Quantcast

Το «θρίλερ» με τον διαβόητο τζιχαντιστή – Οι γέφυρες επικοινωνίας με Ιρανό που συνελήφθη στα Κάτω Πατήσια

Οι έρευνες των Διεθνών Αρχών για επικίνδυνο καταζητούμενο, και οι πληροφορίες που έφτασαν στην Ελλάδα

Τρομοκράτη με τα χαρακτηριστικά του Ρασίντ Κασίμ, του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου στη Γαλλία για το τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, αναζητούν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς Αρχές ασφαλείας, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες και στην Ελλάδα.

 

 

O διαβόητος τζιχαντιστής, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από τον Ιανουάριο του 2017, όταν διαδόθηκε ότι έπεσε νεκρός στη Μοσούλη σε πολεμική επιχείρηση εναντίον του, αλλά ουδέποτε επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του, διατηρούσε σχέσεις με πρόσωπα που ζουν στην Αθήνα. Ένας εξ αυτών φαίνεται να είναι ο συνομήλικός του, 34χρονος Ιρακινός που συνελήφθη τον Οκτώβριο στο σπίτι του, στα Κάτω Πατήσια, και περιγράφεται στα «διεθνή εντάλματα» ως ενεργό μέλος του ISIS, ακόμη δε χειρότερα του μυστικού δικτύου «Amiyat» της δολοφονικής οργάνωσης.

Στο διάστημα της προφυλάκισής του, ο 34χρονος έχει κατονομάσει συνεργούς και άλλα μέλη του δικτύου, με αποτέλεσμα η Ολομέλεια Εφετών, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, να αναθέσει την υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Από τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», προέκυψε ότι διατηρούσε επαφές, μεταξύ άλλων, με τρία άτομα, έναν 27χρονο υπήκοο Τατζικιστάν, που είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2020 στην Τρίπολη, έναν Σύριο από τον καταυλισμό του Ελαιώνα και έναν Αφγανό κρατούμενο. Οι πρώτες γέφυρες του Ρασίντ με πυρήνες του ISIS στην Ελλάδα εντοπίζονται το 2015, όταν τις χρησιμοποίησε για να μεταβεί στην Τουρκία, προερχόμενος από τη Λυών, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον κόμβο jihadology.net.

Ποιοι είναι οι συνδεσμοι

Τον Σεπτέμβριο του 2016 συνελήφθησαν σε παρισινό προάστιο δύο ασιατικής προέλευσης αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Ο νεότερος (20 ετών), κατά ορισμένες πηγές, διασταυρώθηκε ότι είχε στρατολογηθεί στο χαλιφάτο του ISIS από τον Ρασίντ και είχε εκπαιδευτεί το 2011-2012 σε στρατόπεδο στη Βορειοδυτική Συρία από τον 34χρονο Ιρακινό που συνελήφθη στην Ελλάδα.

Για τις δυτικές υπηρεσίες ζητούμενο αποτελεί έως σήμερα η τύχη του Ρασίντ, όπως και ενός εκ των συνεργών του, επίσης Γάλλου υπηκόου, του Σαμί Αμιμούρ. Ο τελευταίος έχει «ιχνηλατηθεί» και στην Αθήνα το 2017-2018, ωστόσο δεν εντοπίστηκε έγκαιρα.

Οι Ρασίντ και Αμιμούρ θεωρούνταν επιτελείς του επικεφαλής του ISIS, χαλίφη Αλ Μπαγκντάντι, που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή τον Νοέμβριο του 2019 στη Συρία.

ΚΥΠΡΟΣ: Οι ισραηλινοί στόχοι και η οργάνωση liwa Zainebiyoun

Σε αυτό το πλαίσιο, ο 34χρονος καθ’ ομολογίαν τρομοκράτης πιθανολογείται ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις για τη δομή πλέον της οργάνωσης. «Καθένας από το περιβάλλον του έχει κάτι παραπάνω να πει…», σημειώνει στα «Π» υψηλόβαθμος αξιωματούχος, από τη στιγμή που δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ο Αμπού αλ Κουράσι είναι ο νέος αρχηγός του μουσουλμανικού χαλιφάτου.

Το όνομά του είναι άγνωστο στους κύκλους της διεθνούς κατασκοπείας και πίσω από αυτό ενδέχεται να βρίσκεται ο Ιρακινός «ιδεολογικός εγκέφαλος» της οργάνωσης, νομικός Αμίρ Μοχάμαντ Αμπντέλ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι, alter ego του Μπαγκντάντι και κατ’ επέκταση των Ρασίντ και Αμιμούρ.

Οι προεκτασεις ομάδας τρομοκρατών με επικεφαλής έναν 38χρονο Αζέρο, ο οποίος με ακόμη τέσσερα άτομα στόχευαν πέντε ισραηλινούς στόχους, εξετάζονται στην Κύπρο.

Η κυπριακή Αστυνομία τον συνέλαβε στις 27 Σεπτεμβρίου και στο μεσοδιάστημα ομολογήθηκε και η εμπλοκή των υπολοίπων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται μαζί με έναν 27χρονο από το Πακιστάν να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και να «στρατολόγησαν» τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Ο Πακιστανός, που διέμενε στην Πάφο, σχετίζεται με την παραστρατιωτική οργάνωση liwa Zainebiyoun.

Περί τίνος πρόκειται

Πρόκειται για σιίτες Πακιστανούς, με δράση στη Συρία και δίκτυο συναλλαγών (σ.σ.: Πλαστά έγγραφα, διακίνηση συναλλάγματος, παράνομο στοιχηματισμό κ.τ.λ.) στην Κύπρο και την Ελλάδα. Επί του θέματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, Ναφτάλι Μπένετ, έχει υποστηρίξει ότι ο 38χρονος Αζέρος σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Ισραήλ επί κυπριακού εδάφους για λογαριασμό του Ιράν. Οι κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί, αντιμετωπίζοντας κατηγορητήριο 50 αξιόποινων πράξεων, οι περισσότερες κακουργήματα.

Πηγή: parapolitika.gr