Η χώρα μας είναι σε μια “ ασφαλή γειτονιά” και δεν κινδυνεύει τόσο από πυρηνικά ατυχήματα, ωστόσο “ ένα πυρηνικό ατύχημα κάπου είναι ένα πυρηνικό ατύχημα παντού”. Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα “ Πυρηνικά ατυχήματα vs καθημερινοί ακτινολογικοί κίνδυνοι – Σολάριουμ , συσκευές απολύμανσης UVC laser pointers-Προστασία του κοινού” η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ .
«Η χώρα μας βρίσκεται σε μία σχετικά πλεονεκτική θέση γιατί η απόστασή της από τα πυρηνικά εργοστάσια είναι μία απόσταση, σχετικά, ασφαλείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε 100%. Αλλά δεν σημαίνει και ότι πρέπει να νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε πρώτου μεγέθους κίνδυνο. Άλλο πράγμα να βρίσκεσαι στα 10, άλλο στα 20 ,άλλο στα 50 άλλο στα 300, στα 500 ή στα 1000 χιλιόμετρα από ένα πυρηνικό ατύχημα. Εάν γίνει κάποιο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα, υπάρχει πιθανότητα στην Ελλάδα οι συνέπειες να είναι μη αμελητέες, όχι όμως τέτοιες που να χρειάζονται σκληρά μέτρα πολιτικής προστασίας . Θα χρειαστεί σίγουρα ένας πάρα πολύ προσεκτικός έλεγχος κυρίως της τροφικής αλυσίδας και των τροφίμων και κυρίως αυτό περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης» σημείωσε ο κ. Χουσιάδας.
Αναφερόμενος στο θέμα της ακτινοβολίας, σημείωσε ότι αυτή υπάρχει παντού και ότι ζούμε σε έναν ωκεανό ακτινοβολιών: «Υπάρχει ακτινοβολία τόσο ιοντίζουσα όσο και μη ιοντίζουσα. Όσον αφορά τη ραδιενέργεια, το περιβάλλον μας διαθέτει φυσική ραδιενέργεια . Υπάρχει στο έδαφος, περνάει και στα φυτά και άρα και στα ζώα και στον άνθρωπο. Υπάρχει η κοσμική ακτινοβολία από το διάστημα. Λόγω του εδάφους μεταφέρεται στο οικοδομικά υλικά γιατί και τα οικοδομικά υλικά είναι προϊόντα του εδάφους. Και βεβαίως υπάρχουν και πολλές τεχνητές πηγές από όλες τις ιατρικές εφαρμογές (όπως ακτινογραφίες, τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα κλπ), που είναι γνωστές σε όλους μας, μέχρι τα πυρηνικά εργοστάσια. Και βέβαια στο χώρο των μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τις τηλεπικοινωνίες αλλά και με τις οπτικές ακτινοβολίες» πρόσθεσε ο κ. Χουσιάδας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πρώτη θέση σε επικινδυνότητα έχει η έκθεση στη UV ακτινοβολία, δεύτερη η έκθεση σε ραδόνιο, τρίτη σε ακτίνες Χ και τέταρτη σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ωστόσο η αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας διαφέρει πολύ από τις θέσεις του ΠΟΥ, καθώς στην πρώτη θέση βάζει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, στη δεύτερη τις ακτίνες Χ, στην τρίτη το ραδόνιο και στην τέταρτη τη UV ακτινοβολία.
«Αυτό είναι μια πραγματικότητα την οποία αναγνωρίζουμε και θεωρούμε καθήκον μας να κάνουμε μία όσο γίνεται πιο καλή, προσεκτική και επιμελή ενημέρωση, ούτως ώστε να υπάρχει όσο γίνεται καλύτερη ταύτιση ανάμεσα σε αυτό το οποίο αποδέχεται και γνωρίζει η επιστήμη και σε αυτό το οποίο πιστεύει η κοινή γνώμη. Διότι στο ζήτημα της επικινδυνότητας των ακτινοβολιών δυστυχώς οι πυραμίδες είναι αντιστραμμένες. Και αυτό το είδαμε και στην Ελλάδα από μία πολύ προσεκτική και μελετημένη έρευνα κοινής γνώμης που κάναμε. Χρειάζεται λοιπόν επιμονή και μεγάλη» σημείωσε ο κ. Χουσιάδας
Ακτινολογικοί κίνδυνοι από συσκευές που χρησιμοποιούνται στην αισθητική
Συσκευές που χρησιμοποιούνται στην αισθητική όπως το σολάριουμ αλλά και συσκευές απολύμανσης UVC που έχουν καθημερινή χρήση, συνιστούν “ ακτινολογικούς κινδύνους”.
«Οι οπτικές ακτινοβολίες είναι ένα τμήμα των μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή στο σολάριουμ, στις συσκευές UVC που χρησιμοποιούνται για απολύμανση και οποίες ήρθαν στην επικαιρότητα λόγω του κορονοϊού, αλλά και στην αισθητική για αποτρίχωση, ανάπλαση του δέρματος, λιπόλυση, αντιμετώπιση ακμής, δυσχρωμιών κλπ.» ανέφερε ο υπεύθυνος γραφείου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών τη ΕΕΑΕ, Ευθύμιος Καραμπέτσος .
«Βλέπουμε πληθώρα εφαρμογών στην αισθητική από ιατρικές συσκευές με οπτική ακτινοβολία χωρίς ιατρικό σκοπό. Αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, είναι ότι πρακτικά χρησιμοποιούνται ιατρικές συσκευές από μη γιατρούς, για μη ιατρικούς σκοπούς, για μη ιατρικές θεραπείες. Υπάρχει τεράστια αύξηση των ιατρικών συσκευών για μη ιατρικές εφαρμογές και υπάρχει μη ορθή χρήση ιατρικών συσκευών για μη ιατρικούς σκοπούς, συνήθως από μη κατάλληλους επαγγελματίας. Και βλέπουμε επίσης αύξηση των εφαρμογών λέιζερ στη ψυχαγωγία» επισήμανε ο κ. Καραμπέτσος.
Παράλληλα, η διάθεση των συσκευών αυτών καλύπτεται από τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες, αλλά υπάρχουν κενά στην ενημέρωση του κοινού και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών. Στο ερώτημα εάν είναι ασφαλείς αυτές οι συσκευές, ο κ. Καραμπέτσος απάντησε: «Αυτό που έδειξε η έρευνα, είναι ότι μεγάλο ποσοστό αυτών των συσκευών εξέπεμπε υπεριώδη ακτινοβολία πάνω από τα όρια. Επίσης διαπιστώσαμε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται στα κέντρα, δεν παρέχονταν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άρα θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός. Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε ενημερωτικό υλικό και για τους χρήστες – “ πελάτες”, αλλά και για τους εργαζόμενους, αυτούς που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Η διάθεση αυτών των συσκευών στην αγορά, καλύπτεται από τις Κοινοτικές Οδηγίες, αλλά διαπιστώσαμε κάποια κενά στην ενημέρωση, και του κοινού, και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αυτή τη στιγμή λειτουργούν παράνομα, απλώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην παροχή αυτών των υπηρεσιών».
Αναφερόμενη στους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του σολάριουμ, η ερευνήτρια στο γραφείο μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών της ΕΕΑΕ, Ασπασία Πετρή, σημείωσε ότι οι άμεσες επιπτώσεος του τεχνητού μαυρίσματος είναι το ερύθημα και οι φωτοαλλεργικές και φωτοτοξικές αντιδράσεις, ενώ στις μακροχρόνιες είναι η φωτογήρανση, οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος και το μελάνωμα που είναι η πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου. Τόνισε επίσης, ότι ο χρήστης μηχανημάτων τεχνητού μαυρίσματος, δέχεται περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία από ό,τι θα δεχόταν εάν έκανε ηλιοθεραπεία.
«Εκτιμάται πως άτομα τα οποία ξεκίνησαν συνεδρίες τεχνητού μαυρίσματος σε νεαρή ηλικία, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος σε σύγκριση με όσους δεν έχουν κάνει ποτέ» ανέφερε η κ. Πετρή. Τόνισε επίσης, ότι το τεχνητό μαύρισμα δεν είναι υγιές, δεν προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο και το ηλιακό έγκαυμα, και ότι δεν είναι ασφαλέστερο από την ηλιοθεραπεία.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση των laser pointers, επισήμανε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως παιχνίδι, αλλά μόνο για συγκεκριμένους λόγους όπως για επίδειξη σε παρουσιάσεις ή στην αστρονομία για επίδειξη αστερισμών κλπ.. Η κακή χρήση του μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον αμφιβληστροειδή, οι οποίες δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές. «Μπορεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να τις αντιληφθεί κάποιος, ενώ αναφέρονται και περιπτώσεις απώλειας όρασης από το μάτι που δέχτηκε την ακτινοβολία. Επίσης προκαλεί απόσπαση προσοχής, ειδικά σε περιπτώσεις επαγγελματιών, όπως είναι σε πιλότους, σε οδηγούς αυτοκινήτων, μοτοσυκλετιστές, αστυνομικούς των σωμάτων ασφαλείας κλπ.».
Τέλος, αναφερόμενη στις συσκευές απολύμανσης UVC, σημείωσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να απολυμαίνουμε το δέρμα, τα χέρια ή το σώμα, αλλά μόνο για απολύμανση επιφανειών, φροντίζοντας παράλληλα να προστατευόμαστε από την ακτινοβολία.