Ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε σχολεία του Ρεθύμνου περιγράφονται από εκπαιδευτικούς. Αφορμή στάθηκε το νέο, άκρως σοβαρό επεισόδιο, με άγριο ξύλο που σημειώθηκε στο προαύλιο του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας μαθητής κι ένας καθηγητής που παρενέβη για να τον σώσει.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο επεισόδιο ήρθε ως επακόλουθο μικρότερης έκτασης επεισοδίου, το οποίο είχε σημειωθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα και πάλι στο ίδιο σχολείο και φαίνεται να είχε και ρατσιστικά κίνητρα.
Το χρονικό
Όλα έγιναν εντός του χώρου του σχολείου ενώ αυτό ήταν σε λειτουργία και τα μαθήματα σε εξέλιξη, δηλαδή όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι 700 περίπου μαθητές της μονάδας εκεί.
Το θύμα δέχθηκε επίθεση από τουλάχιστον επτά άτομα, ενώ σύντομα το επεισόδιο έλαβε μεγάλες διαστάσεις, με περισσότερους μαθητές να περικυκλώνουν και να ξυλοκοπούν το θύμα, ενώ άλλοι απλά κατέγραφαν το συμβάν στα κινητά τους.
Στο θέμα των υπερδιπλάσιων μαθητών που φοιτούν στο 1ο ΕΠΑΛ αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ένωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου. Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι στο σχολείο φοιτούν περισσότεροι από 730 μαθητές, αντί για 300 με ότι αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Μάλιστα το Δ.Σ. της Ένωσης επιχειρεί μια αναδρομή στις παρεμβάσεις που έχει επιχειρήσει να κάνει πολλές φορές από το παρελθόν μέχρι σήμερα: «Η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο προβληματισμός κυριαρχούν, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί καμία λύση, που θα εξασφάλιζε μια χρονιά χωρίς στεγαστικά προβλήματα στην Τεχνική Εκπαίδευση», επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί για να προσθέσουν: «Για πόσο ακόμα θεωρούν ότι μπορεί να γίνει ανεκτή μια εκρηκτική κατάσταση υπερπληθυσμού εφήβων; Τι ακριβώς περιμένουν;».
Το πρόβλημα του συνωστισμού παιδιών, προκύπτει από την υπολειτουργία του ΕΠΑΛ Γαράζου στο Δήμο Μυλοποτάμου, που οδηγήθηκε στην «αδράνεια», αφού είναι υποστελεχωμένο σε στις βασικές ειδικότητες του σχολείου.
Υπενθυμίζεται ότι το Επαγγελματικό Λύκειο Γαράζου λειτουργεί στον ορεινό Μυλοπόταμο από το 2007 προκειμένου να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους ενδιαφερόμενους μαθητές από τους Δήμους Μυλοποτάμου και Ανωγείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μαθητές που θέλουν να φοιτήσουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες να εγγράφονται στο 1ο ΕΠΑΛ με ότι αυτό συνεπάγεται.