Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πείραμα το οποίο διεξάγεται στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες και τα αποτελέσματα του οποίου, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλλει ο άνθρωπος για να αποτυπώσει και να προλάβει το φαινόμενο των σεισμών.
Το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), με διευθυντή τον Φίλιππο Βαλλιανάτο, καθηγητή Γεωφυσικής-Εφ. Γεωφυσικής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αlcala στην Iσπανία, πειραματίζονται στο μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών του Δήμου Χανίων, ώστε αυτό να λειτουργήσει σαν δίκτυο σεισμογράφων.
Το πείραμα διεξάγεται με την αποστολή ένα παλμού φωτός λέιζερ στο δίκτυο οπτικών ινών και από την παραμόρφωση της οπτικής ίνας, συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες για την παρουσία ελαστικών κυμάτων σεισμικής ή και ανθρωπογενούς προέλευσης.
Το δίκτυο οπτικών ινών μετά τις τροποποιήσεις που υπέστη, μπορεί να καταγράφει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αλλά και να διακρίνει από πού προέρχεται. Ενσωματώνει την τεχνολογία Distributed Acoustic Sensing, με την οποία ένα καλώδιο οπτικών ινών μπορεί να ανιχνεύει σε 24ωρη βάση ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες κινήσεις και μεταβολές που συμβαίνουν γύρω του. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού σεισμικών γεγονότων. Με ειδικές έξυπνες τεχνικές γίνεται διαχωρισμός της σεισμικής δραστηριότητας από άλλου είδους πηγές .
Η χρήση των δικτύων οπτικών ινών (ειδικά σε αστικό περιβάλλον), μπορούν να προσφέρουν σεισμολογικές υπηρεσίες με τεράστιες δυνατότητες, αφού τέτοια δίκτυα είναι εγκατεστημένα σε μεγάλη έκταση στις περισσότερες περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά ταυτόχρονα, μπορούν να δημιουργήσουν και πυκνότητα δικτύων που τα συμβατικά συστήματα αδυνατούν να υλοποιήσουν.
Το πείραμα διεξάγεται από το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών με τη συμπαράσταση του Δήμου Χανίων που προσέφερε τη χρήση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών και με τη βοήθεια του. Στην τεχνική υποστήριξη του πειράματος συνέδραμε ο ΟΤΕ Χανίων. H εφαρμογή αυτή διερευνά τις δυνατότητες παρατήρησης στη σεισμολογία της επόμενης δεκαετίας.