Quantcast

Διεθνής διάκριση για 12 Έλληνες ερευνητές: Βρίσκονται στη λίστα με τις πιο επιδραστικές δημοσιεύσεις

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 6.602 επιστήμονες

Ο φετινός κατάλογος των ερευνητών από όλον τον κόσμο, οι επιστημονικές δημοσιεύσεις των οποίων είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση σε συναδέλφους τους διεθνώς, περιλαμβάνει 6.602 επιστήμονες, από τους οποίους 12 προέρχονται από την Ελλάδα, ενώ μερικοί ακόμη είναι Έλληνες της διασποράς.

 

 

 

Ο ετήσιος κατάλογος «Highly Cited Researchers» της Clarivate, όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2021 περιλαμβάνει ερευνητές που βρέθηκαν στο κορυφαίο 1% με βάση τον αριθμό των ετεροαναφορών στο έργο τους από άλλους επιστήμονες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Web of Science.

Με έδρα τις ΗΠΑ οι περισσότεροι

Οι περισσότεροι επιδραστικοί ερευνητές (2.622) έχουν ως έδρα τους τις ΗΠΑ (σχεδόν 40% του συνόλου, έναντι 43,3% το 2018)

. Αυτό δείχνει ότι σταδιακά παρατηρείται μία μείωση στην επιδραστικότητα των Αμερικανών επιστημόνων, αλλά κρατούν ακόμη τα σκήπτρα σε διεθνή επιρροή.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν το 2021 οι ερευνητές από την Κίνα (935 ή 14,2%, έναντι 7,9% το 2018), οι οποίοι συνεχώς κερδίζουν έδαφος σε παγκόσμια απήχηση. Τρίτη η Βρετανία με 492 ερευνητές και ποσοστό 7,5%, μία σημαντική επίδοση εάν ληφθεί υπόψη ότι η χώρα έχει μόνο το ένα πέμπτο του πληθυσμού των ΗΠΑ και το ένα εικοστό του πληθυσμού της Κίνας.

Τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προηγείται η Γερμανία, που βρίσκεται -μετά την τέταρτη Αυστραλία– στην πέμπτη θέση (331 ερευνητές – ποσοστό 5%) και ακολουθούν στην έκτη θέση η Ολλανδία (207 ερευνητές – ποσοστό 3,1%), στην όγδοη η Γαλλία (146 ερευνητές – 2,2%) και στην ένατη η Ισπανία (109 – 1,7%).

Από άποψη ερευνητικών ιδρυμάτων, εκείνο με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι ξανά το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (214 ερευνητές). Ακολουθούν κατά σειρά η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (194), το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ (122), τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (93), τα Ινστιτούτα Μαξ Πλανκ της Γερμανίας (70) και το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ (64).

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στον κατάλογο με τους εξής επιστήμονες:

– Νικόλας Απέργης (καθηγητής Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης Πανεπιστημίου Πειραιά)

– Γεώργιος Δάικος (καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής ΕΚΠΑ)

– Θεόδωρος Δαλαμάγκας (διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά)

– Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος (καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης ΕΚΠΑ)

– Γεράσιμος Φιλιππάτος (καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πανεπιστήμιο Κύπρου)

– Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης (καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ)

– Άρτεμις Χατζηγεωργίου (καθηγήτρια Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ)

– Γεώργιος Καραγιαννίδης (καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ)

– Κωνσταντίνος Στούμπος (καθηγητής Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Πανεπιστημίου Κρήτης)

– Αντωνία Τριχοπούλου (ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ)

– Αριστείδης Τσατσάκης (καθηγητής Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης)

– Γιάννης Βόντας (καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ