Θάνατος κοριτσιών στην Πάτρα: Οι έμμεσες αναφορές Λέων για εγκληματική ενέργεια στην περίπτωση της Μαλένας και της Ίριδας

Τι αναφέρει στη νέα του ανάρτηση ο ιατροδικαστής

Μετά την προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, στο «μικροσκόπιο» δύο εισαγγελέων της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας μπήκαν ήδη οι συνθήκες θανάτου των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη που έφυγαν από τη ζωή: Της Μαλένας που ήταν 3,5 ετών και πέθανε τον Ιούλιο του 2019 και της Ίριδας που ήταν μόλις 6 μηνών και έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2020.

 

 

Αυτό από μόνο του, αν και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, δεν αποκλείεται να προκύψουν ευθύνες για λάθη και ολιγωρία στο χειρισμό της υπόθεσης από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς χρειάστηκε να χάσει τη ζωή του και το τρίτο παιδί, η μικρή Τζωρτζίνα, προκειμένου να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα.

Οι αναφορές Λέων που μιλούν έμμεσα για εγκληματική ενέργεια

Η τελευταία ανάρτηση του ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, αφορά στα υποτιθέμενα προβλήματα υγείας που είχαν οι κόρες της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Ο ιατροδικαστής μοιράστηκε στους λογαριασμούς του στα social media: «Αγενεσία ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς σημαίνει απλά ότι ένα αυτοκίνητο κινείται χωρίς μπαταρία. Γίνεται; Εάν ένας παθολογοανατόμος διαπιστώσει κάτι τέτοιο οφείλει να ζητήσει ενδελεχή έλεγχο σε εξειδικευμένο εργαστήριο που ακόμα και στις ΗΠΑ υπάρχουν ελάχιστα» και παραθέτει ένα απόσπασμα κειμένου με τίτλο «Διαταραχές του καρδιακού συστήματος αγωγιμότητας».

Οι αστοχίες στις ιατροδικαστικές έρευνες

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, έχει κάνει στο παρελθόν κάνει λόγο για αστοχίες στη διεξαγωγή των ιατροδικαστικών ερευνών των δύο παιδιών.

«Η πρώτη αστοχία είναι κυρίως ως προς την αιτία θανάτου που αποδόθηκε στο πρώτο παιδί, την ηπατική ανεπάρκεια, κάτι το οποίο δεν συνάδει ούτε με τα ευρήματα. Στη δεύτερη περίπτωση, το εύρημα της παθολογοανατόμου περιέπλεξε την υπόθεση. Το πνευμονικό οίδημα που έβαλε ως δεύτερη αιτία θανάτου η κ. Τσιόλα τώρα μπορεί να αιτιολογηθεί πλήρως με ασφυκτικό θάνατο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές τοξικολογικές και στα δύο πρώτα παιδιά. Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε εικόνα από την άτυπη επιτροπή για τη Μαλένα, ενώ στην περίπτωση της Ίριδας αρκεί η κατάθεση της κ. Τσιόλα» καταλήγει.

Η προσεκτική διατύπωση της Ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα

Η διατύπωση της κ. Τσιόλα είναι εξαιρετικά προσεκτική δεδομένης και της σοβαρότητας της υπόθεσης. «Τα άλλα δύο περιστατικά παραμένουν ανοιχτά. Γνωρίζω ότι σύντομα θα καταθέσω. Οπότε η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση. Από τη δική μου πλευρά δεν έχει αλλάξει κάτι. Θα κληθώ να δώσω τις διευκρινίσεις που πρέπει, γιατί είναι απαραίτητες, από πέρυσι το λέμε» αναφέρει με νόημα.

Παράλληλα, τονίζει στην εφημερίδα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει επανεξέταση της σορού της Ίριδας γιατί η έκθεση είναι πληρέστατη και δεν υπολείπεται σε κάτι.

«Η παθολογοανατόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλούσε για κάτι παθολογικό. Όταν έλαβα την έκθεση, συμπλήρωσα την αιτία θανάτου (πνευμονικό οίδημα). Αυτό δεν συνηθίζεται σε άλλες μου εκθέσεις. Δηλαδή δεν βάζω ποτέ διπλή αιτία».

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η έρευνα για τον θάνατο των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα, της Ίριδας και της Μαλένας, το 2021 και το 2019 αντίστοιχα, μετά την προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Η αγενεσία φλεβοκόμβου, ως αιτία θανάτου, είχε καταγραφεί από την παθολοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου.

Όμως, η ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομίας που διενήργησε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών στις 22 Μαρτίου του 2021 είχε διαφορετικές επισημάνσεις. Σε αυτή αναφέρεται πως το αβάπτιστο τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη βρέθηκε νεκρό μια ημέρα νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου στην κούνια του.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η τραχεία ήταν ελεύθερη χωρίς την παρουσία ξένου σώματος, ενώ στους πνεύμονες εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Στην καρδιά δεν παρατηρήθηκαν ισχαιμικές ή αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Οι, δε, εργαστηριακές εξετάσεις ήταν όλες αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες.

Ωστόσο, πέριξ του στόματος, βρέθηκε έκζεμα, το οποίο πλέον κινεί πολλές υποψίες, ενώ καταγράφεται και άλλο ένα εύρημα, ένα σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος.

Απειλεί με μηνύσεις η Ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα

Η ιατροδικαστής που έβγαλε το πόρισμα περί ηπατικής ανεπάρκειας της Μαλένας, του μεσαίου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη που έφυγε πρώτο από τη ζωή, μέσω του δικηγόρου της, Διαμαντή Μπασαρά, σε δήλωση του αναφέρει πως η εντολέας θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον όλων όσοι την συκοφαντούν.

Η δήλωση του Διαμαντή Μπασαρά: Η εντολέας μου, Ιατροδικαστής κυρία Χριστίνα Τσάκωνα, έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα μια άνευ προηγουμένου, αναίτια κατασυκοφάντηση και προσβολή της προσωπικότητάς της. Αυτές οι επιθέσεις, που εκδηλώνονται στα ΜΜΕ από συγκεκριμένα πρόσωπα, προέρχονται από ορισμένο κύκλο που εξυπηρετεί δίκες του σκοπιμότητες. Η εντολέας μου έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της, όπως προβλέπει ο νόμος και η Υπηρεσία της, γι’ αυτό ήδη έχουμε συγκεντρώσει πλούσιο υλικό από τις σε βάρος της επιθέσεις και αμέσως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον όλων όσοι την συκοφαντούν, αλλά και όσων κρύβονται πίσω τους».