Χαμός στην Πάτρα: Οι Πατρινοί τρέχουν να… παντρευτούν υπό τον φόβο της Τουρκίας

Ουρές σε εκκλησίες και Δημαρχείο

Ραγδαία άνοδο -σε σχέση με το 2021- στους γάμους αναμένουν για φέτος το καλοκαίρι οι δημοτικές αρχές της Πάτρας.

 

 

Σύμφωνα με το pelop, σε αρκετούς από τους γάμους έχουν προστεθεί και αρκετοί εξ αναβολής από το καλοκαίρι του 2020 – 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δημαρχείο της Πάτρας υπολογίζουν ότι φέτος θα παντρέψουν τουλάχιστον 400 ζευγάρια, σε αντίθεση με τα 285 που παντρεύτηκαν το 2021.

Τα δύο χρόνια πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησαν αρκετούς μελλόνυμφους να αναβάλλουν την τελετή τους, καθώς δεν επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν το ευτυχές γεγονός της ζωής τους, σε περιβάλλον μεγάλων περιορισμών με προσκλητήρια που συνοδεύονταν με self test και υποχρεώσεις εμβολιασμού, αλλά κυρίως, με καταστάσεις αυξημένου κινδύνου υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Στο ρεπορτάζ έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά, όπου ένα γαμήλιο τραπέζι ή ακόμα και μια θρησκευτική τελετή, αποτέλεσαν αφορμή για να εκδηλωθεί κάποιο περιστατικό υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Φέτος το καλοκαίρι αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν. Σε εκκλησίες και σε κέντρα διοργάνωσης γαμήλιων τελετών και βαπτίσεων, οι μόνες προϋποθέσεις που ισχύουν πλέον, αφορούν στην τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος για την αντισηψία χεριών και ο εξαερισμός των χώρων.

Ανάκαμψη και ακρίβεια

Για πρώτη φορά φέτος δείχνουν ανάκαμψη και οι destination γάμοι. Πέρυσι, η αβεβαιότητα προβλημάτιζε τους μελλόνυμφους και τους διοργανωτές, που δεν ήθελαν να ριψοκινδυνεύουν τα λεφτά τους.

Φέτος όμως, προέκυψαν άλλα προβλήματα, με την ακρίβεια να θέτει άλλου είδους περιορισμούς, καθώς οι ανατιμήσεις έχουν επιφέρει ανατροπές σε προϋπολογισμούς και περικοπές εξόδων.

Πολλά ζευγάρια θέλουν απλά να κάνουν μια δεξίωση για να ευχαριστηθεί ο κόσμος, να μαζευτούν οι συγγενείς ξανά μαζί, γιατί αυτό τους έχει λείψει, να κάνουν ένα γλέντι και όχι απλώς να ξοδέψουν χρήματα για προβολή.

Σε δύσκολη θέση

Η εμπειρότατη wedding planner Αννα Μαρία Ρογδάκη, σε ένα διάλλειμα των επαγγελματικών της υποχρεώσεων μεταξύ Μυκόνου και Σαντορίνης βρήκε την ευκαιρία να έρθει στην Πάτρα αυτές τις ημέρες και σε συνομιλία που είχε με την «Π», ανέφερε ότι η περίοδος έχει μεγάλες προκλήσεις, για τη «βιομηχανία» γάμων. Οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και πρώτες ύλες είναι πολύ μεγάλες και οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν τη «χρυσή τομή», για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των μελλόνυμφων.

«Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, γιατί από τη συμφωνία μέχρι την ημέρα της τελετής, τα κοστολόγια αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό» είπε η κυρία Ρογδάκη, για να περιγράψει πόσο ρευστό είναι το οικονομικό περιβάλλον.

Το 2021, εξυπηρετήθηκαν οι περισσότερες τελετές, ωστόσο αρκετοί γάμοι μετατέθηκαν για φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές μαζεμένες τελετές. Πρόκειται κυρίως για γάμους destination είπε η κυρία Ρογδάκη, που είχαν αναβληθεί λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Γι’ αυτό σήμερα επικρατεί ένας οργασμός, ειδικά σε νησιά όπως η Σαντορίνη όπου γίνονται καθημερινά γάμοι ζευγαριών, ειδικά από το εξωτερικό.

Αβεβαιότητα

«Είναι μια πολυάσχολη περίοδος, αλλά το κόστος στις τιμές και στα καύσιμα είναι θέμα, όπως και η αβεβαιότητα που επικρατεί με την Τουρκία. Αλλοι, βιάζονται να παντρευτούν μέσα στο καλοκαίρι, γιατί δεν ξέρουν τι μπορεί να προκύψει ξανά από το φθινόπωρο με την πανδημία του κορονοϊού, ενώ οι εκκλησίες δεν δέχονται πολλές τελετές μαζί την ίδια ημέρα. Είναι μια περίοδος πολύ παράξενη και θα δούμε πώς θα καταλήξει» συμπλήρωσε η κυρία Ρογδάκη.

Λιγότερα έξοδα

Οι βαπτίσεις δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία των προηγούμενων δύο ετών. Η έμπορος βαπτιστικών Μαίρη Βασιλειάδη δήλωσε στην «Π» ότι φέτος γίνονται αρκετές τελετές, επειδή δεν υπάρχουν περιορισμοί. Ωστόσο, λόγο της ακρίβειας ο κόσμος φέτος είναι πιο «μαζεμένος» στα έξοδα, σε σχέση με άλλες χρονιές.

Φουλ ρυθμούς

Σε φουλ ρυθμούς δουλεύει αυτό το καλοκαίρι και το συνεργείο του φωτογράφου Γιάννη Πεφάνη, σε σημείο να μην προλαβαίνει και να αναγκάζεται να αφήνει δουλειές, γιατί όπως είπε, τα περισσότερα ζευγάρια θέλουν να παντρευτούν προς τα τέλη Αυγούστου ή μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Δεν βρίσκουν εργαζομένους

Ο Σπήλιος Λαλιώτης που διατηρεί επιχείρηση με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα αντίκες, βρίσκεται στη Ζάκυνθο όπου επικρατεί ένας πανζουρλισμός από γάμους Αγγλων τουριστών. Και αυτός τόνισε ότι τα κοστολόγια φέτος είναι αυξημένα λόγω των καυσίμων, αλλά οι επαγγελματίες αναγκάζονται πολλές φορές να απορροφούν πολλές ανατιμήσεις, γιατί είχαν κλείσει τη συμφωνία πριν από μήνες.

«Η δουλειά είναι περισσότερη και από το 2019. Ψάχνουμε για οδηγούς και δεν βρίσκουμε. Πολλοί κάνουν ακόμα και διπλές βάρδιες για να βγει η δουλειά. Στη Ζάκυνθο η βιομηχανία του γάμου είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, ιδίως από ξένους και έχουν όνειρο να παντρευτούν εδώ» είπε ο Σπήλιος Λαλιώτης.

Ο επιχειρηματίας της εστίασης και χώρου διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων Δημήτρης Φάκαλος παρουσίασε στην «Π» την φετινή εικόνα στους γάμους: «Η «εξοδος» από την περίοδο του κορονοϊού βρίσκει την αγορά «παγωμένη» και αντιμέτωπη με νέες παραμέτρους. Από την μία, η εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας και από την άλλη οι «νέες συνήθειες»!

Φέτος, και ενώ το πλήθος των κοινωνικών εκδηλώσεων είναι στα ίδια νούμερα με το 2019 (δεν μπορούν να γίνουν και περισσότερες άλλωστε), το πλήθος των ατόμων/καλεσμένων ανά εκδήλωση είναι μειωμένο κατά 30-40%.

Πρόκειται για νέα κατάσταση

Πρόκειται για μια νέα κατάσταση, η οποία έχει έρθει ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσχέρειας, αλλά και του γεγονότος ότι έχουν περιοριστεί οι κοινωνικές σχέσεις και κοινωνικές υποχρεώσεις.

Οι καλεσμένοι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ομόκεντροι κύκλοι. Από το κέντρο προς τα έξω είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι γνωστοί και στο τέλος οι κοινωνικές υποχρεώσεις.

Ο τελευταίος αυτός κύκλος έχει εκλείψει. Είτε λόγω ότι λίγοι έχουν καλεστεί σε τέτοιες εκδηλώσεις τα τελευταία 2 χρόνια. Είτε λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που καθιστά αποτρεπτικό το να καλέσει κάποιος πολύ κόσμο.

Χαρακτηριστικά, το 2019 η χρονιά κύλησε για εμάς με 363 άτομα καλεσμένους ανά γάμο και για φέτος ο μέσος όρος προβλέπεται να είναι κάτω από τα 240 άτομα. Σε μια αγορά, η οποία έχει δομηθεί και κοστολογηθεί να λειτουργεί με ανελαστικά έξοδα που καλύπτονται από 350 άτομα κατά μέσο όρο.

Οποιος το αναλύσει, θα καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Πηγή: pelop.gr