Χαμόγελο του Παιδιού: Οδηγίες προς το κοινό για αντιμετώπιση περιστατικού κακοποίησης παιδιού

Τον τρόπο και τις διαδικασίες με τον οποίο λειτουργεί δωρεάν η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 εξηγεί με ανακοίνωσή του το Χαμόγελο του Παιδιού

Τον τρόπο και τις διαδικασίες με τον οποίο λειτουργεί δωρεάν η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 εξηγεί με ανακοίνωσή του το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνέχεια όσων έγιναν γνωστά, για την υπόθεση κακοποίησης της οκτάχρονης στη Ρόδο.

 

 

Στην υπόθεση της Ρόδου, η γυναίκα-συγγενής, που τελικά ομολόγησε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά για να εξαπατήσει τη μητέρα της οκτάχρονης και να της αποσπάσει χρήματα, φέρεται ότι έπεισε τη μητέρα ότι δήθεν ήρθε σε επαφή με το «Χαμόγελο του Παιδιού», όπου δούλευε δήθεν μία φίλη της, για να συγκαλύψει την υπόθεση.

Ήδη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος προανήγγειλε νομικές ενέργειες, σημειώνοντας ότι «το νομικό μας τμήμα θα φροντίσει για όλες τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες προκειμένου να μην χρησιμοποιείται “Το Χαμόγελο” που καθημερινά δίνει μάχες ενάντια σε αυτή τη φρικτή κακοποίηση και κακή διαδικασία που υφίστανται κάποια παιδιά».

Πώς γίνεται η διαδικασία αναφοράς στο Χαμόγελο

Ωστόσο, το Χαμόγελο του Παιδιού, εξηγεί ότι κάθε αναφορά στη γραμμή 1056 γίνεται επώνυμα ή ανώνυμα, είναι διαθέσιμη πανελλαδικά και γίνεται δωρεάν.

«Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.
Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός», αναφέρει ο οργανισμός.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η πληροφορία είναι ή ενδέχεται να είναι βάσιμη, τότε διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, που δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία για διερεύνηση της υπόθεσης. Εάν κριθεί απαραίτητη η απομάκρυνση του παιδιού από το σπίτι ή όποια παροχή στήριξης, ο εισαγγελέας επικοινωνεί με το «Χαμόγελο» και ζητά είτε τη φιλοξενία του παιδιού σε σπίτι του Οργανισμού είτε τη μεταφορά του στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις και μετά να αναζητηθεί χώρος φιλοξενίας του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του οργανισμού:

  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνέχεια όσων έλαβαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την κακοποίηση 8χρονου παιδιού στη Ρόδο έχει να δηλώσει τα ακόλουθα:
  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί 3 Γραμμές Υποστήριξης
  • Εξειδικευμένη για την Υποστήριξη των Παιδιών είναι η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056:
  • Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη
    Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
    Δωρεάν

Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.

Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.

Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.

Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης

Αν και εφόσον, μετά από την εισαγγελική έρευνα, κριθεί απαραίτητη η απομάκρυνση του παιδιού από το σπίτι, ή οποιαδήποτε άλλη παροχή υποστήριξης για το παιδί, τότε ο Εισαγγελέας επικοινωνεί με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ζητά:
– να φιλοξενηθεί το παιδί σε Σπίτι του Οργανισμού ή

– να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις και μετά να αναζητηθεί ο χώρος φιλοξενίας του.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Το νομικό μας τμήμα θα φροντίσει για όλες τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες προκειμένου να μην χρησιμοποιείται “Το Χαμόγελο” που καθημερινά δίνει μάχες ενάντια σε αυτή τη φρικτή κακοποίηση και κακή διαδικασία που υφίστανται κάποια παιδιά. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο που εδώ και 25 χρόνια μάς στηρίζει είμαστε εδώ, 24 ώρες το 24ωρο, για να λύνουμε τα προβλήματα, για να δίνουμε λύση στα παιδιά που καταστρέφεται η ζωή τους, καταστρέφεται το παρόν τους, αλλά και το μέλλον τους».