Διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα: Επιστροφή στις παραλίες κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας

ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με εκτενή αφιερώματα, θετικά σχόλια, και πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα, υποδέχτηκε ο ξένος Τύπος την απόφαση της κυβέρνησης να ανάψει το «πράσινο» φως για τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών της χώρας από σήμερα, Σάββατο, συνδέοντας την κίνηση αυτή, με ένα πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, αναφέρονται στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και τις προετοιμασίες που έγιναν για να πραγματοποιηθεί αυτό, σημειώνοντας παράλληλα πως το όλο σχέδιο γίνεται φυσικά με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Reuters: Η Ελλάδα επιστρέφει στις παραλίες εν μέσω καύσωνα, αλλά και τις ομπρέλες σε απόσταση

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις παραλίες εν μέσω καύσωνα, αλλά κρατάει τις ομπρέλες σε απόσταση» αναφέρει στον τίτλο του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο, η χώρα «αναζωογονεί» και τον τουριστικό τομέα, από τον οποίο εξαρτάται σημαντικό μέρος της οικονομίας. Παρουσιάζοντας μια σειρά από φωτογραφίες (και μεμονωμένα αλλά και σε slideshow) με τις προετοιμασίες για τις οργανωμένες παραλίες, το ρεπορτάζ επισημαίνει πως το χαλάρωμα των μέτρων προστασίας νωρίτερα μέσα στον μήνα, συνέπεσε με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς και πως όσοι αναζήτησαν τον ήλιο και τη θάλασσα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες που έχουν ορισθεί αλλά ακόμα και την απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι ομπρέλες.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις 515 παραλίες που άνοιξαν εν μέσω κορωνοϊού προκειμένου ο κόσμος να μην υπάρξει συνωστισμός στις ελεύθερες, όπως παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Οπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Reuters «αυτή ήταν η πρώτη φορά για πολλούς ανθρώπους που βρέθηκαν σε έναν δημόσιο χώρο από τότε που η Ελλάδα άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και συνέπεσε με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς»

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, οι λουόμενοι σεβάστηκαν όλους του κανόνες που θεσπίστηκαν για το άνοιγμα των παραλιών, οι οποίοι όριζαν ακόμα και πόσο μακρυά πρέπει να διατηρούνται οι ομπρέλες μεταξύ τους. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν εντατικές εργασίες προκειμένου οι παραλίες να υποδεχτούν τους λουόμενους, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών οι οποίοι άναψαν το πράσινο φως για το άνοιγμά τους.

Οπως γράφει το Reuters στον «Αλιμο μια δημοφιλή παραλία στα νότια της Αθήνας, οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές από νωρίς το πρωί για να πάρουν τη θέση τους στον ήλιο». Παράλληλα, «σε μια άλλη γειτονική παραλία drone πέταγε πάνω από τις ξαπλώστρες και με ηχητικό μήνυμα υπενθύμιζε στους λουόμενους να διατηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα τονίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε χαμηλά νούμερα σε κρούσματα και θανάτους από κορωνοϊό και σημειώνει την εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό. Επίσης αναφέρεται στο άνοιγμα των εκκλησιών και των αρχαιολογικών χώρων από τις 18 Μαΐου, εστιάζοντας στην Ακρόπολη, ενώ φιλοξενεί δήλωση του Νίκου Χαρδαλιά, πως πρόκειται για «ένα κρίσιμο σημείο καμπής στις προσπάθειές μας και πρέπει να πετύχουμε». Τέλος, σημειώνει τις ελπίδες ανθρώπων του τουρισμού να δεχτούν επισκέπτες από τον Ιούλιο.

Bloomberg: Φωτογραφικό αφιέρωμα στις προετοιμασίες για τις οργανωμένες παραλίες

Η είδηση του ανοίγματος του των οργανωμένων παραλιών στην Ευρώπη φιλοξενείται από το πρωί δεύτερο θέμα στο παγκόσμιο site του Bloomberg. Το άρθρο αρχίζει με αναφορά στην Ελλάδα και με σειρά φωτογραφιών από τις προετοιμασίες που έγιναν στις οργανωμένες παραλίες της χώρας για να υποδεχτούν τον κόσμο.

Φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου της Μυκόνου, Κώστα Κούκα, ο οποίος λέει ότι οι κάτοικοι θέλουν να ανοίξει το νησί, όχι για να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες, αλλά γιατί «ο τουρισμός είναι η ζωή μας». Και αυτός όπως και πολλοί ομόλογοί του στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, προσπαθούν να «σώσουν κάτι από την θερινή περίοδο» γράφει το Blooberg, σημειώνοντας πως με την Ελλάδα να έχει ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τον κορονοϊό η Μύκονος μπορεί να επωφεληθεί, καθώς αντίστοιχοι προορισμοί σε Ιταλία και Ισπανία, πλήττονται περισσότερο.

Γαλλικό Πρακτορείο: Η Ελλάδα ανοίγει εκατοντάδες παραλίες, τηρώντας μέτρα κοινωνικής απόστασης
Την ίδια ώρα, στο «άνοιγμα» των παραλιών στην Ελλάδα κέντρισε το ενδιαφέρον και του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) το οποίο σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Η Ελλάδα θα ανοίξει εκατοντάδες παραλίες με κοινωνικές αποστάσεις», αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού σε ελεύθερες παραλίες.

Μάλιστα το AFP παρέθεσε και τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα: «Αυτό θα είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε … Θα πρέπει να δείξουμε ότι με κανόνες και σοβαρή προσέγγιση θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε την ομορφιά της χώρας μας με απόλυτη ασφάλεια». Οπως αναφέρει στο θέμα του το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες στις παραλίες, παρά το γεγονός ότι διέφυγε το πρώτο κύμα της επιδημίας.

Μετέπειτα το δημοσίευμα παραθέτει τα μέτρα που απαιτεί η νέα κανονικότητα στις παραλίες, αναφέροντας ότι «ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.», ενώ «οι ομπρέλες πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση τεσσάρων μέτρων (13 πόδια). Οι ξαπλώστρες θα ψεκάζονται με απολυμαντικό μετά από κάθε χρήση και δεν θα υπάρχουν υπηρεσίες καφέ ή ποτών».

Οπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του το AFP «καθώς η Ελλάδα άρχισε να βγαίνει από τον εγκλεισμό στις 4 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να κάνει ότι μπορεί προκειμένου η τουριστική σεζόν να ανοίξει από την 1η Ιουλίου».

Financial Times: Η Ελλάδα σπάνιο success story στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ετοιμάζεται για το καλοκαίρι
Στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στον τουρισμό και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών αναφέρεται άρθρο της ανταποκρίτριας των Financial Times στην Αθήνα.

Το άρθρο επισημαίνει ότι οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες θα είναι τοποθετημένες σε απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους, ότι δεν θα υπάρχουν μπουφέδες, ότι σε κάθε νησί έχει οριστεί ένα σημείο για αυτο-απομόνωση. «Οι τουρίστες που ταξιδεύουν στο ελληνικό αρχιπέλαγος αυτό το καλοκαίρι μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι παραδοσιακές οργανωμένες διακοπές έχουν έρθει ανάποδα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού», αναφέρει στην ανταπόκρισή της η Kerin Hope και συνεχίζει: «Η απαγόρευση της ελληνικής κυβέρνησης για ταξίδια στα νησιά σήμαινε ότι ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης είναι έρημοι στην έναρξη μιας σεζόν που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας. Τώρα οι ξενοδόχοι ελπίζουν ότι τα πράγματα θα γυρίσουν όταν η Ελλάδα ανοίξει στους επισκέπτες στις αρχές Ιουλίου».

«Πέρυσι υποφέραμε από υπερβολικό τουρισμό και συζητούσαμε πως θα μπορούσαμε να τον ελέγξουμε. Τώρα έχουμε μηδέν τουρισμό, αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε Covid-19. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να σωθεί η σεζόν» ανέφερε ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί μέχρι στιγμής ένα σπάνιο success story σχετικά με τον κορωνοϊό και δίνει τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, ενώ αναφερόμενο στον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων που έχουν σημειωθεί τονίζει ότι οι απώλειες επισκιάζονται από τις αντίστοιχες στη νότια Ευρώπη. Η Ελλάδα προχώρησε νωρίς σε δραστικές πράξεις μπαίνοντας σε πλήρες lockdown στις 16 Μαρτίου, 13 μέρες αφού επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, συνεχίζει το δημοσίευμα. «Ο πρωθυπουργός ενήργησε πολύ γρήγορα και πήρε τις σωστές αποφάσεις, πολύ νωρίτερα από τις άλλες χώρες» δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στην πολιτική της υγείας και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.

Όμως η χώρα κινδυνεύει ακόμα να πληγεί οικονομικά, ειδικά αφού οι αξιωματούχοι της ΕΕ, κατέστρεψαν τις ελπίδες για συνηθισμένες θερινές διακοπές. Ακόμα κι αν η τουριστική περίοδος είχε ξεκινήσει πλήρως μέχρι τον Ιούλιο, το ΑΕΠ θα πέσει κατά 4%, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τόνισε επίσης ότι αν ο τουριστικός τομέας δεν λειτουργήσει καθόλου, η μείωση θα είναι στο 8%.

Καθώς ο έμμεσος αντίκτυπος του τουρισμού στο ΑΕΠ ξεπερνά το 20% και απασχολεί στο ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας, οι ξενοδόχοι εκφράζουν ένα επείγον αίτημα για το άνοιγμά του, αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει: Τα ελληνικά αεροδρόμια ανοίγουν ξανά στη διεθνή κίνηση αυτό το μήνα, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα συνεχιστούν οι απευθείας πτήσεις προς τα κύρια τουριστικά νησιά. Χωρίς τακτικές πτήσεις από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τις κύριες αγορές των νησιών, η Ελλάδα θα μπορούσε να σημειώσει πτώση των αφίξεων κατά 70% φέτος, ανέφεραν αρκετοί ξενοδόχοι.

«Δεν είμαστε ανυπόμονοι να συνεχίσουμε, έχουμε ήδη χάσει τρεις μήνες δουλειάς – δηλαδή σχεδόν η μισή σεζόν. Αλλά εναπόκειται στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις αεροπορικές εταιρείες να φέρουν τους καλεσμένους », δήλωσε ο Μπάμπης Μουρελάτος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά, ενώ συμπλήρωσε ότι το ένα τρίτο των πελατών έρχονται κάθε χρόνο και δεν ακύρωσαν τις κρατήσεις τους, γεγονός που θα του επιτρέψει να συνεχίσει αυτή τη χρονιά. «Όμως μας τηλεφωνούν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν διακοπές και δεν μπορούμε να τους δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις», είπε.

Η κυβέρνηση παρέχει προσωρινή υποστήριξη για να ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία, προσφέροντας επιδοτήσεις για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για το προσωπικό τους και αναστολή τεσσάρων μηνών από δάνεια και αποπληρωμές φόρου, τονίζει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια κάνει αναφορά και στη έκθεση της Deloitte η οποία προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστούν σοβαρά κρούσματα του ιού έως το 2020, πολλά ελληνικά ξενοδοχεία θα αντιμετωπίσουν πτώχευση. Στην Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί με πολλά ξενοδοχεία resort, έως και 40 τοις εκατό των ακινήτων ενδέχεται να μην ανοίξει φέτος, δήλωσε ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος ενός τοπικού συλλόγου ξενοδόχων. Πολλά θέρετρα στην Κρήτη επλήγησαν από την κατάρρευση τον Οκτώβριο της Thomas Cook, η οποία συνεργάστηκε με περισσότερους από 700 ιδιοκτήτες στο νησί, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

«Εάν δεν λάβουμε τις κρατήσεις από το εξωτερικό – και δεν τις βλέπουμε ακόμα – μεγάλα θέρετρα δεν θα ανοίξουν. Δεν θα υπάρχει αρκετή εγχώρια ζήτηση για τη διατήρηση του λειτουργικού κόστους, ειδικά βάσει των κανόνων κοινωνικής απόστασης. Αυτές οι επιχειρήσεις θα διαγράψουν το 2020 και θα αναζητήσουν ανάκαμψη το 2021», είπε επίσης ο κ. Τσακαλάκης.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σημαίνουν ότι τα ξενοδοχεία θα δουλέψουν στο 50% της χωρητικότητας τους, ενώ σε κάθε νησί υπάρχει τουλάχιστον ένας χώρος, που έχει οριστεί για απομόνωση, σε περίπτωση που κάποιος μολυνθεί από τον ιό, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα. «Βάλαμε τις ομπρέλες παραλίας σε απόσταση 10 μέτρων μεταξύ τους, καθώς κάποιοι σημείωσαν ότι τα 5 μέτρα ίσως δεν είναι αρκετά, για λόγους ασφαλείας» δήλωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, συνιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ξενοδοχειακού ομίλου της Ελλάδας. «Δεν θα επιτρέπονται οι μπουφέδες και τα τραπέζια θα πρέπει να απέχουν πολλά μέτρα μακριά το ένα από το άλλο, οπότε πρέπει να βρούμε επιπλέον χώρο, κατά προτίμηση στο ύπαιθρο. Καταφέραμε να βρούμε εναλλακτικές που πιστεύουμε ότι θα δουλέψουν» δήλωσε ο Μουρελάτος, για την Κεφαλονιά.

Από τα 3 εκατομμύρια των επισκεπτών στη Σαντορίνη πέρυσι, πάνω από 2 εκ. επισκέφθηκαν το νησί, μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, γεγονός που δίνει ελπίδες ότι εάν η κρίση του κορωνοϊού υποχωρήσει, ο τουρισμός μπορεί να δουλέψει και φέτος. Η Κυριακούλα Τσούνη, ιδιοκτήτρια ενός βραβευμένου ξενοδοχείου στη Σαντορίνη, δήλωσε ότι πολλοί πελάτες, που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους τον Φεβρουάριο, δέχθηκαν voucher, που θα ισχύει για τους επόμενους 18 μήνες, αντί για χρήματα. «Έχουμε μερικές κρατήσεις για τον Ιούλιο και κάποιοι πελάτες που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους για τον Μάιο, έκαναν νέα κράτηση για τον Σεπτέμβριο».