη για τον χαμό του παιδιού τους, αλλά και έναν συνεχή -όπως καταγγέλλουν- ψυχολογικό πόλεμο, με στόχο να εγκαταλείψουν το χωριό. Οι κλήσεις του πατέρα Γιάννη Κατσίφα στην Εισαγγελία Αργυροκάστρου είναι συνεχείς, αφού κατηγορείται γι’ ανέγερση μικρής εκκλησίας στο σημείο που δολοφονήθηκε ο γιος του, ενώ κατά διαστήματα drone πετάει -άγνωστο από ποιον- επάνω από το σπίτι τους, βιντεοσκοπώντας και τρομοκρατώντας τους.

«Το παιδί μου έχασε τη ζωή του γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να σηκώνει τη σημαία της Ελλάδας στον τόπο του. Θέλω να λάμψει η αλήθεια. “Αυτοκτόνησαν” το παιδί μου γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν πειστικά γιατί τον σκότωσαν». «Ο αγώνας μας συνεχίζεται» καταλήγει η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Γαμπρός Κατσίφα: «Από πέρυσι προσπαθούν να τον … «αυτοκτονήσουν»

«Από πέρυσι γνωρίζουμε τις μεθοδεύσεις να το περάσουν ως αυτοκτονία. Δεν μπορούν να το κάνουν ούτε να το στοιχειοθετήσουν. Στις 12/4/2021 ο Εισαγγελέας Αργυροκάστρου έκανε λόγο για αυτοκτονία, δεν το δέχτηκε ούτε η οικογένεια ούτε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Από την πρώτη στιγμή ζητάμε να δημοσιοποιηθεί το βίντεο της RENEA. Kαι αν ένα στο εκατομμύριο έχουν δίκαιο οι Αλβανοί, θα ζητήσουμε συγνώμη. Αλλά να το δώσουν στη δημοσιότητα» λέει στο protothema.gr ο κ. Βαγγέλης Σακελλαράκης, γαμπρός του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει αυτοκτονία. Δεν γίνεται ν΄ αυτοκτονήσει κάποιος με δύο σφαίρες στην καρδιά. Είναι δολοφονία. Ούτε έτρεξε, ούτε έφυγε, ήταν άοπλος. Δολοφονήθηκε από τα δέκα μέτρα. Δεν υπάρχει πιο στυγερό έγκλημα από αυτό. Τον σκότωσαν επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα να σηκώνει την ελληνική σημαία στον τόπο του, σύμφωνα με συμβάσεις που και η Αλβανία έχει υπογράψει» τονίζει ο κ.Σακελλαράκης, δηλώνοντας πως η οικογένεια θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στην Αλβανία αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Αδελφή Κ. Κατσίφα: Απαράδεκτο και εξευτελιστικό για τη μνήμη του

«Απαράδεκτο και εξευτελιστικό για τη μνήμη» του αδελφού της, χαρακτήρισε η Ερμιόνη Κατσίφα το γεγονός ότι, τα αλβανικά Μέσα μεταδίδουν ότι ο θάνατος του αδελφού της Κωνσταντίνου, προήλθε από αυτοκτονία.

«Δεν καταλαβαίνω τι μπορούν να κάνουν τα αλβανικά ΜΜΕ. Είναι πολιτικό το θέμα, δεν ξέρω ποιοι άλλοι κρύβονται από πίσω», είπε σε δηλώσεις που έκανε στoν ΑΝΤ1.

Αναφερόμενη στον αδελφό της, υπογράμμισε πως, «είχε πολύ όρεξη για ζωή» και ζήτησε το υλικό από τις κάμερες των drones τη στιγμή της δολοφονίας του.

«Θέλω να δικαιωθεί ο αδελφός μου που έδωσε τη ζωή του για τη σημαία», τόνισε και υπενθύμισε ότι, οι αλβανικές Αρχές δύο χρόνια πριν έκαναν λόγο για «ανταλλαγή πυροβολισμών».

Ακούστε την αδελφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα:

Ελλάδα: «Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα παρακολουθεί στενά την υπόθεση»

Σχεδόν 24 ώρες μετά τη γνωστοποίηση της εξέλιξης της υπόθεσης με την προσπάθεια της αλβανικής Εισαγγελίας να κλείσει την υπόθεση, η Αθήνα θυμήθηκε ότι πρέπει να αντιδράσει.

Όπως ενημέρωσαν διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα «παρακολουθεί στενά την υπόθεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα».