Ναυάγιο στη Λέρο: 17χρονος ο ένας από τους διακινητές που οδήγησαν στον θάνατο 5 ανηλίκους

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση ο ένας από τους δουλεμπόρους ήταν ηλικίας 17 ετών και ο δεύτερος 30 ετών

Συνελήφθησαν δύο διακινητές για το ναυάγιο με τους πέντε ανήλικους νεκρούς στη Λέρο, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό.

 

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση ο ένας από τους δουλεμπόρους ήταν ηλικίας 17 ετών και ο δεύτερος 30 ετών, χωρίς να έχει γίνει γνωστή ακόμα η εθνικότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο με τους μετανάστες στη Λέρο ήταν να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά ηλικίας 1,5 έως 3 ετών και μια ανήλικη γυναίκα.

Σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων, η λέμβος είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε ημιβυθισμένη σε βραχώδη ακτή της Λέρου.

Στο νοσοκομείο του ακριτικού νησιού είχαν μεταφερθεί συνολικά επτά παιδιά, με τους παιδίατρους να διασώζουν τέσσερα εξ αυτών με ΚΑΡΠΑ.

«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο στη ζωή μου και εύχομαι να μην το ξαναζήσω ποτέ», δήλωσαν οι δύο παιδίατροι, Ταχλιαμπούρης και Βουγιουκλάκη, συγκλονισμένοι και με δάκρυα στα μάτια για αυτή την περιπέτεια.

 

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τις συλλήψεις

Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή Παντελίου νοτιοανατολικά ν. Λέρου, που ξεκίνησε υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. την 05.02.2023, από την προανακριτική διαδικασία που διενεργήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Λέρου, προέκυψε η εμπλοκή ενός 17χρονου αλλοδαπού, καθώς και ενός 30χρονου αλλοδαπού, που επέβαιναν στη λέμβο που τους μετέφεραν.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί συνελήφθησαν για παραβάσεις των άρθρων, 29 Ν.4251/14 (διευκόλυνση εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών χωρίς να υποβληθούν στον προβλεπόμενο έλεγχο), 30 Ν.4251/14 (υποχρεώσεις μεταφορέων-κυρώσεις), 83 Ν. 3386/05 (παράνομη είσοδος), 277 Π.Κ. (πρόκληση ναυαγίου), 306 Π.Κ. (έκθεση ζωής σε κίνδυνο ) και 302 Π.Κ. (ανθρωποκτονία από αμέλεια).