Μύκονος: Πάνω από 100 μπράβοι και 10 συμμορίες δρουν στο νησί – Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα

Η «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται υπό πολιορκία...

Μια από τις μεγάλες «πληγές» της Μυκόνου, που δεν είναι άλλη από τα κυκλώματα της νύχτας που λυμαίνονται εδώ και αρκετά χρόνια το Νησί των Ανέμων, προσπαθούν -μετά και το πλήθος των καταγγελιών- να κλείσουν οι Αρχές.

Η κατάσταση στο πιο διάσημο και πολυδιαφημισμένο νησί της Ελλάδας έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια, αφού όταν σβήνουν τα φώτα που φωτίζουν του υπέρλαμπρους αστέρες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, η Μύκονος μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό, κάτι που παραπέμπει περισσότερο σε Κολομβία, παρά σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Καρτέλ ναρκωτικών, μπράβοι, μαφία και «προστασία» είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι βλέπουν το νησί τους να γίνεται σιγά – σιγά έρμαιο στα χέρια «συνδικάτων της νύχτας».

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι πλέον έχουν αρχίσει να φοβούνται ακόμα και για την σωματική τους ακεραιότητα και σε κάθε ευκαιρία φωνάζουν πως η Μύκονος μετατρέπεται σε ένα αυτόνομο κράτος με τους δικούς του νόμους και κανόνες.

Φρένο σε όλα τα παραπάνω προσπαθούν να βάλουν οι αρχές, αρχής γενομένης από το βράδυ της Παρασκευής, με το «ντου» που έκαναν σε αρκετά μαγαζιά της Μυκόνου, προκειμένου να βρουν και να «ξηλώσουν» τους μπράβους, ενώ η επιχείρηση συνεχίστηκε και το Σάββατο.

Πάνω από 100 μπράβοι από 10 συμμορίες

Όπως αποκαλύπτει ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, μετά τη χώρα της Μυκόνου, έλεγχοι έγιναν σε πολλές ακόμα περιοχές του νησιού των Ανέμων, όπως η Παράγκα, το Καλό Λιβάδι, η Φτελιά και ο Πάνορμος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου από τους ελέγχους προκύπτει πως στη Μύκονο βρίσκονται πάνω από 100 μπράβοι, οι οποίοι ανήκουν σε 8 με 10 συμμορίες της Αττικής, ενώ ορισμένοι έχουν έρθει ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη.

Όλοι αυτοί οι μπράβοι λειτουργούν ως πορτιέρηδες σε μαγαζιά, επιτηρητές των καταστημάτων ή ενοικιάζονται με το αζημίωτο ως σωματοφύλακες επιχειρηματιών.

Ακόμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν 20 ως 30 άτομα που κάνουν την ίδια δουλειά ως σεκιούριτι στα μαγαζιά, οι οποίοι όμως δεν είναι ενταγμένοι σε συμμορίες της Αττικής.

Πώς ξεκίνησε ο έλεγχος των αρχών

Το μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι αρκετοί από τους μπράβους προκαλούσαν επεισόδια με τους τουρίστες, ακόμα και σε βάρος αστυνομικών και φαίνεται πως υπήρχαν παράπονα, τα οποία και εν τέλει οδήγησαν στο να ξεκινήσει η έρευνα.

Εκτός από τις παράνομες οπλοφορίες φαίνεται πως τις τελευταίες μέρες τους γίνονται συστάσεις και για πιο ήπια συμπεριφορά.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι μετά τον πρώτο έλεγχο της αστυνομίας, το βράδυ της Παρασκευής, χθες οι αρχές εντόπισαν ελάχιστους μπράβους, ενώ τον ρόλο τους στις πόρτες των μαγαζιών είχαν πάρει νεαρές κοπέλες…

Ένας γεωργιανός κακοποιός και ένα μέλος της Χρυσής Αυγής ανάμεσα στους προσαχθέντες

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ένας Γεωργιανός, αρχηγικό μέλος της διαβόητης συμμορίας των αλλοδαπών ληστών που μπούκαραν στα σπίτια και «σιδέρωναν» τα θύματά τους και ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, είναι ανάμεσα στα πρόσωπα προσήγαγαν τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, που «σαρώνουν» τα τελευταία δύο 24ωρα τη Μύκονο, προκειμένου να διαπιστώσουν το ποινικό τους παρελθόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, εντοπίστηκε σκληρός Γεωργιανός από τη συμμορία που «σιδέρωνε» τα θύματά της.

Πιο αναλυτικά, στις 20:30 εντός του εστιατορίου γνωστού ξενοδοχείου της Μυκόνου που εδρεύει στο Καλό Λιβάδι, έπεσε σε έλεγχο ο 51χρονος Γεωργιανός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε κατά την προσαγωγή του, είναι σεσημασμένος, καθώς, το 2013 συνελήφθη από το Τ.Α. Ομόνοιας για παράβαση του άρθρου 380 ΠΚ «Ληστεία» και για παράβαση του Ν. 2168/1993 «Περί Όπλων», το 2015 συνελήφθη από την ΥΔΕΖΙ/Τμ. 2ο ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε «Ληστείες και Κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για παράβαση του Ν.2168-93 «Περί Όπλων», το 2019 συνελήφθη από το Τ.Α. Αγ. Παντελεήμονα για παράβαση του Ν.2168/1993 «Περί Όπλων», και, το 2021 συνελήφθη από το Τ.Α. Πατησίων για παράβαση των άρθρων 45, 372 Π.Κ. «Κλοπή κατά συναυτουργία» και του άρθρου 167 Π.Κ. «Βία κατά υπάλληλων και δικαστικών προσώπων».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο 38χρονος είναι σεσημασμένος, καθώς το 2013 ως μέλος του κόμματος της Χρυσής Αυγής, συμμετείχε σε ένοπλη επίθεση εις βάρος μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα Αττικής και το 2017 αποφυλακίστηκε με τον όρο της εμφάνισης του στο Τ.Α. Περάματος. Επίσης, το 2019 δέχθηκε πυροβολισμό στο πόδι, στη συμβολή της οδού Ηρακλείτου με την οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι Αθηνών Αττικής.