Χρυσουλάκης: Ο διωγμός, ο πόνος, οι αλησμόνητες πατρίδες και η προσφυγιά έχουν βάλει βαθιά τη σφραγίδα τους στην ελληνική κοινωνία

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων βρήκαν καταφύγιο και μια νέα πατρίδα στη Γαλλία, που τους υποδέχτηκε, τους έτεινε φιλικά το χέρι και τους περιέθαλψε»

Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την τραγωδία, διοργάνωσε στη Λυών της Γαλλίας ο ελληνογαλλικός πολιτιστικός σύλλογος «Δευκαλίων», υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην εναρκτήρια ομιλία που απηύθυνε διαδικτυακά ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γ. Χρυσουλάκης, επισήμανε ότι η Μικρασιατική Καταστροφή, «ο διωγμός, ο πόνος, οι αλησμόνητες πατρίδες και η προσφυγιά έχουν βάλει βαθιά τη σφραγίδα τους στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν συστατικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας και συνείδησης».

Υπογράμμισε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας, ότι «η τραγωδία της Μικράς Ασίας οδήγησε στον εμπλουτισμό της ελληνικής κοινωνίας, στο μπόλιασμα της μητροπολιτικής Ελλάδας με το δυναμισμό, την εφευρετικότητα και τα πολιτιστικά στοιχεία των προσφύγων», οι οποίοι «ρίζωσαν και χάρισαν νέα οικονομική, δημογραφική και πολιτιστική πνοή σε πολλές περιοχές της χώρας».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων βρήκαν καταφύγιο και μια νέα πατρίδα στη Γαλλία, που τους υποδέχτηκε, τους έτεινε φιλικά το χέρι και τους περιέθαλψε».

Τέλος, ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τον ελληνογαλλικό πολιτιστικό σύλλογο «Δευκαλίωνα» για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του, καθώς και για την εικοσιπενταετή πολιτιστική του δράση στη Λυών, διά της οποίας «συμβάλει στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά και προάγει τις διμερείς σχέσεις».

Το επιστημονικό συνέδριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με μια σειρά έγκριτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία -το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Λυών (Université Lumière-Lyon-II), το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικών και Μεσογειακών Σπουδών (Maison de l’Orient et de la Méditerranée), το Πανεπιστήμιο Νίκαιας (Université Côte-d’Azur) και το Ερευνητικό Κέντρο για τη Μετανάστευση και την Κοινωνία (Unité de Recherche Migrations et Sociéte)́.