Με τη δομή και την οργάνωση της Χρυσής Αυγής φέρεται να λειτουργούν οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Θεοδόση Πάνου και του enikos.gr, διοικητές Σώματος και επιθεωρητές περιλαμβάνει η ιεραρχία των αντιεμβολιαστών, στην οποία συμμετέχουν θύλακες των ομάδων Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη.
Το προφίλ των αρχηγών
Περίπου 20 άτομα, ανάμεσά τους και πρώην χρυσαυγίτες, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες διερευνούν το «παρακράτος» που φαίνεται πως έχουν στήσει οι αρνητές της πανδημίας.
Οι έρευνες για τα μέλη της ομάδας ξεκίνησαν έπειτα από τις αποκαλύψεις της Realnews με φωτογραφικά ντοκουμέντα για εκπαίδευση συγκεκριμένων ατόμων σε συλλόγους εφέδρων.
Θα ενταθεί η δράση τους
Ασφαλείς πηγές της «R» εκτιμούν πως το επόμενο χρονικό διάστημα η δράση των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος» θα ενταθεί, παραλληλίζοντας την ομάδα με τη Χρυσή Αυγή:
«Έχουν ξεκινήσει, όπως και οι χρυσαυγίτες, που εμφανίστηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης, να κάνουν ελέγχους σε αλλοδαπούς στους δρόμους και να φωτογραφίζονται στην εξοχή με όπλα. Κάποιοι, τότε, τους έβλεπαν ως γραφικούς, μέχρι που φτάσαμε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα», αναφέρει αξιωματικός της Αστυνομίας με άριστη γνώση των ερευνών που διεξάγονται.
Η πεποίθηση για την εντατικοποίηση της δράσης τους πηγάζει από το γεγονός ότι, παρά την κατακραυγή που ακολούθησε μετά την ενέργειά τους να βάλουν χειροπέδες σε διευθυντή σχολείου στο Αιγίνιο Πιερίας και να τον οδηγήσουν στην Αστυνομία, οι «θεματοφύλακες» όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά πραγματοποίησαν και νέα έφοδο την περασμένη εβδομάδα, αυτή τη φορά σε σχολείο της Χαλκίδας.
Ομοιότητες
Οι ομοιότητες με την εγκληματική οργάνωση, όμως, δεν σταματούν εδώ και θεωρείται πολύ πιθανό να μην είναι τυχαίες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «R», οι «θεματοφύλακες» έχουν συγκροτήσει μια ιεραρχικού τύπου οργάνωση, όπως ακριβώς είχαν κάνει και τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Στην κορυφή της ιεραρχίας βρίσκεται το Σώμα Διοίκησης, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει αποφάσεις για τις συναντήσεις και τις δράσεις των μελών της οργάνωσης.
Ακολουθούν οι «επιθεωρητές», για τους οποίους μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει στη διάθεσή της και λίστες με ονόματα. Τον περασμένο Οκτώβριο, σε αστυνομικά τμήματα διαφόρων περιοχών, κυρίως της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, εστάλησαν έγγραφα με τη σφραγίδα των «θεματοφυλάκων».
Με αυτά τα έγγραφα, ενημέρωναν την Αστυνομία ότι το επόμενο χρονικό διάστημα «επιθεωρητές της θεματοφυλακής» θα ξεκινήσουν ελέγχους. Μάλιστα, οι «επιθεωρητές» κατονομάζονταν, ώστε η Αστυνομία να έχει τα στοιχεία τους και να τους αφήσει να κάνουν το «έργο» τους.
Πρόκειται για μια ακόμα εξωφρενική ενέργεια της «θεματοφυλακής», η οποία όμως δείχνει πως τα άτομα αυτά θέλουν να επιβάλουν τον δικό τους νόμο. Επιπλέον, για τους αξιωματικούς που ερευνούν την υπόθεση, η δομή της οργάνωσης σε «Σώμα Διοίκησης» και «επιθεωρητές», παραπέμπει ευθέως στην ηγετική ομάδα και στους πυρηνάρχες της Χρυσής Αυγής.
Τα πρόσωπα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για τις Αρχές παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται πως εκεί οι ομάδες των «θεματοφυλάκων» είναι πολυπληθείς, αλλά και ιδιαίτερα δραστήριες, διατηρώντας στενές σχέσεις με ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών θεωρείται ότι στο πρόσφατο παρελθόν ήταν ενεργά μέλη της Χρυσής Αυγής.
Οι Αρχές θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως στις τάξεις των «θεματοφυλάκων», τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, περιλαμβάνονται και θύλακες των ομάδων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του πρώην ηγετικού στελέχους της οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.
Πρόκειται για έναν απόστρατο συνταγματάρχη, υμνητή της χούντας αλλά και του Χίτλερ, ο οποίος φέρεται να εκπαιδεύει σε τακτικές μάχης και σε χειρισμό όπλων ένα συνονθύλευμα ανθρώπων που κινούνται από τους «θεματοφύλακες» μέχρι την ακροδεξιά και συλλόγους δήθεν ακομμάτιστους, που όμως αδυνατούν να κρύψουν το φασιστικό τους πρόσωπο.
Ο άνθρωπος αυτός απέχει συνειδητά από τα social media και το διαδίκτυο, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που εκπαιδεύει τον ξέρουν απλά ως «συνταγματάρχη» και δεν γνωρίζουν το πραγματικό του όνομα. Όπως διαφαίνεται από τις πρώτες έρευνες τόσο των αστυνομικών όσο και των δικαστικών Αρχών, ο «συνταγματάρχης» και οι άνθρωποι που κινούνται γύρω από αυτόν λειτουργούν με όρους μυστικότητας.