Με οργή αλλά και έκπληξη πληροφορείται η κοινή γνώμη τα έργα και τις ημέρες του πατέρα Αντωνίου, του ανθρώπου που έχοντας, όπως όλα δείχνουν, σαν βιτρίνα εδώ και χρόνια την «Κιβωτό του Κόσμου», φέρεται να ζούσε μια ζωή μέσα στη χλιδή και την καλοπέραση.
Μαρτυρίες για αδιάκοπα πηγαινέλα με Porsche Cayenne, για πολυτελείς επαύλεις και ακριβά δώρα προς ευνοούμενους τροφίμους των δομών, για σωματοφύλακες που πρόσεχαν σαν τα μάτια τους το «σύγχρονο άγιο» και ακόμα για υπηρέτες ή προσωπικούς μασέρ αφήνουν άφωνο το πανελλήνιο που παρακολουθεί σοκαρισμένο την ταχύτατη «πτώση» του άλλοτε αξιοθαύμαστου ιερέα.
Ο πατήρ Αντώνιος μαζί με την πρεσβυτέρα, αλλά και τους ανθρώπους που μέχρι χθες αποτελούσαν το λεγόμενο σκληρό πυρήνα τους, παρακολουθούν από μακριά προς το παρόν τη χιονοστιβάδα των καταγγελιών που από τη μία στιγμή στην άλλη τους κατακρήμνισε από την κεφαλή της «Κιβωτού». Την ίδια ώρα, κι ενώ αναμένεται με αγωνία το πόρισμα των εισαγγελικών ερευνών, οι απλοί πολίτες απορούν πώς τόσα χρόνια μία από τις πιο προβεβλημένες δομές της χώρας παρέμενε χωρίς τον παραμικρό έλεγχο με τα έσοδα να ανέρχονται σε εκατομμύρια και το ζευγάρι να αντιμετωπίζει με έπαρση και ύφος χιλίων καρδιναλίων όχι μόνο τα παιδιά που φιλοξενούσε, αλλά ακόμα και τους χορηγούς τους, όταν οι τελευταίοι τους χαλούσαν τα χατίρια.
Στο στόχαστρο
Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο του εισαγγελέα βρίσκονται εκτός από τον πατέρα Αντώνιο και τρεις εργαζόμενοι, το λεγόμενο «βαρύ πυροβολικό» του ιερέα, σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταθέσεις για περιστατικά σωματικής κακοποίησης. Κάποιοι από αυτούς, φέρεται να ήταν και οι ίδιοι τρόφιμοι της δομής, ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της το μακρινό 1998, που με το πέρασμα των ετών κέρδισαν την εμπιστοσύνη του ιδρυτή της ΜΚΟ κι έγιναν το δεξί του χέρι.
Στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media, πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του πατρός Αντωνίου, αλλοδαποί στην πλειονότητά τους, εμφανίζονται να ζουν την ίδια χλιδάτη ζωή μ’ εκείνον, έχοντας στην κατοχή τους πανάκριβα σπίτια και αυτοκίνητα, με ταξίδια σε «μοδάτες» χώρες του εξωτερικού, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ολόκληρες οικογένειες που έφτασαν πριν από δεκαετίες στην Ελλάδα από εμπόλεμες χώρες, φέρεται να δουλεύουν εξ ολοκλήρου στην «Κιβωτό».
Τα «δωράκια»
Η κατάθεση του 19χρονου που προκάλεσε τσουνάμι καταγγελιών και ενέπλεξε τον πατέρα Αντώνιο ακόμα και σε περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων, επεφύλασσε ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο ιερέας τού είχε αγοράσει κινητό τηλέφωνο αξίας 800 ευρώ, παπούτσια αξίας 180 ευρώ και άλλα δώρα.
«Ό,τι ήθελα το είχα», φέρεται να κατέθεσε, ενώ πρόσθεσε πως ο πατήρ Αντώνιος ήθελε ουσιαστικά υπηρέτες αφού τα παιδιά αναγκάζονταν ακόμα και να του βάζουν ή βγάζουν τα παπούτσια ή και το ράσο του σε άλλες περιπτώσεις. Τέλος, μαρτυρία κατοίκου περιοχής όπου λειτουργεί δομή της «Κιβωτού» ανέφερε στο Twitter πως κάθε φορά που ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου επισκεπτόταν τη δομή, περίοικοι που τον έβλεπαν έλεγαν: «Έρχεται ο παπάς με την τζιπάρα του».
Οι μεζονέτες
Μια εντυπωσιακή μεζονέτα στη Ραφήνα, με τρία διαφορετικά διαμερίσματα, φέρεται να βρίσκεται στην κατοχή του υπό ελέγχου ζεύγους της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα με αποκάλυψη του «Live News», στο κουδούνι του πολυτελούς οικήματος φιγουράρει το όνομα της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή. Γύρω γύρω από τη μεζονέτα καλαμιές κόβουν την οπτική επαφή με το χώρο, ενώ χθες όλα τα διαμερίσματα παρέμεναν κλειστά.
Το συγκεκριμένο κτίριο φέρεται να απέκτησε ο πατήρ Αντώνιος το 2005, μετά την πώληση ενός άλλου πολυτελούς ακινήτου στη Βραυρώνα. Εκείνο το είχε αγοράσει μόλις ένα χρόνο πριν με το συμβόλαιο να αναγράφει ως ποσό απόκτησης την αντικειμενική αξία του ακινήτου, περίπου 70.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, εκείνη την εποχή κανένα ακίνητο δεν πωλούνταν κάτω από 210.000 ευρώ.
Η μεζονέτα της Βραυρώνας φέρεται να μεταπωλήθηκε αστραπιαία σε εργαζόμενο της Κιβωτού, στον οποίο μάλιστα εικάζεται ότι είχε δοθεί κάποιο δάνειο, ίσως από τον ίδιο τον ιδρυτή της «Κιβωτού». Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι αν οι μεζονέτες αγοράστηκαν με χρήματα του πατέρα Αντωνίου ή από τις δωρεές στην «Κιβωτό».
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία που οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού» έχουν καταθέσει, ο Οργανισμός κάθε χρόνο είχε έσοδα 4-5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παρουσίαζε πλεόνασμα της τάξης των 500.000-1.000.000 ευρώ παρά τις συνεχείς παρακλήσεις των δομών για επιπλέον δωρεές για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα On Time.