Λιμενικό και ΕΛΑΣ δίπλα στους μετανάστες στα Κύθηρα – Φεύγουν από το νησί τις επόμενες μέρες

Οι Τούρκοι λαθροδιακινητές βλέποντας πως η φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων από τις ελληνικές αρχές δεν αφήνει περιθώρια στην παράνομη δράση τους αναζητούν νέες οδούς

Επανάληψη της προσπάθειας της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό/προσφυγικό θυμίζει η πρακτική των λαθροδιακινητών να μεταφέρουν παράνομους μετανάστες από το νότιο Αιγαίο προκειμένου να τους μεταφέρουν έως την Ιταλία.

 

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα τα Κύθηρα στα οποία έχουν βρεθεί συνολικά έως σήμερα 237 παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα. Οι Τούρκοι λαθροδιακινητές βλέποντας πως η φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων από τις ελληνικές αρχές δεν αφήνει περιθώρια στην παράνομη δράση τους αναζητούν νέες οδούς.

Στα Κύθηρα τώρα, περί τους 237 μετανάστες έχουν φτάσει στο νησί παραμένοντας στη ευρύτερη περιοχή του λιμανιού στο Καψάλι. Οι τοπικές αρχές βρίσκονται επί ποδός με την Αστυνομία και το Λιμενικό να βρίσκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα τους ανθρώπους αυτούς παρέχοντάς τους τροφή και κάθε τι που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες δρομολογείται η μεταφορά τους στη δομή της Αμυγδαλέζας στην Αττική από την Ελληνική Αστυνομία. Εκεί οι άνθρωποι αυτοί θα καταγραφούν και θα ταυτοποιηθούν έτσι ώστε να διαφανεί ποιοι είναι αιτούντες άσυλο. Στη συνέχεια θα διαμοιραστούν σύμφωνα με την καθοδήγηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις δομές μεταναστών οι οποίες βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

Την ίδια ώρα, τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν εντελώς νέα τακτική, αφού ανά διαστήματα οι λαθροδιακινητές στην προσπάθεια να αποφύγουν το Λιμενικό Σώμα το οποίο «σαρώνει» το Αιγαίο προστατεύοντας τα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά σύνορα, έχουν βρεθεί σε νησιά που δεν βρίσκονται στους παραδοσιακούς «διαδρόμους» τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Μήλου, της Τζιας αλλά και των Κυθήρων όταν σε πρότερο χρόνο είχαν βρεθεί ξανά παράνομοι μετανάστες.

Στη Μήλο το 2020, εν μέσω κορωνοϊού είχαν προσαράξει με ιστιοφόρο 193 μετανάστες. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Τότε οι μετανάστες είχαν μείνει στο νησί για δύο εβδομάδες λόγω του πρωτοκόλλου για την πανδημία και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στις αντίστοιχες δομές στην υπόλοιπη χώρα για α αιτηθούν άσυλο.

Αλλά και την επόμενη χρονιά, το 2021 τον Σεπτέμβριο αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στη Μήλο, είχαν βρεθεί 124 μετανάστες οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Οι 124 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή της Αγίας Κυριακής Μήλου όταν οι λιμενικές αρχές ενημερώθηκαν για την ύπαρξη θαλαμηγού αγνώστων λοιπών στοιχείων. Τότε μέσα σε λίγα 24ωρα με την συνδρομή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είχαν μεταφερθεί από το νησί σε αντίστοιχες δομές στην υπόλοιπη χώρα.

Άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί τον Απρίλιο ξανά στα Κύθηρα όταν 91 συνολικά μετανάστες είχαν βρεθεί στο νησί, ξανά σε παράνομη μεταφορά από την Τουρκία στην Ιταλία. Και πάλι η Αστυνομία και το Λιμενικό μέσα σε λίγα 24ωρα αφού είχαν παράσχει την απαραίτητα βοήθεια αποσυμφόρησαν άμεσα το νησί μεταφέροντάς τους σε δομές στην ενδοχώρα.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η ανταπόκριση των αρχών ήταν άμεση χωρίς να επηρεαστεί ο κοινωνικός ιστός των τοπικών κοινωνιών ούτε και η τοπική οικονομία όπως το τουριστικό προϊόν.

Την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικό από την Τουρκία τόνισε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1. Όπως σημείωσε, το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επιχειρεί να ασκήσει μεταναστευτικές πιέσεις στην χώρα μας τόσο από τις νησίδες του Έβρου όσο και από το Αιγαίο με τα σκάφη των λαθροδιακινητών οι οποίοι αναζητούν νέα θαλάσσια μονοπάτια για τη μεταφορά των μεταναστών απευθείας στη δυτική Ευρώπη.