Αλλοδαποί τρίτων χωρών με ευρωπαϊκά διαβατήρια, «Ανατολικοί» με βαρύ ποινικό παρελθόν, μετανάστες ασιατικής προέλευσης, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και ημεδαποί που συνεργάζονται με «επενδυτικά κεφάλαια» από τη Μέση Ανατολή με τα οποία πραγματοποιούν αγορές ακινήτων και καμένων χορτολιβαδικών εκτάσεων, δαπανώντας μεγάλα ποσά, τίθενται υπό παρακολούθηση από την Αστυνομία, την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ.
Η σύλληψη, το πρωί της 5ης Ιουνίου, Βρετανού υπηκόου σε απόμερη περιοχή της Μαλακάσας, όπου είχε βάλει λίγο νωρίτερα φωτιά σε δύσβατο, πυκνόφυτο σημείο χρησιμοποιώντας «λιανοκέρια», σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες.
Πηγές από την Πυροσβεστική αναφέρουν ότι ο νεαρός τοποθέτησε το προσάναμμα προς τη φορά του ανέμου, χρησιμοποιώντας την εντελώς σύγχρονη μέθοδο των μικρών κεριών, που δεν αφήνουν ίχνη, σε αντίθεση με τα γκαζάκια, τα μπιτόνια βενζίνης, τους εκρηκτικούς μηχανισμούς ή τους καθρέφτες.
Από την έως τώρα ανάλυση των τεσσάρων κινητών, αγνώστου ιδιοκτήτη («πακιστανικά»), που βρέθηκαν στην τσάντα του, προκύπτουν επικοινωνίες με άτομα εντός και εκτός επικράτειας. Ενας εξ αυτών τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε εμπλακεί στην καταστροφική πυρκαγιά του καταυλισμού της Μόριας στη Λέσβο.
Επίσης, ο ρακένδυτος δράστης διέθετε αρκετά υψηλό χρηματικό ποσό, ενώ είχε μεταφερθεί στον Ωρωπό από άλλο ή άλλα πρόσωπα. Δεδομένης της τουρκικής προκλητικότητας και της γενικότερης ατμόσφαιρας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο επανάληψης ανάλογου σκηνικού με το 2007 δεν αποτελεί απλώς σενάριο, αλλά εξετάζεται ως απειλή με αυξημένη προσοχή.
Οι 156 φωτιές σε διάστημα 24 ωρών το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, οι άνευ αιτίας αναζωπυρώσεις εστιών, ιδίως στον αστικό ιστό του Λεκανοπεδίου Αττικής, σε συνάρτηση με την κλιματική κρίση και τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης που άφησαν στο πέρασμά τους οι περσινές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, θεμελιώνουν τη βεβαιότητα στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ότι «όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στο καλοκαίρι τόσο περισσότερους κινδύνους διατρέχουμε».
Τα κεφάλαια
Το δίκτυο των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας εξετάζει και την περίπτωση λιβανέζικης εταιρείας, αφανών μετόχων, που αποκτά χιλιάδες διαμερίσματα, πολυτελείς κατοικίες και οικόπεδα στην Αττική «ακόμα και από το τηλέφωνο».
Υποστηρίζεται ότι ο ιδιωτικός φορέας επενδύει στο real estate (αγορά ακινήτων), προκειμένου να μεταφέρει λιβανέζικα τραπεζικά κεφάλαια λόγω των capital controls που έχουν επιβληθεί στον Λίβανο από το 2019. Τον Δεκέμβριο του 2020 Ελληνες μεσίτες ενημέρωσαν τη φορολογική Δικαιοσύνη ότι «οι “Λιβανέζοι” έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά με τις πολύ υψηλές τιμές που πληρώνουν για ακίνητα, έτσι ώστε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να αποκτούν χαρτοφυλάκιο και να δημιουργούν μεγάλες χρηματικές ροές».
Κι επίσης πως «σε περιπτώσεις όπως του Λιβάνου δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες πρακτικές, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελός τους».
Επανήλθαν, δε, πρόσφατα αφήνοντας υπονοούμενα για συμμετοχή σε εμπρησμούς, καθώς «εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των πυροπαθών και γενικότερα των κατοίκων πυρόπληκτων περιοχών, κάνουν τις δουλειές τους καθιστώντας στην ουσία συνεργούς τους πωλητές». Τ0 2021 Υποψίες σαφώς υπάρχουν, αλλά δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ «οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού» για τον πύρινο όλεθρο τον Αύγουστο του 2021.
Κι ενώ έχουν αναλυθεί τα προφίλ των συλληφθέντων για τις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Ηλεία, εντούτοις δεν έχει διαπιστωθεί με ποιον τρόπο προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τεράστιες δασικές εκτάσεις κοντά στα Βίλια, αλλά και από πού προέρχονταν οι φωτοβολίδες που προκάλεσαν το βράδυ της 19ης Αυγούστου 2021 μικρής έκτασης πυρκαγιά στο Δασκαλειό Κερατέας. Ως ύποπτοι είχαν εξετασθεί διαμένοντες σε γειτονική εξοχική κατοικία, χωρίς όμως συνέχεια. Η ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησε και δύο πυρκαγιές σε δασύλλια-άλση της Αττικής (σε Πετρούπολη και Πεδίον του Αρεως).
Για μία από αυτές, μάλιστα, φέρεται ότι διερευνήθηκε αν ήταν σκόπιμος εμπρησμός από άτομο που συμμετείχε σε παράνομες συναλλαγές.
Αποκαλύψεις
Τον Απρίλιο του 2014 είχε εκ των υστέρων αποκαλυφθεί (παρουσίαση ηχητικού αποσπάσματος από τουρκικά ΜΜΕ) σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 πως ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και στενός φίλος του Τούρκου πρωθυπουργού, Χακάν Φιντάν, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ, «συζητούσαν για το στήσιμο προβοκάτσιας (σ.σ. στην Ελλάδα) που θα πρόσφερε στο πιάτο στους Τούρκους τη δικαιολογία για εισβολή στη Συρία».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από 1 έως 20 Ιουλίου 2007 είχαν αναπτυχθεί 1.567 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα (υπερδιπλάσιες συγκριτικά με το 2006), οι περισσότερες ξεκίνησαν το διάστημα 8 μ.μ. – 10 μ.μ., «κατά το οποίο υπάρχει επιχειρησιακή υστέρηση των πυροσβεστικών επιχειρήσεων (αλλαγές βάρδιας, αδυναμία πτήσης αεροσκαφών κ.λπ.)», ενώ διαπιστωνόταν ταυτόχρονη ανάφλεξη σε πολλά διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 18 Ιουνίου 2022