Σπείρα διακινούσε μέσω του «Ελ. Βενιζέλος» παράνομους μετανάστες που παραλάμβανε από τον Έβρο

Κατά την εξάθρωση της σπείρας συνελήφθησαν 18 μέλη της και 13 παράνομοι μετανάστες

Στην εξάρθρωση μιας σπείρας διακίνησης παράνομων μεταναστών που είχε στήσει ολόκληρο κύκλωμα που ξεκινούσε από την παραλαβή ατόμων από τον Έβρο και κατέληγε με τη χορήγηση πλαστών εγγράφων για χώρες του εξωτερικού μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» προχώρησαν η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

Η εξάρθρωση της σπείρας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (20/12) όταν αστυνομικοί συνέλαβαν, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνολικά 18 άτομα ενώ εντοπίστηκαν και 13 παράνομοι μετανάστες για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης. Παράλληλα συνελήφθη αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό.

Η δράση της σπείρας ξεκινούσε από τη στιγμή που μέλη της παραλάμβαναν μετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα από δασικές κυρίως περιοχές του Έβρου, χρησιμοποιώντας νοικιασμένα, κλεμμένα ή «επιχειρησιακά» οχήματα, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν είτε απευθείας σε προαναχωρησιακούς χώρους – safe houses – στη Θεσσαλονίκη, είτε σε δασική περιοχή από όπου άλλα οχήματα της οργάνωσης τους οδηγούσαν στους χώρους αυτούς.

Το επόμενο βήμα ήταν με τη χρήση οχημάτων που έφεραν πινακίδες εξωτερικού η μεταφορά των παράνομων μεταναστών σε άλλα safe houses στην Αθήνα όπου και τους προμήθευαν με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, πλαστά ή γνήσια άλλων ατόμων, με τα οποία επεδίωκαν, μέσω του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος) να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η σπείρα είχε και δεύτερο «κλάδο» καθώς ορισμένοι από τους παράνομους μετανάστες μεταφέρονταν με αστικά λεωφορεία σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου παραλαμβάνονταν από οχήματα τα οποία τους μετέφεραν στα βόρεια σύνορα της χώρας, τα οποία με τη βοήθεια αλλοδαπών διέσχιζαν πεζή.

Τα μέλη της σπείρας είχαν διακριτούς ρόλους, ενώ ανάμεσά τους υπήρχε και αυτός ο οποίος είχε αναλάβει την προμήθεια οχημάτων από ευρωπαϊκές χώρες και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούσαν στη λειτουργία της οργάνωσης.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση της εξάρθρωσης της σπείρας, οι αρχηγοί φρόντιζαν να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών χωρίς αυτά να γνωρίζονται μεταξύ τους και χωρίς να γνωρίζουν αρκετά στοιχεία για την «αποστολή» τους.

Η αμοιβή για τη διακίνηση προκαταβαλλόταν, από τους μετανάστες ή από συγγενικά τους πρόσωπα, μέσω του συστήματος πληρωμών «Hawala» και κυμαινόταν για κάθε στάδιο μεταφοράς από 2.000 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με τον προορισμό και τα έγγραφα που θα χρησιμοποιούσαν οι υπό διακίνηση παράνομοι μετανάστες

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 12 επιχειρησιακά οχήματα,
  • 136 ταξιδιωτικά έγγραφα, από τα οποία 110 γνήσια,
  • 48.020 ευρώ,
  • 69 κινητά τηλέφωνα,
  • μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων και
  • 61 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.