Quantcast

Πάτρα: Τα 16 «όχι» της ανακρίτριας στα «θέλω» της Πισπιρίγκου – Η απορία του υπεύθυνου του εργαστηρίου

Δεν θα καταθέσει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

Αποφασισμένη να μην καθυστερήσει τη διαδικασία περισσότερο απ’ όσο κρίνει πως απαιτείται εμφανίζεται η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, η οποία απέρριψε όχι ένα ή δύο, αλλά και τα 16 αιτήματα που είχε καταθέσει η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η 33χρονη που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, στις 29 Ιανουαρίου, μέσα στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, όπου νοσηλευόταν, είχε υποβάλει μέσω των συνηγόρων της σειρά αιτημάτων με τα οποία ζητούσε, μεταξύ άλλων, περαιτέρω ελέγχους γύρω από την κεταμίνη, καθώς και καταθέσεις μαρτύρων που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα προσέφεραν νέα στοιχεία για την υπεράσπισή της. Μεταξύ των αιτημάτων που απορρίφθηκαν ήταν η κατάθεση του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, που κρίθηκε άνευ σημασίας, καθώς και η επανεξέταση των δειγμάτων αίματος της 9χρονης από τον καθηγητή Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Αριστείδη Τσατσάκη.

Στις 13 Μαΐου, σύμφωνα με την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού Ρούλα Πισπιρίγκου είχε καταθέσει 9 αιτήματα, στις 30 του ίδιου μήνα επανήλθε με 5 νέα, ενώ τα τελευταία δύο αιτήματά της τα κατέθεσε στις 3 Ιουνίου. Με αυτά ζητούσε:
Να διερευνηθεί η δυνατότητα χημικής ανάλυσης της φαρμακευτικής κεταμίνης που εντοπίστηκε στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας.
Να εντοπιστεί η παρασκευάστρια εταιρεία σε περίπτωση που αποδεικνυόταν πως η κεταμίνη ήταν νοσοκομειακή.

Να διερευνηθεί σε ποιο νοσοκομείο ή φαρμακαποθήκη υπάρχει έλλειμμα κεταμίνης.

Να διερευνηθεί από ειδικούς αν διαφέρει η χημική σύσταση της κεταμίνης που χορηγείται στα ζώα από αυτή που χορηγείται σε ασθενείς.

Να εντοπιστεί με οποιοδήποτε άλλο μέσο η προέλευση της φονικής ουσίας που προκάλεσε το θάνατο της Τζωρτζίνας.

Να διερευνηθεί σε ποιες παιδιατρικές κλινικές χρησιμοποιείται ροκουρόνιο, αν χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα σε νοσοκομεία που νοσηλεύτηκε και αν υπήρχε ροκουρόνιο στο βαλιτσάκι της ΜΕΘ, που υπήρχε στο δωμάτιο την ημέρα που απεβίωσε το κοριτσάκι.

Να καταθέσει ενόρκως ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης για δηλώσεις του στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις οποίες η κεταμίνη δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο ασθενούς, ενώ δεκαπλάσια δόση που είχε χορηγηθεί λόγω ιατρικού λάθος δεν ήταν θανατηφόρα.

Να διερευνηθεί αν εκτός από καρδιολογικό γονιδιακό έλεγχο είχε διενεργηθεί έλεγχος γονιδίων νευρολογικής φύσης ή αυτοάνοσων νοσημάτων στην Τζωρτζίνα.

Να γίνει νέος ποσοτικός έλεγχος σε δείγματα ούρων και αίματος σε αναγνωρισμένο εργαστήριο του εξωτερικού.

Να διευκρινιστεί πώς προέκυψε η ποσότητα 6,5mg/ml της κεταμίνης αλλά και να εξηγηθεί η μέθοδος που ακολούθησαν τα εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τον προσδιορισμό της ποσότητας αυτής.

Να γίνει ποσοτικός έλεγχος και να προσδιοριστεί η περιεκτικότητα στο αίμα και των άλλων ουσιών που εντοπίστηκαν στις τοξικολογικές εξετάσεις, ώστε οι τεχνικοί σύμβουλοί της να προχωρήσουν σε συγκριτικό συνδυαστικό έλεγχο του συνόλου της φαρμακευτικής αγωγής.

Να ερωτηθούν γιατροί και νοσηλευτές του «Αγλαΐα Κυριακού» αν η εικόνα και τα συμπτώματα που παρουσίαζε το παιδί συνάδουν με χορήγηση κεταμίνης.

Να προσδιοριστεί η ποσότητα του ροκουρόνιου που είχε χορηγηθεί στην 9χρονη.

Να κλητευθεί ως μάρτυρας ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος γνωρίζει λεπτομέρειες από τις συνθήκες νοσηλείας της Τζωρτζίνας από πληροφορίες που του μετέφεραν εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος είχε δηλώσει πρόθυμος να μεταφέρει στις Αρχές τα όσα του είχε εκμυστηρευτεί πρώην προϊσταμένη νοσηλεύτρια του Ωνάσειου, η οποία όμως δεν είχε καταθέσει στην ανακρίτρια.

Να κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση ο καρδιολόγος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Παπαγιάννης προκειμένου να προσδιορίσει την ακριβή ώρα θανάτου της Τζωρτζίνας καθώς και τα στοιχεία που βασίζεται η εκτίμησή του.

Να γίνει έλεγχος των τοξικολογικών εξετάσεων και νέα τοξικολογική εξέταση στα 8 φιαλίδια αίματος της Τζωρτζίνας, με δικές της δαπάνες, από το τοξικολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης με υπεύθυνο τον καθηγητή Τοξικολογίας κ. Τσατσάκη.

Η ανακρίτρια δεν έκανε δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο η κατηγορούμενη εσκεμμένα χρονοτριβεί, ώστε να κρατήσουν ανοιχτή την υπόθεση στο στάδιο της ανάκρισης, καθώς μετά από επικοινωνία της με τον πρύτανη του πανεπιστημίου επιβεβαίωσε ότι πριν από περίπου ένα μήνα το τοξικολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης καταστράφηκε ύστερα από πλημμύρα.

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Αριστείδης Τσατσάκης χθες εξέφρασε την απορία του γιατί η ανακρίτρια δεν επικοινώνησε μαζί του πριν απορρίψει το σχετικό αίτημα. Όπως υποστήριξε, ο έλεγχος που ζητά η κατηγορούμενη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό προϋποθέσεις καθώς κάποια μηχανήματα λειτουργούν. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος προ ημερών είχε δηλώσει ότι απαιτείται περαιτέρω έλεγχος γύρω από τις εξετάσεις της Τζωρτζίνας καθώς δεν ακολουθήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρωτόκολλο από το ΑΠΘ. Ο ισχυρισμός του προκάλεσε την έκπληξη της συναδέλφου του από το Αριστοτέλειο, Χρύσας Σαρδέλη, η οποία υπογράμμισε ότι όποιος αμφισβητεί τα αποτελέσματα δύο κρατικών πανεπιστημίων το κάνει επωνύμως, εγγράφως και με επιχειρήματα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 10 Ιουνίου 2022