Δ. Νεάπολης – Συκεών: Έτοιμη να ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες η ΕΔΟΜΑΚ

Έτοιμη να ριχθεί στις φλόγες βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή η Ε.Δ.Ο.Μ.Α.Κ

Έτοιμη να ριχθεί στις φλόγες βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή η Ε.Δ.Ο.Μ.Α.Κ. (Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), ανταποκρινόμενη άμεσα στα επείγοντα σήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τα οποία τής ανατίθενται έκτακτες αποστολές. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί τελευταία η έκτακτη αποστολή της στο Ωραιόκαστρο, όπου κατά τις απογευματινές ώρες είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, σε μικρή απόσταση από κατοικίες (Τρίτη 9.8.2022).

Η ομάδα των εθελοντών του δήμου Νεάπολης-Συκεών έσπευσε άμεσα στο μέτωπο της πυρκαγιάς με τρία δημοτικά πυροσβεστικά οχήματα και με δύναμη εννέα ατόμων, με επικεφαλής τον Πέτρο Μενεξέ. Εκεί παρέμεινε έως τις 11 το βράδυ συμμετέχοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ μετά από μεγάλη κινητοποίηση της Π.Υ. και τη συνδρομή δυο ελικοπτέρων.

Να σημειωθεί ότι οι εθελοντές-μέλη της ΕΔΟΜΑΚ, μαζί με εργαζόμενους και αιρετούς του δήμου, βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή και εποπτεύουν το δάσος, με την ισχυρή δύναμη πέντε πυροσβεστικών οχημάτων τύπου 4Χ4 με δεξαμενή νερού χωρητικότητας 500 λίτρων και ένα πυροσβεστικό όχημα τύπου Stayer πλήρως ανακατασκευασμένο χωρητικότητας 5 κ.μ. νερού με μάνικα μήκους 50 μ. και κανονάκι πυρόσβεσης. Όπως σημειώνει ο πρόεδρός της Στέλιος Βαϊρλής, «η Ομάδα και τα μέλη της είναι πάντα έτοιμα να σπεύσουν σε επεισόδιο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε στενή και αγαστή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως συνέβη και πρόσφατα με την πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο, που αποτέλεσε την πρώτη αποστολή μας φέτος σε πύρινο μέτωπο».

«Είμαστε υπερήφανοι για την εθελοντική ομάδα του δήμου μας, η οποία είναι από τις καλύτερες στη χώρα, έτοιμη πάντα να επέμβει σωτήρια σε περιπτώσεις πυρκαγιών ή άλλων καταστροφών. Αυτή την ομάδα πρέπει να τη στηρίξουμε με κάθε τρόπο, πολύ περισσότερο, όμως, η κοινωνία που πρέπει να την αγκαλιάσει και να ενισχύσει τη δύναμή της», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος συμμετέχει στις κοινές περιπολίες στο δάσος του Σέιχ-Σου στηρίζοντας και εμψυχώνοντας τους εθελοντές.

«Όλοι μπορούμε να διαθέσουμε λίγες ώρες, κάποιες μέρες του καλοκαιριού, για να προστατεύσουμε το δάσος. Η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας, είναι υποχρέωσή μας να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και στάση ευθύνης, για αυτό και καλούμε τους συμπολίτες μας να έχουν την προσοχή τους τεταμένη και να ενταχθούν στην εθελοντική ομάδα της Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ., από την οποία θα αποκτήσουν ειδική γνώση και εκπαίδευση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ. // Τηλ. για εγγραφές: 6951 940218