Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ ως το 2030 στο οποίο περιλαμβάνεται η πρώτη μονάδα παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και η πρώτη μονάδα παραγωγής πρώτων υλών στη χώρα μας, ανακοίνωσε η ελληνική φαρμακευτική DEMO. Η πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπει την επένδυση 356 εκατ. ευρώ ως το 2027.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της εταιρίας σε σχετική εκδήλωση που μεταδόθηκε διαδικτυακά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Δέμος, επεσήμανε ότι στη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώθηκαν ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη, όταν έκλεισαν τα σύνορα Κίνας και Ινδίας από τις οποίες γίνεται η προμήθεια πρώτων υλών. Το κενό καλύφθηκε από ελληνικές φαρμακευτικές γεγονός που αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που είχε τα προηγούμενα χρόνια επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων. Παρόλα αυτά, η έλλειψη παραγωγής πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος αποτελεί επίσης ευκαιρία.
Μέχρι στιγμής στη χώρα μας, παράγονται μόνο χημικά φάρμακα. Με την επένδυση της μονάδας βιοτεχνολογικών φαρμάκων η χώρα μπαίνει και στον τομέα των βιολογικών παραγόντων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες για brain gain, επαναπατρίζοντας Έλληνες επιστήμονες που οδηγήθηκαν στο εξωτερικό για να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στις νέες τεχνολογίες.
Όπως τόνισε ο κ. Δέμος, το πρώτο στάδιο της επένδυσης, περιλαμβάνει την ανάπτυξη δύο νέων μονάδων στο Κρυονέρι εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 για επέκταση των εγκαταστάσεων στην παραγωγή ενέσιμης αντιβίωσης σε πλαστικό περιέκτη και σε λυόφιλα προϊόντα. Οι μονάδες αυτές θα ενισχύσουν τη ζήτηση προϊόντων από το εξωτερικό και την υπάρχουσα δυναμικότητα παραγωγής.
Βιομηχανικό συγκρότημα
Επίσης, προβλέπει ένα νέο βιομηχανικό συγκρότημα στη ΒΙ.ΠΕ Αρκαδίας, με 4 μονάδες παραγωγής πρώτων υλικών και 6 μονάδες παραγωγής σε μια έκταση 74.000 τ.μ. για την παραγωγή 200 τόνων πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμαχίων τελικών σκευασμάτων ετησίως.
Οι μονάδες αυτές θα δημιουργήσουν 450 νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες.
Με την επένδυση αυτή, η ελληνική φαρμακευτική θα είναι σε θέση να καλύψει το 20% των αναγκών των νοσοκομείων όλης της Ευρώπης, ενώ για τη χώρα μας θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενεσίμων προϊόντων.
Ο κ. Δέμος υπογράμμισε ότι με την επένδυση, η Τρίπολη θα αποτελέσει βασικό κόμβο φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Παράλληλα, το μέγεθός της απαιτεί σημαντικό αριθμό νέων προϊόντων για να καλυφθεί η παραγωγική δυναμικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται η ανάπτυξη 25 νέων προϊόντων στο τέλος του 2021 και η ανάπτυξη 125 νέων σκευασμάτων ως το 2027.
Για την επίτευξη του στόχου, θα δημιουργηθεί νέο κέντρο έρευνας στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, σε εγκαταστάσεις 2.400 τ.μ., που θα περιλαμβάνει ομάδες έρευνας και ανάπτυξης για πρώτες ύλες με 75 νέους επιστήμονες υψηλής κατάρτισης.
Βιοτεχνολογία
Σε ότι αφορά τα βιοτεχνολογικά προϊόντα, ο κ. Δέμος επεσήμανε ότι ως το 2030, αναμένεται το 30% της παγκόσμιας δαπάνης να διατίθεται σε βιολογικά φάρμακα. Για την ανάπτυξη ενός τέτοιου φαρμάκου απαιτούνται 7-9 έτη, αλλά και η κατάλληλη γνώση, η οποία δεν υπάρχει στη χώρα μας.
Έτσι, η ελληνική φαρμακευτική αποφάσισε τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου στο Κρυονέρι ως το 2022. Σε κτίριο 4.000 τ.μ. θα εγκατασταθούν εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης και πιλοτική μονάδα μονοκλωνικών για την παραγωγή παρτίδων σε κλινικές μελέτες.
Η εταιρεία σχεδιάζει την έρευνα και ανάπτυξη 3 μονοκλωνικών αντισωμάτων ως το 2027, τα οποία θα αναπτυχθούν από το 2030 κι ύστερα.
Με τις επενδύσεις να αυξάνονται στα 500 εκατ. ευρώ ως το 2030, η εταιρεία προβλέπει ο κύκλος εργασιών της να φτάσει τότε τα 650 εκατ. ευρώ, προσβλέποντας σε περαιτέρω αύξηση με την κυκλοφορία στην αγορά από το 2030 κι ύστερα των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Στέλλα Δέμου, αναφερόμενη στις επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Αρκαδίας, σημείωσε ότι οι επιλογές των τόπων εγκατάστασης των επενδύσεων δεν ήταν τυχαία. Με γνώμονα να κρατηθεί το ανθρώπινο δυναμικό στον τόπο του, η βόρεια Ελλάδα δεν έχει τις αντίστοιχες υποδομές για καριέρα επιστημονικού επιπέδου, ενώ αντίστοιχα, το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη θα διευρύνει την ανεργία στην περιοχή, κάτι που θα αντισταθμιστεί από τις νέες παραγωγικές μονάδες.
Η δεύτερη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος κ. Ιωάννα Δέμου, αναφέρθηκε στη βιοτεχνολογική μονάδα, λέγοντας πως οι εταιρείες βιοτεχνολογίας είναι πολύ λίγες και ακόμα λιγότερες είναι αυτές που δεν είναι πολυεθνικές. Η Ελλάδα στερείται τα πολλαπλά οφέλη της βιοτεχνολογίας και η επένδυση της πρότυπης μονάδας παραγωγής μονοκλωνικών, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και τους ασθενείς.
Ο ιδρυτής της DEMO κ. Σταύρος Δέμος, επεσήμανε ότι η εταιρεία του έχει εξελιχθεί σε σημαντική βιομηχανία εντός και εκτός συνόρων και σήμερα θωρακίζει την Ευρώπη με πρώτες ύλες και σκευάσματα.
Χαιρετισμό στην διαδικτυακή εκδήλωση απηύθυναν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως το στοίχημα της Ελλάδας είναι με τη νέα πολιτική της Ευρώπης η επιστροφή των βιομηχανιών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε πως με καλή συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε το εξαγωγικό πρόσημο της εταιρείας, μίλησε για τις προσπάθειες εξορθολογισμού του clawback και τόνισε πως η αυτάρκεια σε πρώτες ύλες αποτελεί καινούριο σκεπτικό για τον
Στα νέα κίνητρα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι το επενδυτικό clawback μπορεί να συνδυαστεί με προγράμματα ΕΣΠΑ, σημείωσε πως στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν και άλλα δύο εργαλεία διδακτορικά με πανεπιστημιακούς και ερευνητικά προγράμματα, καθώς και φορολογικό πρόγραμμα που φτάνει το 50% της φορολογίας για τον επαναπατρισμό ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο του brain gain.
O αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε πως δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη 7% της χώρας μας πάνω από τη μέση ανάπτυξη της Ε.Ε. και πρόσθεσε πως με 210 νέα νομοσχέδια η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη χώρα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα.