Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση των θανάτων των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα με νέα στοιχεία να βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.
Μετά τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, Ρούλας Πισπιρίγκου, ότι στην κόρη της χορηγήθηκε κεταμίνη κατά τη διάρκεια νοσηλείας της στο Ωνάσειο και τη διάψειση του νοσοκομείου, οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για τη διαδρομή της ουσίας.
«Πρέπει να βρεθεί η διαδρομή της κεταμίνης, πότε και από ποιον την προμηθεύτηκε, πώς και από ποιον χορηγήθηκε, για να κριθεί ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου. Σε αυτό πατάει η ίδια και μέχρι τώρα το αρνείται πεισματικά», επισήμανε ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατηγορούμενη μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά η ουσία είναι τι θα πουν οι αποδείξεις και το πόρισμα. «Η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη και είναι σίγουρο ότι και θα ολοκληρωθεί και θα αποδειχτεί.Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ απλά. Στα στοιχεία που δώσαμε στην εισαγγελία, τεκμηριώσαμε πλήρως ότι δόθηκε η κεταμίνη και όταν χορηγήθηκε η θανατηφόρος δόση των 6,5 mg στο παιδάκι μαζί του ήταν μόνο η μητέρα του», υπογράμμισε.
Από την πλευρά της, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά τόνισε ότι η διαδρομή είναι σημαντική μεν, αλλά αν αποδειχτεί ότι οι θάνατοι των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας ήταν από ασφυξία, «θα έχουμε τρεις εγκληματικές ενέργειες, στις οποίες η μητέρα ήταν πάντα παρούσα και άρα είναι πιο εύκολο να αποδοθεί κατηγορία και χωρίς τη διαδρομή της κεταμίνης».
Αντίστοιχα, ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης, αποκλείει το σενάριο χορήγησης κεταμίνης στο Ωνάσειο. «Δεν πιστεύω ότι μετά από 7 μήνες μπορεί να ανιχνευτεί η κεταμίνη στα ούρα και δη στην ποσότητα που ανιχνεύτηκε. Το δείγμα που έγινε η ανάλυση ήταν στο αίμα και προκύπτει ότι η χορήγηση ήταν οξεία, δηλαδή δόθηκε το χρονικό διάστημα πριν πεθάνει το παιδί».
Ο ίδιος εξήγησε ότι η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό φάρμακο που δε δίνεται στην ανάνηψη και ως εκ τούτου δε βρισκόταν καν στο χώρο την ώρα που προσπαθούσαν να επαφέρουν την Τζωρτζίνα στη ζωή.
Σε ό,τι αφορά στο θάνατο του 6 μηνών βρέφους, ανέφερε ότι στο πανάκι αναφέρεται ότι υπάρχει ουσία που είναι συμβατή με αίμα. «Μπορεί να είναι είτε από το τραύμα στο στόμα είτε από το πνευμονικό οίδημα. Αυτός που να μπορεί να δώσει τέτοιες πληροφορίες είναι ο ιατροδικαστής που είδε το πανάκι».
Ο κ. Γαλεντέρη εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα έχουμε τα πορίσματα των θανάτων της Ίριδας και της Μαλένας από τη νέα ομάδα ιατροδικαστών επισημαίνοντας ότι ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις εξετάσεις που θα παραγγελθούν. «Αν κρίνουν ότι πρέπει να γίνουν από την αρχή ιστοπαθολογικές εξετάσεις, θα πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, γιατί πρέπει να απορριφθούν και τα παθολογικά αίτια που έχουμε τώρα ως αιτίες θανάτου. Σε 3 εβδομάδες θεωρώ ότι θα έχουμε μια απάντηση», κατέληξε.
Σύμφωνα δε με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Πάτρα, Χρήστο Στρατουλάκο, απομακρύνεται το σενάριο εκταφής των δύο παιδιών διότι έχει ζητηθεί να εξεταστούν εκ νέου όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιατροδικαστές.
Ηχητικό ντοκουμέντο: Η κλήση της Πισπιρίγκου στο ΕΚΑΒ για την Ίριδα
Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα ήρθε το ηχητικό ντοκουμέντο από το ΕΚΑΒ που κάλεσε η Πισπιρίγκου όταν πέθανε η Ίριδα, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι καθυστέρησε να φτάσει στο σπίτι της οικογένειας.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση στις 11.37 το πρωί και έστειλε αμέσως μονάδα στελεχωμένη με γιατρό και όχι ασθενοφόρο μόνο με διασώστες.
Σε χρονικό διάστημα 7 λεπτών η μονάδα του ΕΚΑΒ βρισκόταν μπροστά από το σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη, στην οδό Μπιζανίου 27, στην Πάτρα, ενώ ως ώρα θανάτου καταγράφηκε η ώρα που το παιδί ήταν καθ΄ οδόν για το νοσοκομείο.
«Πήρα τη μονάδα να μεταβείτε λίγο σύντομα με τον γιατρό Μπιζανίου 27, Αγία Σοφία. Έχουμε κυρία, η οποία αναφέρει ότι 6 μηνών παιδάκι χωρίς αισθήσεις, 11.37!», λέει ο τηλεφωνητής που στέλνει την κινητή μονάδα στο σπίτι για να παραλάβει την Ίριδα.