Quantcast

Σπείρα Ρομά με λεία 630.000 εξαπατούσε φαρμακοποιούς και στο Αγρίνιο – Ταυτοποιήθηκαν 11 μέλη

Σημειώνεται ότι, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποσκοπώντας στην πλήρη εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, αναζήτησε όμοιες περιπτώσεις συνεργαζόμενη με αστυνομικές υπηρεσίες της επικράτειας

Εγκληματική οργάνωση με 11 μέλη προέβαιναν σε παραγγελίες κυρίως φαρμακευτικών προϊόντων, προσποιούμενοι εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή Ενόπλων Δυνάμεων, και μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής που οδηγούσε σε περιβάλλον πανομοιότυπο με αυτό τραπεζικών καταστημάτων, αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Πάνω από 630.000 ευρώ η λεία τους.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην αποδόμηση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όταν στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση των μελών της που αφορά σε διάπραξη απατών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανέφερε το karvasaras.gr.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 11 ατόμων που εμπλέκονται στο κύκλωμα. Πρόκειται Ρομά άνδρες, που συνδέονται, κατά περίπτωση, με συγγενικούς δεσμούς, ηλικίας από 21 έως 44 ετών, οι οποίοι, όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν δεκαεννέα (19) απάτες σε βάρος ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων και φαρμακείων.

Δρώντας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, της Αρκαδίας, της Κοζάνης, του Αγρινίου, της Ημαθίας, της Χαλκιδικής, των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 638.693 ευρώ.

Προσποιούμενοι εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή Ενόπλων Δυνάμεων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματά τους και προέβαιναν σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων φαρμακευτικών προϊόντων. Στη συνέχεια και αφού εξασφάλιζαν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού, τους απέστελλαν με μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου έναν υπερσύνδεσμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Ο σύνδεσμος αυτός, τους οδηγούσε σε περιβάλλον πανομοιότυπο με αυτό των τραπεζών που διατηρούσαν τους λογαριασμούς και αφού καταχωρούσαν τους προσωπικούς κωδικούς προκειμένου να προχωρήσει ηλεκτρονικά η τραπεζική συναλλαγή, οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των παθόντων.

 

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η συνεχής μεταφορά και διακίνηση των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών σε περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και να παραπλανήσουν τις Αρχές.

Σημειώνεται ότι, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποσκοπώντας στην πλήρη εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, αναζήτησε όμοιες περιπτώσεις συνεργαζόμενη με αστυνομικές υπηρεσίες της επικράτειας, λαμβάνοντας προς ενιαίο χειρισμό το σχετικό προανακριτικό υλικό.

Αναφέρεται ότι, έξι (6) εκ των δραστών έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.