Λουκέτο στον καταυλισμό του αίσχους, τι έγραφαν τα «Παραπολιτικά» το 2021 για Ελαιώνα

Το 2019, ο αριθμός των μεταναστών που διέμεναν εκεί υπερέβαινε τις 6.000 καθώς οι επιτήδειοι επέκτειναν το campus προς τα κάτω, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν

Του Δ. Γιαννακόπουλου
Όταν εγκαινιάστηκε το 2016 με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και δήμαρχο Αθηναίων τον φοβερό και τρομερό Γ. Καμίνη, ο καταυλισμός προσφύγων στον Ελαιώνα στο μόνο που διέφερε από τον γειτονικό των τσιγγάνων ήταν ότι διέθετε κοντέινερ. Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, ο αριθμός των μεταναστών που διέμεναν εκεί υπερέβαινε τις 6.000 καθώς οι επιτήδειοι επέκτειναν το campus προς τα κάτω, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, αφού ούτως ή άλλως κανείς δεν τους ήλεγχε.
Τον Απρίλιο του 2021, σε εκτεταμένο ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» αποκαλύφθηκαν οι πλέον δυσάρεστες πτυχές καθώς εκεί μέσα γίνονταν εκτεταμένο λαθρεμπόριο, διακινούνταν πλαστά έγγραφα, υπήρξε πολυεπίπεδη αξιόποινη δραστηριότητα κυρίως από Αφγανούς, ακόμη και φαινόμενα πορνείας γυναικών και ανήλικων. Ένα μήνα αργότερα, αποφασίστηκε η μετατροπή του σε κέντρο φιλοξενίας και διαπαιδαγώγησης παιδιών και τώρα πλέον αυτές τις μέρες εκκενώνεται από τους τελευταίους εναπομείναντες. Όπως φαίνεται στις σημερινές φωτό του parapolitika.gr η πίσω πλευρά του καταυλισμού θυμίζει περισσότερο σκουπιδότοπο παρά κέντρο φιλοξενίας ενώ μπροστά στην είσοδο κάθονται λίγοι αλλοδαποί, Αφρικανικής καταγωγής, που περιμένουν να αναχωρήσουν. Φυσικά, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής γι΄ αυτό το έκτρωμα ουδέποτε ακούστηκαν παραέξω. Μόνο οι “αλληλέγγυοι” είχαν λόγο και ρόλο και φυσικά οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ! Κατά, τα άλλα όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης, αύτη τη στιγμή φιλοξενούνται στη χώρα μας σε δομές φιλοξενίας 18.000 μετανάστες από 92.000 που ήταν το 2020 και από τις 121 δομές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα.

 

Αξίζει να διαβάσει κανείς το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», του Απριλίου 2021, το οποίο είναι το εξής:

« Κενά ασφαλείας, έντονη παραοικονομική δραστηριότητα, παράνομη επέκταση με σκηνές και πρόχειρα ξύλινα παραπήγματα, αντίστοιχα εκείνων της εποχής της Μόριας, καθώς επίσης και μεγάλη αύξηση αχαρτογράφητων αλλοδαπών, εμφανίζει ο καταυλισμός προσφύγων στον Ελαιώνα Αττικής.

Όπως αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά», στην πίσω πλευρά της δομής, στην οποία υπάρχει ακόμη και οδική πρόσβαση από παράδρομο της οδού Ορφέως στη διασταύρωση της με την οδό Πολυκάρπου, το ύψος της μάντρας κυμαίνεται από 70 πόντους έως 1 μέτρο. Δεν χρειάζεται λοιπόν κανείς να χρησιμοποιήσει την κεντρική είσοδο της Πολυκάρπου, αρκεί να περπατήσει 300 μέτρα ακόμη για να μπει από τη μάντρα, να παραμείνει ελεύθερα και ανέλεγκτα στον χώρο, να μη δώσει κανένα στοιχείο ταυτότητας, να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιαδήποτε υποδομή και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως και να επιδοθεί σε κάθε είδους αξιόποινη ενέργεια.

Το σημείο αποκαλείται «παιδική χαρά» καθώς εκεί έχει κατασκευαστεί ένας υποτυπώδης παιδότοπος για τα παιδιά των προσφύγων ο οποίος από νωρίς το απόγευμα μετατρέπεται σε κέντρο διερχομένων. Εργαζόμενοι μεταφέρουν στα «Π» άκρως ανησυχητικές πληροφορίες τις οποίες έχουν- κατά το μάλλον ή ήττον – υπόψη τους οι υπηρεσίας ασφαλείας ωστόσο η επέμβαση δεν είναι εύκολη επειδή απαγορεύεται η χρήση οπτικών – ηλεκτρονικών μέσων εντός του κέντρου (διεθνής ασυλία).

 

Η «παιδική χαρά»

Η «παιδική χαρά» χρησιμοποιείται για μεταφορά όπλων, πλαστών –παραχαραγμένων α ταξιδιωτικών εγγράφων, ναρκωτικών και κλοπιμαίων σε κρυψώνες μέσα στον καταυλισμό, από όπου γίνονται αγοραπωλησίες και διακίνηση. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι 4-5, σύμφωνα με τις αναφορές, και εποπτεύονται καθόλο το 24ωρο από μετανάστες. Το πάνω χέρι, όπως στα περισσότερα hot spot, έχουν Αφγανοί, Ιρακινοί και Μπαγκλαντεσιανοί οι οποίοι διατηρούν επαφές κυρίως με τσιγγάνους που διαμένουν κοντά και ενίοτε φυγαδεύουν από τους καταυλισμούς τους καταζητούμενους αλλοδαπούς. Επίσης, στον χωματένιο παράδρομο βλέπει κανείς – ανά πάσα στιγμή – να διέρχονται πολυτελή οχήματα τα οποία οι οδηγοί κατευθύνουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια σε απόσταση 50 μέτρων από τη μάντρα. Η δε μάζα ανταλλακτικών, σιδερικών και εξαρτημάτων που σχηματίζει «βουνό» προκαλεί πραγματικά μεγάλη εντύπωση για το πώς κανείς τόσο καιρό δεν έχει καταλάβει ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε διαλυτήριο οχημάτων.

Η τρύπα στο συρματόπλεγμα

Όσον αφορά την … εξάπλωση του κέντρου προς το έλος του Ελαιώνα, οι φωτογραφίες των «Π» δείχνουν μια τεράστια τρύπα, ύψους και πλάτους δύο μέτρων, στο συρματόπλεγμα και πως πίσω από αυτό έχει φτιαχτεί κι άλλο ένα hot spot με αντίσκηνα πολύ πιθανόν μεγαλύτερο από το νόμιμο με τα παραλληλόγραμμα προκάτ. Αντίσκηνα έχουν τοποθετηθεί παντού, ακόμη και σε απόσταση 20 μέτρων, αριστερά όπως μπαίνει κάποιος από την κεντρική πολύ. Η τιμή τους ανέρχεται στα 150 ευρώ ενώ για τις «καλύβες» το κόστος κυμαίνεται στα 200-300 ευρώ και η κατασκευή τους γίνεται από συγκεκριμένο Ελληνικό συνεργείο. Οι διαμένοντες στα παράνομα είναι συνήθως μετανάστες στερούνται δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας ή έτεροι με αδιερεύνητο παρελθόν και αφού δεν καταγράφονται από καμία υπηρεσία κινούνται αυθαιρέτως έως ότου «εξαφανιστούν όπως ξαφνικά εμφανίστηκαν».

Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι συνολικός αριθμός των διαμενόντων μπρος – πίσω από τον «φράχτη του Ελαιώνα» ξεπερνά τις 5.000 και είναι τριπλάσιος σχεδόν εκείνου που εμφανίζεται στην επίσημη καταμέτρηση. Έστω κι έτσι όμως, έστω και υποτυπωδώς, καλύπτει τις ανάγκες του σε φαγητό και στέγη, διαφορετικά η εγκληματικότητα θα είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Το σημαντικό επίσης είναι ότι ο χρόνος παραμονής των περισσότερων στις δομές δεν υπερβαίνει τους 3-4 μήνες λόγω της επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής ασύλου. Τέλος, παρά το γεγονός ότι «οι φιλοξενούμενοι του κέντρου υποδοχής» προέρχονται από 29 κράτη και φυλές, εν τούτοις, το «ναν», το «ψωμί της ξενιτιάς» των Αφγανών το τρώνε όλοι, αφού το πουλάνε στους 2 μικρούς φούρνους που διατηρούν ομοεθνείς τους και μάλιστα ο ένας δέχθηκε να φωτογραφηθεί » .