Η παραλλαγή Όμικρον έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, με τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής Covid στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Διαμαντής Χλωρός μίλησε στο iatronet.gr για την τριπλή απειλή που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία από την «Όμικρον».
Ο κ. Χλωρός σημείωσε ότι περισσότεροι από 50 πολίτες είχαν προσέλθει μέσα στις πρώτες 7 ώρες από την έναρξη της χθεσινής εφημερίας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, όχι για να εξεταστούν, αλλά για να επιβεβαιώσουν με μοριακό (PCR) τεστ το θετικό αποτέλεσμα του rapid test που είχαν κάνει.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, έπειτα από τη διάταξη στην πρόσφατη ΚΥΑ που προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης μόνο έπειτα από θετικό PCR τεστ.
«Έρχονται κατά δεκάδες και αξιώνουν να τους γίνει μοριακό τεστ, όπως δικαιούνται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ. Μέχρι πρόσφατα είχαμε 20 – 30 περιπτώσεις σε μια εφημερία, σήμερα έχουμε πάνω από 50 μόνο μέχρι το μεσημέρι», σημείωσε ο γιατρός.
Η μία από τις τρεις απειλές
Ο ίδιος επισημαίνει το συγκεκριμένο φαινόμενο ως μια από τις τρεις απειλές απορρύθμισης της λειτουργίας των νοσοκομείων σήμερα, μαζί με τη νέα αύξηση της πίεσης λόγω «έκρηξης» της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και την αναμενόμενη νόσηση και καραντίνα σημαντικού μέρους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
«Το κράτος όρισε να γίνεται η επιβεβαίωση με PCR σε δημόσια δομή, αλλά δεν είπε ότι δεν πρέπει να γίνεται σε μέρα εφημερίας. Έτσι, οι συνάδελφοι στα Επείγοντα θα έχουν να δουν 150 ασθενείς στην διάρκεια της εφημερίας, θα έχουν και άλλους 50 ή 100 να κάνουν δειγματοληψίες, να επιβεβαιώνουν και να γράφουν παραπεμπτικά», είπε ο κ. Χλωρός.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Για να μην πω κάτι χειρότερο, θα πω ότι είναι μια μεγάλη αποτυχία να σκέφτονται κεντρικά και να βγάζουν τέτοιες αποφάσεις. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση και απορρύθμιση της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών».
SOS για την κατάσταση στις ΜΕΘ
Το νοσοκομείο όπου εργάζεται ο κ. Χλωρός άρχισε τη χθεσινή εφημερία με 55 κενές απλές κλίνες κοροναϊού, αλλά με γεμάτες και τις τρεις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Στις ΜΕΘ είμαστε ακόμη οριακά. Ζήτημα να υπήρχε ένα κρεβάτι κενό από τα 48», σημείωσε ο κ. Χλωρός και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ότι η επέλαση του πέμπτου κύματος βρίσκει τη Θεσσαλονίκη με τα νοσοκομεία γεμάτα.
Παρόλο που φαίνεται ότι η «Όμικρον» προκαλεί πιο ήπια νόσηση, η αύξηση της πίεσης θεωρείται δεδομένη, όπως άρχισε ήδη να φαίνεται στις εφημερίες άλλων νοσοκομείων τις τελευταίες μέρες.
Ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για το ζήτημα των ιατρών και νοσηλευτών που θα νοσήσουν και θα τεθούν σε καραντίνα, παρά τη μείωση των ημερών καραντίνας που αποφασίστηκε από τον ΕΟΔΥ. «Το χειρότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι αυτό κατά τη γνώμη μου: Θα αυξηθούν οι νοσηλείες, θα αυξηθούν και οι καραντίνες λόγω μολύνσεων του προσωπικού και εκεί θα προκύψει μια διάσταση των δυνατοτήτων σε σχέση με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις», υποστήριξε, προσθέτοντας πως ήδη τις τελευταίες μέρες έχουν διπλασιαστεί οι μολύνσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου.
Ως λύση στο πρόβλημα θεωρεί αναπόφευκτες νέες επιστρατεύσεις. «Αν δει κανείς σοβαρά το πρόβλημα της πανδημίας ως ένα υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό πρόβλημα της χώρας θα συμφωνούσε να κληθούν σε επιστράτευση όλοι οι γιατροί και όλοι οι νοσηλευτές της χώρας, ανεξάρτητα αν δουλεύουν στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, για να αντικαταστήσουν αυτούς που λείπουν. Εδώ μιλάμε για πόλεμο. Γιατί να γίνεται επιλεκτικά; Να γίνει για όλους και να καλούνται αυτοί που χρειάζονται ανάλογα με τις ανάγκες. Χρειάζεται κάποια τόλμη από την κυβέρνηση για να το κάνει, δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η διάθεση, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα γίνει», είπε.
Ο κ. Χλωρός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η ερχόμενη άνοιξη θα φέρει κάποια σχετική ηρεμία, αφού πρώτα πληρώσουμε βαρύ φόρο νοσήσεων και απωλειών σε ανεμβολίαστους. «Οι πλήρως εμβολιασμένοι υποθέτω πως δεν έχουμε να φοβόμαστε από την παραλλαγή του ιού, η οποία είναι μεν πολύ μεταδοτική αλλά ελαφρύτερη σε ό,τι αφορά τις βαριές νοσήσεις και τους θανάτους. Αυτοί που πρέπει να ανησυχήσουν είναι οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι δεν γνωρίζω αν προλαβαίνουν τώρα να κερδίσουν αυτή την ανοσία που αποκτήσαμε εμείς με το εμβόλιο», σημειώνει για να προσθέσει: «Άρα, μέχρι την άνοιξη περιμένω να μολυνθεί ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να επιτευχθεί επιτέλους αυτή η ονομαζόμενη ανοσία της αγέλης, έχοντας πληρώσει όμως ένα βαρύ τίμημα και με όλες τις επιπτώσεις φυσικά στο σύστημα υγείας, το οποίο θα εντείνει την επιβάρυνσή του μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο».
Υποχρεωτικότητα σε όλο το δημόσιο και στους άνω των 40
Ο κ. Χλωρός χαρακτηρίζει ως αντιφατικά και χωρίς μεγάλη επίδραση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, ενώ παρατηρεί πως μεγάλο μέρος των πολιτών είναι αδιάφοροι, δεν ενημερώνονται και είναι έτοιμοι να παραβιάσουν κάθε κανόνα.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αρχικά σε ολόκληρο το δημόσιο και έπειτα με χαμήλωμα του ηλικιακού ορίου στα 40 έτη, από τα 60 σήμερα. «Η επέκταση πρέπει να αρχίσει από τον δημόσιο τομέα, όχι να περιοριστεί στους υγειονομικούς. Να πιάσει αστυνομικούς, ιερείς, στρατιωτικούς, υπουργεία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρωνόμαστε από το δημόσιο ταμείο με τους φόρους του ελληνικού λαού και θα έπρεπε εμείς πρώτοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Στη συνέχεια, θα έχει μεγάλη ισχύ και μια επιβολή και σε χαμηλότερες ηλικίες, 40 με 60 ετών.
Τρία μηνύματα για το 2022
Ως γιατρός πρώτης γραμμής, που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δίνει τη μάχη με την πανδημία, ο κ. Χλωρός στέλνει ένα τριπλό μήνυμα προς τους συμπολίτες του, ενόψει της νέας χρονιάς:
Πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο ατομικά, αλλά και κοινωνικά. Να προστατεύσουμε τους άλλους τηρώντας εμείς τα μέτρα προστασίας. Όπως οι μάσκες προστατεύουν κυρίως τους άλλους όταν τις φοράμε εμείς, πολύ λιγότερο προστατεύουν εμάς από τους άλλους.
Προσέλευση για εμβολιασμό, έστω και την τελευταία στιγμή γιατί είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε εναντίον της πανδημίας, αλλιώς ρισκάρουμε τη ζωή μας.
Ό,τι και να ευχηθούμε για το 2022 θα είναι στον αέρα, αν δεν κάνουμε όλοι το βήμα παραπάνω και να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε κάτι περισσότερο σε αυτόν τον πόλεμο. Άλλος που ίσταται ψηλά στα κυβερνητικά κλιμάκια, άλλος απλός πολίτης, άλλος υγειονομικός, όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο και όχι να μείνουμε σε ευχολόγια.