Trafficking: Δεκαεννέα υποθέσεις εξιχνιάστηκαν το 2020 – Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί

Τη στρατηγική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (trafficking), παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες του υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας για την περίοδο 2021- 2025 και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σύγχρονη μορφή δουλείας, η εμπορία ανθρώπων.

Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των υποθέσεων που διερεύνησαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, η κυρίαρχη μορφή εμπορίας ανθρώπων στη χώρα μας είναι η γενετήσια εκμετάλλευση, ακολουθεί η εκμετάλλευση της εργασίας και της επαιτείας και, τέλος, η στρατολόγηση, διακίνηση με σκοπό την αφαίρεση οργάνων, την τέλεση εξαναγκαστικού γάμου και την εκμετάλλευση για την τέλεση εγκληματικών πράξεων.

ADVERTISING

Εξιχνιάστηκαν 19 υποθέσεις από το 2020

Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η στρατηγική αυτή “είναι η δέσμευση μας για μηδενική ανοχή στη χειρότερη μορφή εγκλήματος, σε αυτή που ανάγει τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος”. Σημείωσε, επίσης, ότι μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και εν μέσω πανδημίας, από το 2020 έως και σήμερα, η αστυνομία κατάφερε να εξιχνιαστούν 19 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων. “Είκοσι πέντε θύματα απελευθερώθηκαν από τη σύγχρονη σκλαβιά των διακινητών, τα 12 εκ των οποίων είναι ανήλικα, ενώ 47 εγκληματίες οδηγήθηκαν στη φυλακή”, διευκρίνισε. “Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της εμπορίας. Οι φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα προστασίας, για να εντοπίσουμε τα θύματα και να οδηγήσουμε τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη”, ήταν το μήνυμα του υπουργού.

Από την πλευρά του, ο εθνικός εισηγητής για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ, ανέφερε, ότι “δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με την καταπολέμηση ενός εγκλήματος, το οποίο με εγκληματολογικούς όρους παραμένει σπάνιο και αόρατο. Ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων διασώζεται και ένας μικρός αριθμός ανθρώπων καταδικάζεται παγκοσμίως”. Το καλό είναι, όπως εξήγησε, ότι “υπάρχει μια παγκόσμια συμμαχία. Υπάρχει και εργαλειοθήκη. Υπάρχουν πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν να φτάσουμε σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα”.

Ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων, στόχος εμπορίας γίνονται γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Πρόκειται για μία διεθνική μορφή εγκλήματος, η οποία συμβαίνει σε κάθε χώρα και ήπειρο. Εκτιμάται πως στην αλυσίδα του φαινομένου εμπλέκονται 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14.000 καταγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πραγματικό αριθμό να υπολογίζεται σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) όλων των θυμάτων στην ΕΕ και το 92% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια. Σχεδόν το ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί.

Οι στόχοι της στρατηγικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Όπως περιγράφεται στην στρατηγική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που παρουσιάστηκε σήμερα, οι στόχοι είναι:

-Ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

-Η έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων, με έμφαση στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης και η προστασία των ανηλίκων και κυρίως αυτών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

– Η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και η προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πιθανή θυματοποίησή τους.

– Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.

– Η ενδυνάμωση της διυπηρεσιακής συνεργασίας.

– Η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται διεθνικές εγκληματικές ομάδες.

Οι κυριότερες δράσεις

Οι σημαντικότερες δράσεις για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων, σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, είναι οι εξής:

– Ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών πρόληψης σε τοπικό επίπεδο.

– Η συνεχής κατάρτιση και περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού της ΕΛΑΣ.

– Η αντιμετώπιση της διαδικτυακής διάστασης της εμπορίας ανθρώπων.

– Η ενίσχυση των ομάδων καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων σε επίπεδο ΕΛΑΣ.

– Η καλύτερη αξιοποίηση των διαύλων διεθνούς αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.

– Η διυπηρεσιακή και διασυρονιακή ανταλλαγή πληροφοριών.

– Ειδική διαχείριση υποθέσεων σε ένα ευαίσθητο θέμα, όπως είναι τα ανήλικα θύματα.

– Η αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, δίνοντας έμφαση στις χρηματοοικονομικές έρευνες.