Με μία έκθεση που «μπάζει» από παντού, οι αλβανικές Αρχές επιχειρούν να δολοφονήσουν για δεύτερη φορά τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα.
Το ΘΕΜΑ αποκαλύπτει λεπτομέρειες της εισαγγελικής έκθεσης – πρότασης προς το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο Αργυροκάστρου, που ζητάει επιτακτικά να σταματήσει η έρευνα, αποδίδοντας σ’ … «αυτοχειρία» τον θάνατο του 35χρονου ομογενή, το 2018 στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου.
Αφού δεν τους βγήκε το αφήγημα του «ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής), σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα μετά το συμβάν, τα Τίρανα επιχειρούν ν΄ «αυτοκτονήσουν» τον Κωνσταντίνο Κατσίφα προκειμένου να μπει στο συρτάρι η υπόθεση που αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις με την Αθήνα. Η προσπάθεια συγκάλυψης φαίνεται πως σκοντάφτει, για την ώρα τουλάχιστον, στις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, της οικογένειας του θύματος αλλά και της έδρας του Δικαστηρίου Αργυροκάστρου, που επέστρεψε τον φάκελο ζητώντας συνέχιση της έρευνας.
«Μπάζει» από παντού
Από τον περασμένο Μάιο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου Γιουλιάν Τσάγια και ο Εισαγγελέας Εμερόρ Κάσαϊ, κατά καιρούς τα ονόματά τους μπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, είχαν «αυτοκτονήσει» -με δύο σφαίρες μάλιστα- τον Κατσίφα. Ωστόσο η προσπάθεια συγκάλυψης είναι τόσο εμφανής, στην έκθεση που υπογράφουν, που προκάλεσε πρόσφατα την έντονη αντίδραση της προέδρου του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Αργυροκάστρου Σουέλα Ντάσι, η οποία και διέταξε την συνέχιση της έρευνας.
Η εισαγγελική έκθεση φάσκει και αντιφάσκει, παραπέμποντας στην αλήστου μνήμης εποχή της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα, όταν η δολοφονία του πρωθυπουργού Μεχμέτ Σέχου με δύο σφαίρες (1981) -που είχε χαρακτηριστεί προηγουμένως από το κομμουνιστικό καθεστώς ως «προδότης και εχθρός της χώρας»- παρουσιάστηκε ως … αυτοκτονία.
Οι δύο Εισαγγελείς βασίζουν την «αυτοχειρία» του Κατσίφα σε ιατροδικαστικές εξετάσεις που έγιναν σε Αργυρόκαστρο και Τίρανα και με ιατροδικαστές που δεν βρέθηκαν και δεν έχουν εικόνα του σημείου του θανάτου όπως συνηθίζεται. Οι Εισαγγελείς επικαλούνται εκθέσεις του Ιατροδικαστικού Ιδρύματος στα Τίρανα που και αυτές μεταξύ του δεν συμφωνούν στον τρόπο «αυτοκτονίας». Η πρώτη έκθεση κάνει λόγο για : «βολές που έχουν φορά από μπρος προς τα πίσω και είναι σχεδόν οριζόντια» και η δεύτερη πως : «λίγο από κάτω προς τα επάνω και ελαφρώς από δεξιά προς τα αριστερά». Η έκθεση υποστηρίζει πως: «Ο εμπειρογνώμονας παρατηρώντας τα τραύματα εξέφρασε την άποψη ότι το τραύμα με πλήρη επαφή, προκλήθηκε πρώτο και είναι αυτό που επέφερε τον θάνατο. Ενώ το έτερο τραύμα έχει προκληθεί με τη δεύτερη βολή. Αναφορικά με τη διασπορά του αίματος, ο εμπειρογνώμονας θεωρεί ότι το σώμα ήταν σε όρθια στάση τη στιγμή της βολής (…) Τα χτυπήματα έχουν φορά από μπροστά προς τα πίσω και είναι σχεδόν οριζόντια. Το πρώτο τραύμα έχει πραγματοποιηθεί με την κάνη του όπλου ν΄ ακουμπά εντελώς το σώμα ενώ στο δεύτερο τραύμα δεν ακουμπούσε εντελώς. Μέσω της ιατροδικαστικής εξέτασης διαπιστώθηκαν οι βλάβες που προκλήθηκαν στην καρδιά και αλλού στο εσωτερικό του σώματος. Λόγος θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα ήταν η ανακοπή καρδίας λόγο διάρρηξης της δεξιάς κοιλίας της καρδίας από σφαίρα».
Τι υποστηρίζουν οι Αλβανοί ιατροδικαστές. Τι λέει ο Έλληνας συνάδελφός τους που είδε τη σωρό του Κατσίφα
«Στο σώμα του θύματος διαπιστώθηκαν δυο διαμπερή τραύματα στο στήθος. Οι οπές εισόδου των βλημάτων βρίσκονται στη μπροστινή πλευρά της αριστερής πλευράς του στήθους, ενώ οι οπές εξόδου στο οπίσθιο αριστερό μέρος του στήθους. Η πρώτη πληγή είναι στη μέση του στήθους λίγο προς τα αριστερά, στο ύψος των 5ου και 6ου πλευρού, είναι σχεδόν στρογγυλή με διαστάσεις 2Χ2 εκ. (…) Η δεύτερη πληγή βρίσκεται 7 εκ. επάνω από την αριστερή θηλή, στο ύψος του 3ου πλευρού με διαστάσεις 1Χ1 εκ. σε ωοειδές σχήμα. (…) Οι πληγές του οπίσθιου μέρους δεν έφεραν κακώσεις. Τα διαμπερή τραύματα προκλήθηκαν από περισσότερες της μίας βολές από πυροβόλο όπλο. Η κατεύθυνση της διόδου των βλημάτων στο σώμα είναι από μπρος προς πίσω και σχεδόν οριζόντια. Η πληγή που εντοπίζεται στη μέση του στήθους, λίγο αριστερά από το στέρνο, είναι με πλήρη επαφή ενώ η πληγή που εντοπίζεται επάνω από την αριστερή θηλή όχι με πλήρη επαφή. Πραγματοποιήθηκε και η εσωτερική εξέταση της σωρού όπου διαπιστώθηκαν οι κακώσεις που εντοπίστηκαν στην καρδιά και άλλες κακώσεις. (…) Στο πλαίσιο των ερευνών πραγματοποιήθηκε επιπλέον ιατροδικαστική εξέταση (…) Η κατεύθυνση της διόδου του βλήματος στο σώμα όσον αφορά το τραύμα που βρίσκεται στη μέση του θώρακα είναι από εμπρός προς πίσω, λίγο από κάτω προς τα επάνω και ελαφρώς από δεξιά προς τα αριστερά. Βολή με πλήρη επαφή ή βολή πλήρως εξ επαφής. Για την βολή με όχι πλήρη επαφή είναι με κατεύθυνση από μπροστά προς πίσω, ελαφρώς από κάτω προς επάνω και λίγο από τα δεξιά προς τα αριστερά. Η απόσταση των συμπληρωματικών παραγόντων είναι 2 με 5 εκ. για την φωτιά και έως 20 εκ. για το σύννεφο αερίου, η κάπνα από την καμένη πυρίτιδα 30 εκ., τα σωματίδια της άκαης πυρίτιδας όχι παραπάνω από 100 εκ.».
Στην δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση μάλιστα, σημειώνεται πως δεν μπορεί να δηλωθεί μ’ ακρίβεια αν τα τραύματα σχετίζονται με το φερόμενο τυφέκιο του Κατσίφα και τις σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν στην υποτιθέμενη αυτοκτονία
Τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην εκδοχή της αυτοκτονίας αφού λείπουν κρίσιμα στοιχεία. Όπως λέει στο protothema.gr ο ιατροδικαστής κ. Ηλίας Βουγιουκλάκης, που είχε εξετάσει μακροσκοπικά στις 30.10.2018 τη σωρό του Κατσίφα: «Για την αξιοπιστία της συγκεκριμένη απόφασης, που έτσι και αλλιώς δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά και αμφισβητήσεις, απαιτούνται, τα ευρήματα της αυτοψίας του χώρου του συμβάντος με το φωτογραφικό υλικό, η ιατροδικαστική εξέταση με τις διενεργηθείσες εργαστηριακές εξετάσεις και το φωτογραφικό υλικό που να αποτυπώνει τους χαρακτήρες των πυλών εισόδου – εξόδου των τραυμάτων, και φυσικά τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης» επισημαίνει.
Οι αλβανικές Αρχές είχαν επιτρέψει τον κ. Βουγιουκλάκη να εξετάσει τη σορό του άτυχου ομογενή μόλις για 5’ και αφού είχαν χαθεί κρίσιμα στοιχεία μια και η σωρός πλύθηκε και τα τραύματα είχαν συρραφτεί. «H δική μου εξέταση περιορίστηκε σε μια απλή εξωτερική επισκόπηση του σώματος χωρίς καμία άλλη δυνατότητα εξέτασης λόγω της άμεσης και ρητής εντολής των παρόντων Αλβανών αστυνομικών. Διαπίστωσα την ύπαρξη συρραφών στην πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια του αριστερού ημιθωρακίου τα οποία είναι συμβατά με τα αναφερόμενα στην κατάθεση του αλβανού ιατροδικαστή ότι διαπίστωσε δηλαδή την ύπαρξη των 2 τραυμάτων από πυροβόλο όπλο. Ατυχώς λόγω της προηγηθείσας συρραφής – έκπλυσης των τραυμάτων δεν υπήρχε καμία δυνατότητα αντικειμενικής εξέτασης της μορφολογίας τους δηλαδή των στοιχείων εκείνων που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό της απόστασης και της διεύθυνσης ενός τραύματος από πυροβόλο όπλο» λέει ο κ. Βουγιουκλάκης επαναλαμβάνοντας πως η εικόνα που είχε δει στο νεκροτομείο του Αργυροκάστρου: «δεν παρέπεμπε σε θάνατο από αυτοκτονία, αφού στο σώμα του Κατσίφα δεν υπήρχαν σημάδια από εγκαύματα που προκαλούνται από τους εξ επαφής πυροβολισμούς, ούτε υπήρχαν κακώσεις στον θώρακα εάν είχε αυτοπυροβοληθεί».
«Τον πυροβόλησαν από κοντά»
Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, που μαζί με τον ιατροδικαστή κ. Βουγιουκλάκη του είχε επιτραπεί να δουν για λίγα λεπτά τη σωρό του Κατσίφα στο νεκροτομείο Αργυροκάστρου, χαρακτηρίζει «εμπαιγμό» την προσπάθεια να εμφανιστεί ο θάνατός του ως αυτοκτονία. Ο ίδιος εμμένει στην αρχική του θέση πως ο 35χρονος ομογενής πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση με δύο συνεχόμενες βολές.
«Φανταστείτε ένα ανδρικό πουκάμισο και τη τσέπη που έχει. Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο ο Κατσίφας είχε δύο εισόδους από βολίδες πυροβόλου όπλου. Πολύ μικρά ανοίγματα που πλυθήκαν και ραφτήκαν, και κανένα έγκαυμα τριγύρω που να υποδηλώνει πυροβολισμό εξ επαφής. Η απόσταση που βλήθηκε ήταν λιγότερο από 15 μ. γιατί οι δύο οπές απείχαν μεταξύ τους 3,4 εκ. που σημαίνει πως αυτός που τον πυροβόλησε το έκανε από πολύ κοντά με δύο συνεχόμενες βολές. Οι δύο έξοδοι των δύο βολίδων, ήταν στην ίδια ευθεία και από την πλάτη. Είναι νομικός εμπαιγμός και θρασύτατη προσβολή. Δεν αντέχει ούτε τη λογική, ούτε τη νομική η εκδοχή που επιχειρούν να παρουσιάσουν. Κανείς δεν αυτοκτονεί αυτοπυροβολούμενος δύο φορές στην καρδιά», δήλωσε προσθέτοντας πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τότε από τις αλβανικές Αρχές, o θάνατος του Κατσίφα επήλθε συνεπεία τραυμάτων από πυροβόλο όπλο.
Πηγή: protothema.gr