Επεισόδια σημειώθηκαν στο Μεταξουργείο στην πλατεία Αυδή σε προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας ομάδας ακροδεξιών κατά της διαδρομής της προσφυγοπούλας Αμάλ-συμβόλου της μεταναστευτικής κρίσης. Πρόκειτα για την μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρα από τη Συρία που περπάτησε στο σημείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Protothema.gr στο ίδιο μέρος διαμαρτυρήθηκαν με συγκέντρωση και αντιεξουσιαστές που πέταξαν καδρόνια και άλλα αντικείμενα σε ατυνομικούς οι οποίοι απάντησαν, με τη σειρά τους, με ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Η προσφυγοπούλα Αμάλ περπάτησε στο κέντρο της Αθήνας με συνοδοιπόρους πολλούς μικρούς και μεγάλους. Πλήθος κόσμου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τη νόσο Covid-19, συγκεντρώθηκε, τη Πέμπτη, στην πλατεία Ασωμάτων στο Μοναστηράκι και συνόδευσε τη μαριονέτα που διανύει ένα μεγάλο ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της από την πλατεία Ασωμάτων μέχρι την Τεχνόπολη ο κόσμος περπατούσε πλάι-πλάι με την Αμάλ, ενώ μουσικοχορευτικά δρώμενα πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα, καθώς μια ομάδα μουσικών και χορευτών ξετύλιγε μαζί της τον αριαδνικό της μίτο.
Φτάνοντας στην Τεχνόπολη η Αμάλ συνέχισε να διηγείται την ιστορία της σε μικρούς και μεγάλους, καθώς ακολούθησε εκδήλωση με την μικρή προσφυγοπούλα να έρχεται αντιμέτωπη με έναν μινώταυρο, (εμπνευσμένο από τον ταύρο της Γκερνίκα του Πικάσο, δημιούργημα μελών της UNIMA Hellas).
«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη Γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.
Το «Ταξίδι» είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.
ΠΗΓΗ: Protothema.gr