Αττική Οδός: Τι συμβαίνει με τις 2.000 ευρώ και την ενδεχόμενη απαλλαγή της εταιρείας

Οι πολίτες που παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό φαίνεται πως μπορούν να διεκδικήσουν και έξτρα ποσά ως αποζημίωση

Πλήθος οδηγών εγκλωβίστηκαν στο οδόστρωμα της Αττικής Οδού για πάρα πολλές ώρες θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, καθώς οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ιδιαίτερα αντίξοες.

Η απόφαση να δοθούν 2.000 ευρώ ως οριζόντια αποζημίωση από την εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό μοιάζει να μην έχει αντίκρισμα, καθώς αρκετοί από τους εγκλωβισμένους οδηγούς προχωρούν σε αγωγές, ενώ κάποιοι από αυτούς αρνούνται να λάβουν το ποσό αυτό και παραμένει άγνωστο αν απαλλάσσει την εταιρεία από διεκδικήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.

Πάντως, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο MEGA το βράδυ της Τρίτης, διαβεβαίωσε ότι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν δεν χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας.

Αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ
Όπως εξήγησε (ΣΚΑΙ) ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, για την περίπτωση της Αττικής οδού, εάν κάποιος οδηγός στραφεί κατά της εταιρείας, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση που αγγίζει έως και τις 100.000 ευρώ λόγω της ψυχικής οδύνης.

Η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά συμπλήρωσε πως αποτελεί αναντίρρητο δικαίωμα των πολιτών να διεκδικήσουν τις αστικές αποζημιώσεις, ειδικά εφόσον είχε κινδυνεύσει και η υγεία τους. Παράλληλα, σχολίασε πως με βάση τη νομική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ενδέχεται να επιβληθεί στους υπευθύνους μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξη.

Πέραν της ηθικής βλάβης, το άλλο θέμα αφορά στην πρόκληση υλικών ζημιών που υπέστησαν τα οχήματα όπως από πτώση δέντρου ή κολώνας, τα οποία είναι πάρα πολλά, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρίες, είπε, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα να αποζημιώσουν υποχρεωτικά τους πελάτες τους και έπειτα να στραφούν κατά εταιρειών, όπως αυτή της Αττικής Οδού, για να εισπράξουν τα χρήματα που απέδωσαν.