Πλαστές ταυτότητες: Πώς ένας τυπικός έλεγχος έξω από το σπίτι της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ξεσκέπασε το κύκλωμα

10 «βαριά» ονόματα στη λίστα

Σε έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο έξω από το σπίτι της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Λεπενιώτη στο Χαλάνδρι αποδίδεται η διαλεύκανση της υπόθεσης με τους επίορκους αστυνομικούς και το κύκλωμα που πουλούσε πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια σε αλλοδαπούς κακοποιούς.

 

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αλέξανδρου Καλαφάτη, το τυχαίο γεγονός ότι στο σημείο όπου βρισκόταν ο άντρας αυτός ήταν το σπίτι της κυρίας Λεπενιώτη είχε ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ελέγχους τους.

Το περιστατικό

Το περιστατικό έγινε στις 21.30 της 25ης Ιανουαρίου 2021. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν άντρα, αλβανικής καταγωγής, στο Τμήμα Ασφαλείας Χαλανδρίου.

Πάνω του είχε αστυνομική ταυτότητα με το όνομα Τσετκοβ Αλεξέι που εκδόθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2020 στο Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στην εφαρμογή «Διαχείριση Ευρετηρίων» διαπιστώθηκε ότι το ίδιο άτομο να έχει σημανθεί με αλβανικά στοιχεία και διαφορετικό όνομα. Μάλιστα, το άτομο αυτό ήταν τέσσερα χρόνια πιο μεγάλο σε ηλικία απ’ ότι αναγραφόταν στην ταυτότητα που είχε πάνω του κατά τον έλεγχο.

Ο προσαχθείς δήλωσε ότι τα πραγματικά του στοιχεία είναι άλλα και ότι προμηθεύτηκε την ταυτότητα από την Ομόνοια έναντι 1.000 ευρώ, χωρίς να επισκεφθεί ποτέ το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου.

Ενημερώθηκαν οι εσωτερικές υποθέσεις

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν οι εσωτερικές υποθέσεις στις 26 Ιανουαρίου 2021 και ξεκίνησαν έρευνα.

Συνολικά 200 άτομα περιλαμβάνονται στο «πελατολόγιο» του κυκλώματος που πουλούσε πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια σε αλλοδαπούς κακοποιούς.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για μία πολυεπίπεδη έρευνα που κατέληξε στο σχηματισμό μίας ογκώδους δικογραφίας 8.000 σελίδων.

Συνολικά στις έρευνες συμμετείχαν 120 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Άντρας αλβανικής καταγωγής, ο οποίος καταζητούνταν σε όλο τον κόσμο για τα αδικήματα της πειρατείας, της εγκληματικής οργάνωσης και της ανθρωποκτονίας, ήταν ένας από τους πελάτες. Ο άντρας αυτός είχε μπει στο μικροσκόπιο τόσο των γαλλικών όσο και των ρωσικών Αρχών και ήθελε να σβήσει τα ίχνη του και το παρελθόν του. Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. «άνοιξαν» κατά τη διάρκεια των ερευνών τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων και κατέγραψαν –με εισαγγελική άδεια- τις συνομιλίες.

Χαρακτηριστική συνομιλία

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία ανάμεσα σε πελάτισσα και αστυνομικό που υπηρετεί σε Τμήμα της Αττικής, ο οποίος θέλει να «εξυπηρετήσει» με το αζημίωτο:

Πελάτισσα: Δεν θέλω να μπλέξω. Πρέπει να κάνουμε κάτι, να υπογράψω κάποιο χαρτί. Δεν θέλω να μπλέξω.

Αστυνομικός: Εντάξει θα το κοιτάξω ρε παιδάκι μου, είπα στον διοικητή, λέω την έβαλα την κοπέλα, φίλη μου, αλλά χωρίς να έρθει. Εγώ δεν του είπα ότι ήρθες. Δεν τους είπα ότι έχεις έρθει στο Τμήμα για να βάλεις υπογραφή.

Πελάτισσα: Έπρεπε να με πάρεις τηλέφωνο να με ενημερώσεις. Δηλαδή τώρα να μου ήρθε αυτό μπαμ και δε μου αρέσει.

Αστυνομικός: Να σου πω κάτι. Έχει τύχει ας πούμε, και άλλοι από την Αράχοβα που δεν έχουν φέρει μάρτυρα και λέω να βάλουμε κάποιο γνωστό. Και τους έχω βάλει.

Στη δικογραφία περιγράφεται ο τρόπος δράσης του κυκλώματος:

«Από το 2013 και έπειτα είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από Έλληνες παλιννοστούντες πρώην χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, η οποία είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου της αλλοδαπούς. Με τις ενέργειές τους αυτές τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, αποκτούσαν ταυτότητα έλληνα πολίτη, με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, όπως η ελευθερία κίνησης σε χώρες εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν, διπλώματος οδήγησης, αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, έκδοση αριθμό φορολογικού μητρώου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίδρυαν η συμμετείχαν σε επιχειρήσεις και γενικότερα παραπλανούσαν δημόσιες αρχές και υπηρεσίες».

10 «βαριά» ονόματα

Δέκα βαριά ονόματα του ποινικού κόσμου περιλαμβάνονται στο «πελατολόγιο» του μεγάλου κυκλώματος με τις πλαστές ταυτότητες και διαβατήρια που «ξηλώθηκε» από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Από τους δέκα αυτούς ποινικούς οι δύο –αλβανικής καταγωγής-καταζητούνταν από την Ιντερπόλ και οι υπόλοιποι οχτώ έχουν στις «πλάτες» τους βαριές κατηγορίες, κυρίως για ναρκωτικά, που τους έκαναν γνωστούς στις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών.

Αστυνομικές πηγές αποκαλύπτουν στο Newsbomb.gr ότι το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε είχε και διεθνικό χαρακτήρα. Και αυτό διότι διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι ποινικοί από χώρες του εξωτερικού είχαν έρθει στην Ελλάδα για να αποκτήσουν μία καινούργια ταυτότητα και να μπορέσουν να κρύψουν από τις Αρχές το παρελθόν τους.

Τα άτομα αυτά είχαν άφθονο μαύρο χρήμα και έτσι μπορούσαν εύκολα να πληρώσουν 30.000-40.000 ευρώ για μία ταυτότητα, που θα τους εξασφάλιζε την απρόσκοπτη μετακίνηση σε χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Στόχος των πελατών αυτών ήταν να περνούν απαρατήρητοι από τους ελέγχους και να συνεχίζουν την εγκληματική δράση τους, «βαφτίζοντας» εκ νέου τον εαυτό τους με τη βοήθεια του κυκλώματος.

«Οι πελάτες που είχαν εξυπηρετηθεί ήταν περίπου 200. Από αυτούς οι δέκα είναι που ξεχωρίζουν. Μεταξύ αυτών, κακοποιοί που είναι γνωστοί σε όλες τις Αστυνομίες της Ευρώπης για διακίνηση ναρκωτικών. Το κύκλωμα δεν απευθυνόταν σε αλλοδαπούς που εισέρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο αλλά σε αλλοδαπούς με ποινικό παρελθόν που ήταν σε θέση να ξοδέψουν πολλά λεφτά για να κρύψουν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους», σημειώνουν αστυνομικές πηγές.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν στο Newsbomb.gr ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημερώθηκε για τη δράση του κυκλώματος λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ήξεραν ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση και έδωσαν προτεραιότητα στην ενημέρωση του νέου υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε από την πρώτη στιγμή εντολή για «ξήλωμα» της εγκληματικής οργάνωσης μέσω της συλλογής αξιόπιστων στοιχείων.

Πολλά τα κέρδη

Οι αστυνομικές Αρχές υπολογίζουν τα κέρδη του κυκλώματος στα 5 εκατ. ευρώ.

Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν σε μετρητά 600.000 ευρώ εκ των οποίων τα 320.000 ευρώ βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο αξιωματικού και διοικητή Τμήματος Ασφαλείας της δυτικής Αττικής.

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι μπορεί να συνελήφθησαν 10 αστυνομικοί αλλά οι κατηγορούμενοι ένστολοι είναι 34 ενώ η «ταρίφα» για κάθε ταυτότητα ανερχόταν στις 30.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους 20 συλληφθέντες βρίσκονται ένας Πολιτικός Υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , μια Υπάλληλος Ληξιαρχείου Ο.Τ.Α, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το κύκλωμα λειτουργούσε για περισσότερα από οχτώ χρόνια έχοντας δομημένη οργάνωση και διακριτούς ρόλους των μελών του.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, πελάτες του κυκλώματος ήταν κακοποιοί, οι οποίοι έναντι αντιτίμου που έφτανε τις 4.000 ευρώ αποκτούσαν ταυτότητα ομογενούς από την πρώην ΕΣΣΔ. Κομβικό ρόλο στο κύκλωμα φέρεται να είχε ο αξιωματικός – διοικητής αστυνομικού τμήματος της Δυτικής Αττικής, στην κατοχή του οποίου φέρεται να βρέθηκε χρηματικό ποσό 320.00 ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Πηγή: newsbomb.gr