Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η Ελλάδα θα το εφαρμόσει νωρίτερα
Πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο στην ενίσχυση του ανοίγματος του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα θα εφαρμόσει νωρίτερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού με τις χώρες που θα είναι έτοιμες.
Οπως ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστορελία Πελώνη «η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού». Χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη δήλωσε «όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου».
Είπε επίσης ότι ήδη συζητάμε διμερώς και με χώρες εκτός ΕΕ και στην πορεία θα δούμε με ποιες μπορούμε να συμφωνήσουμε τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με γνώμονα την ασφάλεια.
Σε σχέση με τις αποφάσεις της επιτροπής των επιστημόνων η κα Πελώνη δήλωσε πως αυτό που αναμένουμε με βάση την πτωτική πορεία που καταγράφεται στα κρούσματα, είναι η επαναβεβαίωση του οδικού χάρτη που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ακόμη πως «είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της».
Τι είναι το πράσινο πιστοποιητικό
Το πράσινο πιστοποιητικό είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο: α) έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, β) έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, ή γ) έχει αναρρώσει από τη νόσο covid-19.
Στόχος είναι να διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για «εργαλείο διευκόλυνσης και όχι διακρίσεων» είχε κάνει λόγο εξ αρχής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Έτσι, οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου -καθώς η χώρα μας πέρασε με επιτυχία το τεστ προσομοίωσης- θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Αναφέρεται ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ Α.Ε, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).
Ποιες πληροφορίες θα περιέχει το ψηφιακό πιστοποιητικό
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό περιέχει τις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.