Πάτρα: 80 μάρτυρες ρίχνουν φως στο θρίλερ – Τα νέα στοιχεία, ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς και οι έρευνες της ΕΛΑΣ

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών

Σε τρεις άξονες, µε διαδοχικές καταθέσεις περίπου 80 γιατρών, νοσηλευτών και ιδιωτών από το ογκολογικό νοσοκοµείο «Ελπίς» στην Αθήνα, το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Ρίου και το Καραµανδάνειο Νοσοκοµείο Παίδων στην Πάτρα, θα κινηθεί πλέον η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών Αρχών για την πλήρη διαλεύκανση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα.

 

Η πρώτη έρευνα είναι αυτή που ήδη διεξάγεται από τη 18η τακτική ανακρίτρια της Αθήνας για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας στις 29 Ιανουαρίου 2022 στο «Αγλαΐα Κυριακού», ο οποίος αποδίδεται σε δολοφονία µε την τοξική φαρµακευτική ουσία κεταµίνη, που χρησιµοποιείται για την αναισθησία ζώων ή σε ειδικές περιπτώσεις διασωλήνωσης ασθενών. Η πλευρά της 33χρονης, που έχει καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, υποστηρίζει ότι ίσως η κεταµίνη δόθηκε σε δεύτερη φάση την ώρα της ανάνηψης του άτυχου κοριτσιού, που είχε υποστεί αιφνιδιαστική ανακοπή.

Τι λένε οι γιατροί

Οι γιατροί επισηµαίνουν στις καταθέσεις τους αλλά και σε µεταγενέστερες αναφορές ότι «µπορεί η ΜΕΘ του Νοσοκοµείου Παίδων να έχει για µια έκτακτη περίπτωση κεταµίνη, όµως στην Τζωρτζίνα, όπως προκύπτει εξάλλου από τις σχετικές καταγραφές των φαρµάκων, τα αποθέµατα κ.λπ., δεν δόθηκε σε καµιά περίπτωση τέτοια ουσία». Συµπληρώνοντας ότι πρέπει να συνυπολογισθεί πως από τις περαιτέρω εξετάσεις δεν διαπιστώθηκε ότι η Τζωρτζίνα είχε οποιοδήποτε παθολογικό πρόβληµα (σ.σ.: Η καρδιά της ήταν σε άριστη κατάσταση) και η χορήγηση µιας τοξικής ουσίας φαίνεται ότι θα µπορούσε να αποτελεί τη µόνη εξήγηση για το γεγονός ότι άφησε αιφνιδιαστικά την τελευταία της πνοή. Η 18η τακτική ανακρίτρια αναµένεται να καλέσει για καταθέσεις γιατρούς της ΜΕΘ Πατρών -αρχής γενοµένης από τον προϊστάµενό της, Ανδρέα Ηλιάδη-, αλλά και του Καραµανδάνειου Νοσοκοµείου Πατρών, στο οποίο η Τζωρτζίνα είχε υποστεί εξίσου «ύποπτη» ανακοπή στις 11 Απριλίου 2021, που της είχε αφήσει ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως εξάλλου και στο «Αγλαΐα Κυριακού» και σε άλλα νοσοκοµεία, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ζητήσει µονόκλινο δωµάτιο, είχε προχωρήσει σε καθυστερηµένη και «νωχελική» ενηµέρωση των γιατρών, ενώ είχε ζητήσει πληροφορίες για κάµερες στον χώρο νοσηλείας του κοριτσιού.

Επιπλέον, ο κ. Ηλιάδης και άλλοι γιατροί θα αναφερθούν στην άριστη εικόνα που παρουσίαζε η υγεία της 9χρονης στη ΜΕΘ, σε χώρους µε άλλους ασθενείς, µακριά από τη µητέρα της. Κι ότι, όταν ήταν σε κανονικές κλίνες µόνο µε τη µητέρα στο πλευρό της, υφίστατο αλλεπάλληλα επεισόδια «σπασµών», ταχυκαρδιών και βραδυκαρδιών, που αποδίδονται τώρα -υπό το πρίσµα των νέων αποκαλύψεων- σε πιθανή χορήγηση µικρών δόσεων αναισθητικής ουσίας µέσω ενδοφλέβιων ενέσεων, αφού το κοριτσάκι είχε «πεταλούδες», που επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Οι υποψίες

Ακόµα, γιατροί της ΜΕΘ Πατρών και άλλοι αναµένεται να αναφερθούν στις υποψίες που τους είχαν δηµιουργηθεί από την πρώτη δυσεξήγητη καρδιακή ανακοπή της Τζωρτζίνας, από τους θανάτους των άλλων δύο κοριτσιών (της 3,5 χρόνων Μαλένας και της 6 µηνών Ιριδας), που είχαν προηγηθεί, από την περίεργη συµπεριφορά της µητέρας κ.λπ. Επιπλέον, στη 18η τακτική ανακρίτρια αναµένεται σταδιακά να καταθέσουν περίπου 15 γιατροί και νοσηλευτές από την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Ρίου στην Πάτρα, όπου τον Ιανουάριο του 2022 η Τζωρτζίνα είχε υποστεί και πάλι ανεξήγητα επεισόδια -ορισµένα από τα οποία έσπευσε να βιντεοσκοπήσει η Ρούλα Πισπιρίγκου- και ύποπτες επιπλοκές (σ.σ.: Με βραδυκαρδίες και άλλες αρρυθµίες) στην υγεία της µόνο όταν ήταν η µητέρα της στο πλευρό της. Κι ενώ δεν παρουσίαζε οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβληµα. Μάλιστα, και εκεί η Τζωρτζίνα είχε µείνει πάλι σε µονόκλινο δωµάτιο, όπου ξανά η µητέρα της είχε ρωτήσει για την ύπαρξη ή µη καµερών στα δωµάτια. Δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν ότι τα στοιχεία που θα εισφερθούν από τους δεκάδες γιατρούς της Πάτρας θα ενισχύσουν καθοριστικά τις κατηγορίες σε βάρος της 33χρονης για τις µεθοδεύσεις της.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, αναµένεται να κληθούν για καταθέσεις συγγενείς της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου ∆ασκαλάκη, για να περιγράψουν τι ακριβώς συνέβαινε µε τους γονείς της 9χρονης και τι είχαν αντιληφθεί για την υγεία της Τζωρτζίνας. Κι αυτό γιατί η 9χρονη είχε µεταφερθεί στο Καραµανδάνειο Νοσοκοµείο Πατρών τον Απρίλιο του 2021, εν µέσω της διάστασης του ζευγαριού, από σπίτι συγγενών της 33χρονης µητέρας, εκτός Πάτρας, µε αµφισβητούµενα προβλήµατα υγείας. Το κύριο ζητούµενο είναι αν οι παρόντες στο σπίτι αυτό επιβεβαιώνουν ότι πράγµατι είδαν την 9χρονη Τζωρτζίνα άρρωστη ή αν επρόκειτο για παραπλανητική ενέργεια.

Δικαστική παραγγελία

Ωστόσο, τα επόµενα 24ωρα, ύστερα από σχετική δικαστική παραγγελία, το Τµήµα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, που είχε πραγµατοποιήσει την επιτυχηµένη έρευνα για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ανα µένεται να ασχοληθεί και µε τον θάνατο της 3,5 χρόνων Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 στο νοσοκοµείο «Ελπίς» και ενώ νοσηλευόταν µε ιάσιµη µορφή λευχαµίας, αλλά και της 6 µηνών Ιριδας, τον Μάρτιο του 2021, στο σπίτι της οικογένειας, στην οδό Μπιζανίου, στην Πάτρα. Και αυτό βεβαίως αν υπάρξουν αναθεωρηµένα πορίσµατα ιατροδικαστών, που θα καταδείξουν ότι ο θάνατός τους µπορεί να οφείλεται σε εγκληµατική ενέργεια.

Σηµειώνεται ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας αποδόθηκε σε «ηπατική ανεπάρκεια», χωρίς να προσδιοριστεί πού οφειλόταν, µε τους αρµόδιους ιατροδικαστές να µην έχουν αναζητήσει περαιτέρω στοιχεία από τον ιατρικό φάκελό της και ανάµεσα σε αυτά ηπατολογικό έλεγχο στον οποίο είχε υποβληθεί πριν από τον θάνατό της και ο οποίος δεν είχε αναδείξει οποιοδήποτε πρόβληµα. Ακόµα, για τον θάνατο της Ιριδας υπήρξε γνωµάτευση ιστοπαθολόγου, που τον απέδιδε σε «αγενεσία φλεβοκόµβου και κολποκοιλιακού κόµβου», δηλαδή των δύο φυσικών «βηµατοδοτών» της καρδιάς. Κάτι που θεωρείται από γιατρούς και ιατροδικαστές απίθανο, µε µηδαµινές πιθανότητες επαλήθευσης.

Το ίδιο μοτίβο

Οι αστυνοµικοί θα λάβουν, σε µια τέτοια περίπτωση, καταθέσεις από γιατρούς του «Ελπίς», καθώς φαίνεται και πάλι να υπήρχε το ίδιο µοτίβο θανάτου της Μαλένας, χωρίς να εξηγείται από την κλινική της εικόνα, αλλά και από συγγενείς της Ρούλας Πισπιρίγκου, γιατρούς και υπαλλήλους του ΕΚΑΒ που ήταν παρόντες ή διαχειρίστηκαν τον θάνατο της Ιριδας στην κούνια της. Κι αυτό για να διασταυρωθούν οι καταθέσεις για όσα συνέβησαν το µοιραίο ξηµέρωµα, καθώς φαίνεται ότι η τελευταία που πλησίασε την Ιριδα ήταν η 33χρονη µητέρα της, ενώ σε απόσταση λίγων µέτρων βρισκόταν η αδελφή της, που φαίνεται ότι µπορεί να της προσφέρει άλλοθι. Ερευνα θα γίνει και για τον θάνατο της 69χρονης σπιτονοικοκυράς του ζευγαριού τον Σεπτέµβριο του 2020, που αποδίδεται ωστόσο σε «σοβαρά παθολογικά αίτια», ενώ το ζευγάρι Μάνος ∆ασκαλάκης και Ρούλα Πισπιρίγκου δεν ήταν στο νοσοκοµείο όταν άφησε την τελευταία της πνοή.

 

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 9 Απριλίου 2022.